iOS 9 en OS X 10.11 veiliger en stabieler

Door: Jeroen Kuiper Jeroen Kuiper | 26 mei 2015 11:25

Mac

Volgens bronnen binnen Apple worden er in iOS 9 en OS X verbeteringen doorgevoerd op het gebied van beveiliging en kwaliteit. De besturingssystemen worden op de WWDC gepresenteerd.

Apple pakt de beveiliging op drie punten aan. Zo wordt er in de nieuwe software-updates een rootless-beveiligingssysteem toegevoegd. Hierdoor wordt, zelfs voor de administrator, de toegang ontzegt tot de root-map en dat zal voor jailbreakers een extra hindernis opleveren. Verder zullen meer apps gaan synchroniseren via iCloud Drive. De meeste Apple-apps doen dat nu nog via een IMAP-server zodat je via iCloud, Google of Yahoo kunt synchroniseren. Via iCloud-Drive kunnen de bestanden beter beveiligd worden volgens Apple.

De laatste beveiligingsupdate moet de WiFi-verbinding veiliger maken. De nieuwe functie zou automatisch de versleuteling inschakelen als je verbinding maakt met een onbekend netwerk, zoals bijvoorbeeld die in de trein of in een restaurant. Hierdoor wordt belangrijke data beschermd. De kans bestaat dat deze functie pas later in een losse update wordt toegevoegd.


Apple zorgt voor kleinere apps

In iOS 9 en OS X 10.11 worden de apps kleiner dankzij een update voor de Swift-programmeertaal. De code van Swift werd op de WWDC van vorig jaar gepresenteerd en wordt door veel apps gebruikt, maar neemt nu nog erg veel ruimte in op de Apple-apparaten. Doordat Apple de Swift-code als bibliotheek gaat toevoegen aan de besturingssystemen hoeft niet iedere app een eigen versie van de Swift-code te bevatten en worden de apps kleiner. Het zal nog echter wel even duren voordat we hier echt iets van merken aangezien de app-ontwikkelaars meer moeten aanpassen.

Opvallend is dat ook de oudere Apple-apparaten nog gebruik kunnen maken van de nieuwe iOS en OS X. Mensen met een iPad 2, iPad Mini, iPhone 4s of een oude Mac kunnen daardoor in ieder geval nog een jaar genieten van hun Apple-apparaat. Verder zal het huidige lettertype worden vervangen door het Apple Watch-lettertype San Francisco. Apple presenteert waarschijnlijk ook de nieuwe Home-app voor apparaten in huis die met HomeKit werken.

De nieuwe besturingssystemen worden over een kleine twee weken gepresenteerd op de WWDC in San Francisco. We houden je uiteraard via de website en social media op de hoogte van wat er tijdens de conferentie besproken wordt.

0 Reactie(s) op: iOS 9 en OS X 10.11 veiliger en stabieler

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.