iPad 2 is sneller, dunner en heeft camera's

Door: tonie-van-ringelestijn | 02 maart 2011 20:43

Nieuws

Apple-ceo Steve Jobs heeft woensdagavond de iPad 2 onthuld. De dunnere en lichtere versie heeft een dualcore-processor en twee camera's. De geruchten blijken waar.

De iPad 2 heeft Apple's nieuwe A5 dualcore-cpu met 1 GHz-kloksnelheid aan boord. Dat maakt de iPad 2 volgens Steve Jobs "twee keer zo snel wat betreft cpu-performance". De tablet is "grafisch 9 keer sneller". De iPad 2 heeft zowel een camera aan de achterkant als een frontcamera voor videobellen via Apple's eigen FaceTime-systeem. De achtercamera kan video in 720p-kwaliteit opnemen, de frontcamera is van VGA-kwaliteit.

Dunner, lichter, zelfde scherm

De iPad 2 is 33 procent dunner en meet nu nog maar 8,8 mm qua dikte. De Wifi-versie weegt 601 gram. De schermgrootte (9,7 inch) is hetzelfde gebleven, net als de schermresolutie (1024x768). De iPad 2 heeft volgens Jobs een "nieuw ontwerp", maar het uiterlijk is grotendeels hetzelfde gebleven. Nieuw zijn wel de rondere zijkanten van het apparaat. De iPad 2 komt behalve in het zwart ook in het wit uit. De accuduur is nagenoeg gelijk: 10 uur.

Jobs noemde de iPad meermaals een apparaat uit het 'post-pc-tijdperk'. "Onze concurrenten zien deze ontwikkeling als de volgende pc-markt. Dat is niet de juiste benadering. Dit zijn post-pc-apparaten, die makkelijker te gebruiken moeten zijn dan pc's."

Weer vanaf 499 dollar

De iPad 2 is vanaf 11 maart in de VS te koop vanaf 499 dollar. Dat was ook de instapprijs waarvoor de eerste generatie van de iPad te koop was. Vanaf 25 maart is de iPad 2 ook in 26 andere landen verkrijgbaar, waaronder meteen ook Nederland. Bij eerdere Apple-producten kwam Nederland pas bij de derde ronde aan bod.

Er komen ook nieuwe accessoires voor de iPad 2 op de markt, waaronder een video-out dongle met een HDMI-aansluiting. Die kan video op 1080p-resolutie van de iPad overbrengen naar externe schermen. Deze accessoire kost 39 dollar. Apple komt ook met een eigen case: de Smart Cover. De hoes zet de iPad automatisch in slaapstand als je hem sluit en maakt 'm weer wakker zodra de hoes opengaat. De cover heeft magneetjes in de klep waardoor het sneller om de iPad is te bevestigen.

Kritiek Jobs op rivalen

Dat Steve Jobs de presentatie zelf deed was enigszins een verrassing. De ceo is officieel met ziekteverlof. Jobs kraakte de concurrentie op tabletgebied meermaals af. "Toen we zeiden dat de iPad magisch was, lachten mensen ons uit. Maar het is magisch gebleken."

"Mensen vroegen zich af of de prijs wel zo 'ongelovelijk' was als ze zeiden, nou, vraag dat maar aan onze concurrenten." De adviesprijzen van de grootste rivalen van de iPad zijn tot nu toe telkens iets duurder geweest. Jobs betitelde de concurrenten als "copycats".

iOS 4.3

Tegelijk met de iPad 2 brengt Apple ook versie 4.3 van iOS uit. Nieuw daarin is onder meer een snellere Javascript-engine in webbrowser Safari en nieuwe homesharing-functies voor het delen van content op thuisnetwerken.

Ook brengt iOS 4.3 nieuwe opties voor Air Play, Apple's techniek voor het via Wifi streamen van muziek en video in iTunes en op iOS-apparaten. Met de nieuwe iOS-versie kunnen meer apps uit de App Store audio en video te delen. Tot op heden was AirPlay voorbehouden aan Apple's eigen iTunes-app en de YouTube-app op iOS.

Verder is het mogelijk om op de iPad in de software in te stellen of de schakelaar aan de zijkant is te gebruiken om de schermrichting te bepalen of het geluid te dimmen. Apple had de functie van die toets plots gewijzigd met een iOS-update.

Ook voegt Apple de optie toe om van iOS-apparaten persoonlijke wifi-hotspots te maken. De nieuwe iOS-versie krijgt ook nieuwe camera-apps. Apple's videobeldienst FaceTime werkt ook op de iPad 2. Apple brengt zelf twee nieuwe applicaties uit: videobewerkingsprogramma iMovie for iPad en muziekprogramma GarageBand for iPad.

Verkoopsucces

De verkoop van de eerste iPad startte in april 2010. Apple verkocht tot eind december bijna 15 miljoen exemplaren en heeft circa 90 procent van de tabletmarkt in handen. Er zijn nu 65.000 speciale iPad-apps beschikbaar. Voor Google's Honeycomb, de Android-versie voor tablets, zijn dat er volgens Jobs maar honderd. In Apple's iBook Store zijn tot nu toe 100.000 ebooks van meer dan 2500 uitgevers gedownload. Jobs maakte bekend dat ook de grote uitgever Random House zijn werken in de iBook Store gaat aanbieden.

Wereldwijd zijn er in totaal nu meer dan 200.000 iTunes-accounts. Aan omzet uit de iTunes Store heeft Apple nu in totaal ruim twee miljard dollar uitbetaald aan app-ontwikkelaars. Ook heeft Apple volgens Jobs recent zijn 100 miljoenste iPhone verkocht.

Bron: Webwereld.nl

0 Reactie(s) op: iPad 2 is sneller, dunner en heeft camera's

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.