iOS 8 - Geweldig, gratis, dus download het direct!

Door: jim-martin | 01 oktober 2014 14:26

Review

In tegenstelling tot iOS 7, wat een aantal belangrijke visuele veranderingen met zich meebracht voor Apple's mobiele besturingssysteem, is iOS 8 slechts een serie tweaks en toevoegingen. Deze maken het OS voor iPhone en iPad echter nog beter dan voorheen.

Apple iOS 8

Prijs:

Gratis

Beschikbaar vanaf:

iPhone 4s, vijfde generatie iPod touch en iPad 2

Architectuur:

32-bit/64-bit

Kernel:

Hybride

9
Score
90
Score: 90
  • Pluspunten
  • AirDrop iOS en Mac
  • Camera-app
  • Toetsenbord
  • Minpunten
  • Siri

Laten we beginnen met een aantal van iOS 8's beste nieuwe functies, waaronder notificaties, de verbeterde Camera app, en het QuickType toetsenbord.

Notificaties in iOS 8

Notificaties zijn nu interactief, zodat je niet van app hoeft te wisselen om bijvoorbeeld een SMS-bericht te beantwoorden. Wanneer er een notificatie verschijnt ziet deze er hetzelfde uit als voorheen, maar je kunt hem omlaag slepen om opties te krijgen, zoals het accepteren van een uitnodiging voor een vergadering, of een tekstveld om een antwoord te typen.

Camera app

De camera app heeft een aantal nieuwe functies gekregen, waaronder een zelfontspanner optie die een vertraging van 3 of 10 seconden biedt. Er is ook een geheel nieuwe time-lapse modus die automatisch een passende intervaltijd kies tussen frames op basis van wat je aan het opnemen bent.

Een nuttigere tool is de mogelijkheid om de belichting handmatig aan te passen. Dit hoort bij de tap-to-focus functie: je drukt en kunt vervolgens het zon icoon omhoog of omlaag slepen om de belichting aan te passen.

De app ondersteunt ook extensies, dus ontwikkelaars kunnen nieuwe filters en mogelijk andere functies toevoegen, dus we moeten wachten en zien waar ze mee op de proppen komen.

QuickType toetsenbord

Tijdens het typen draagt de nieuwe QuickType functie woorden aan waarop je kunt drukken om ze aan je zin toe te voegen. Dit is niet alleen gebaseerd op het woord dat je aan het typen bent; het voorspelt ook wat je daarna zou kunnen gaan typen. Het is verrassend effectief en soms voorspelt het een rij woorden correct waardoor je alleen maar op elk woord hoeft te drukken om je zin af te maken. Je kunt de suggesties omlaag vegen om ze weg te halen, en als je omhoog veegt komen ze weer terug.

De voorspellingen zijn contextbewust, dus je zult afhankelijk van de app andere woorden te zien krijgen. In Mail krijg je formelere suggesties terwijl je in Messages wat informelere woorden krijgt.

Apple heeft ook het toetsenbord opengesteld voor ontwikkelaars, dus je kunt toetsenborden downloaden - net als met Android - en Swype-achtige mogelijkheden krijgen voor het typen door te swipen.

Kleine tweaks

Door het hele besturingssysteem heen zul je kleine verschillen opmerken die je leven wat vereenvoudigen. Bijvoorbeeld, in de Mail app kun je nu over het scherm swipen om snel een bericht te verwijderen of te archiveren in plaats van op de corresponderende knoppen te hoeven drukken. Naar rechts of links swipen markeert een bericht als gelezen (of ongelezen als je het al geopend hebt). En er is een nieuwe Flag optie waarmee je snel een e-mail kunt markeren zonder deze te openen.

De actieknop is veel nuttiger dan voorheen. Je kunt nu via nog meer apps dingen delen, omdat Apple ook op dit gebied ontwikkelaars toegang heeft verleend.

Het is niet echt eerlijk om deze "extensies" als kleine tweaks te behandelen, maar deze nieuwe functie betekent dat apps in iOS 8 informatie met elkaar kunnen delen in plaats van in hun eigen isolement te draaien. Het is meer dan simpelweg een foto op Facebook of Twitter delen: je kunt nu widgets in het Notification Centre hebben en je kunt in een heleboel apps extra extensies in het Sharing menu zien staan.

Ze zijn ook nog eens aanpasbaar. Wanneer je naar het einde van de Activities lijst scrolt, kun je met de More... optie de volgorde veranderen zodat je meest gebruikte acties te bereiken zijn zonder dat je hoeft te scrollen. Hetzelfde geldt voor de lijst met apps, en je kunt ook bepaalde opties uitschakelen zodat ze helemaal niet in de lijst verschijnen. Dus als je Flickr niet gebruikt hoeft dat niet in je lijst te staan.

Door tweemaal op de thuisknop te drukken in iOS 8 krijg je nog steeds het multitasking scherm te zien, maar dan met recente contactpersonen en apps. Druk op een gezicht en je krijgt verschillende opties zoals bellen of een bericht sturen via FaceTime. Het maakt eenvoudiger om snel contact op te nemen met mensen die je vaak spreekt.

Siri is niet veel veranderd, maar kan nu muziek die gedraaid wordt identificeren dankzij een koppeling met Shazam. Meestal zal er ook een Buy knop bij staan zodat je het nummer op iTunes kunt kopen. (Slim gedaan van Apple.)

Er zijn meer instellingen, en er is een nieuw menu voor batterijgebruik wat (net als Android) laat zien welke apps energievreters zijn. Dit is geweldig om snel te ontdekken waarom je batterij leegloopt in plaats van alle apps af te sluiten en er door middel van een eliminatieproces achter proberen te komen.

Het is echter jammer dat er nog steeds geen manier is om naar een specifieke instelling te zoeken, zelfs niet met de nieuwe Spotlight zoeker. In plaats van het Search this iPhone veld wanneer je omlaag veegt op het thuisscherm, krijg je nu een Spotlight Search te zien wat ook het web en Wikipedia doorzoekt, afhankelijk van je zoekopdracht: het is contextbewust. Gezien het grote aantal instellingen in iOS 8 is het vervelend dat Spotlight ze niet doorzoekt.

Continuïteit

Als je ook een Mac hebt, zul je nog meer kunnen profiteren van iOS 8. Handoff is een functie waarmee je op je iOS 8 apparaat een taak kunt beginnen en er op je Mac mee verder kunt gaan, als je Yosemite of later hebt. Dit kan een e-mail, een document, of iets anders zijn. Ontwikkelaars kunnen Handoff ook gebruiken, dus het zullen niet alleen Apple apps zijn die dit hebben.

Je kunt ook SMS'jes als notificaties op je Mac laten verschijnen, en zelfs telefoonoproepen beantwoorden - of bellen, als je iPhone zich binnen het bereik van de Wi-Fi bevindt natuurlijk. Als je ergens bent waar een router is kunnen de twee apparaten Wi-Fi direct gebruiken om met elkaar te communiceren.

Delen met het gezin

Tot nu toe heb je gekochte apps op de apparaten van het hele gezin mogen installeren. Met iOS 8 is er Family Sharing. Iemand - doorgaans een ouder - kan maximaal vier andere mensen uitnodigen om een account te delen zodat alle aankopen op iTunes of de App Store met één kaart betaald worden.

Dit is bijna het tegenovergestelde van wat Google doet met accounts. Met Family Sharing heeft elke persoon zijn eigen iPhone, iPad of iPod touch en er kunnen beperkingen worden opgelegd voor toegestane content voor kinderen onder de 13 jaar. Je kunt het zo instellen dat kinderen (of wie dan ook) toestemming moeten krijgen van de eigenaar voordat ze iets kunnen kopen. Dit werkt ook voor aankopen binnen apps, waardoor je de kosten in bedwang kunt houden.

Delen met gezinsleden betekent ook dat alles wat door wie dan ook gekocht wordt meteen op ieders apparaat te downloaden is, afhankelijk van de content beperkingen natuurlijk. Zoals altijd kun je instellen dat apps en media automatisch gedownload worden of juist niet.

Het laatste onderdeel is een gedeelde gezinskalender, die iedereen kan inzien en waaraan iedereen dingen kan toevoegen.

Messages

Messages heeft een aantal nieuwe functies gekregen - waarvan je er waarschijnlijk een aantal in concurrerende messaging apps bent tegengekomen, met name WhatsApp. Een van de nieuwe functies is het snel opnemen van een gesproken bericht door het nieuwe microfoon icoon ingedrukt te houden. Je kunt het bericht meteen naar een vriend sturen door omhoog te swipen.

Apple heeft ook Find My Friends geïntegreerd. Er is een nieuwe Details knop bovenaan die nieuwe opties laat zien. Je kunt je huidige locatie verzenden, waarbij er een kaar wordt meegestuurd, en je kunt kiezen hoe lang je je huidige locatie wilt delen. Het Details scherm laat ook een lijst met recente bijlagen zien van de contactpersoon, waaronder foto's en video's.

Het is eenvoudiger om groepsberichten te beheren, omdat je ze een naam kunt geven en contactpersonen kunt toevoegen aan of verwijderen uit de thread. Je kunt ook individuen "muten" zodat je geen notificaties krijgt wanneer ze antwoorden.

Photos app

Er zijn een aantal grote veranderingen in de Photos app, waaronder een nieuwe bewerkingsoptie met een wijzerplaat icoon. Druk erop en je krijgt drie nieuwe opties: Light, Colour en B&W. Je kunt erop drukken om een schuifbalk tevoorschijn te halen waarmee je de afbeelding kunt aanpassen. Als je op het lijst icoon drukt krijg nog meer opties te zien, zoals de Saturation, Contrast en Cast opties binnen Colour.

In iOS8 heb je veel fijnere controle over het roteren van afbeeldingen en met slechts één druk zal de Auto optie proberen om je afbeelding recht te zetten. Alle bewerkingen kunnen ongedaan worden gemaakt. Daarom is er nu een gele Done knop in plaats van Save. Je kunt op elk moment naar je bewerkte foto teruggaan en er zal een rode Revert knop staan waarmee je het origineel terug kunt halen.

Je zult ook twee nieuwe albums zien staan: Recently Added en Recently Deleted. De laatste is zoiets als een prullenbak die je verwijderde foto's 30 dagen bewaart, voor het geval je per ongeluk iets hebt weggegooid. Je kunt individuele foto's herstellen of alles in één keer. Als je ruimte probeert vrij te maken kun je op de Delete all knop drukken - een actie die niet ongedaan gemaakt kan worden.

Beter nog, je kunt je foto's doorzoeken op datum, plaats, of album naam, wat veel sneller gaat dan door honderden foto's heen scrollen.

iCloud Drive

De nieuwe iCloud Drive werkt net zoals traditionele cloudopslag, waarbij je kiest welke bestanden je in iCloud Drive wilt stoppen. Voorheen synchroniseerde iCloud alleen bepaalde data en kon je geen specifieke bestanden, foto's of video's synchroniseren zoals bijvoorbeeld met Dropbox.

Er is geen iCloud app, maar wanneer je in een app bent die iCloud Drive ondersteunt, kun je de inhoud van je drive zien met een bekende mappen en bestanden weergave.

Bovendien is er de nieuwe iCloud Photo Library. Dit gaat verder dan My Photo Stream (wat nog steeds bestaat) en maakt het mogelijk om je gehele foto - en video - library in iCloud op te slaan en te benaderen. Vroeger was er geen manier om automatisch video's naar iCloud te sturen zodat je ze op andere apparaten kunt bekijken. Nu kan dat wel, en dat is erg goed nieuws.

Het minder goede nieuws is dat je ervoor moet betalen. Ja, je krijgt 5GB gratis, en het kost inderdaad een stuk minder per GB dan vorig jaar, maar foto's en video's tellen nu mee voor die 5GB, en dat is niet voldoende om zelfs een iPhone met de kleinste capaciteit te back-uppen.

Health app

Health is een geheel nieuwe app voor iOS 8 die fitness en gezondheidsinformatie op één plek integreert. Het is vroeg dag, dus we hebben de Health app nog niet kunnen uitproberen. We weten wel dat het data uit bepaalde activiteitstrackers kan importeren, zoals de Nike Fuelband en hartslagmeters.

Het zal ook werken met gezondheidsapps en helpen om je gezondheid en fitness bij te houden, je cholesterol, inname van vitamines en veel meer op te meten. Je kunt ook een "kaart" aanmaken voor noodgevallen met daarop belangrijke informatie zoals allergieën, bloedgroep, huidige medicatie, en andere dingen die hulpdiensten nodig kunnen hebben.

Je kunt kiezen welke informatie je wel of niet wilt delen, en alles wordt versleuteld wanneer je telefoon vergrendeld is.

Beveiliging

iPhones zijn waardevoller voor dieven, en daarom worden ze sneller gestolen. De politie weet dit, en Apple weet dit. In iOS 8 is de beveiliging nog meer versterkt dan in iOS 7, waardoor een gestolen iPhone vrijwel onbruikbaar is. Daarom is het belangrijk dat je bij het instellen van je nieuwe telefoon geen stappen overslaat.

Wanneer je een iPhone die op iOS 8 draait opnieuw opstart, zullen Control Centre en Notification Centre niet werken totdat je de telefoon ontgrendelt (en Siri werkt ook niet als je het zo hebt ingesteld dat het beschikbaar is op het vergrendelscherm), en daarom kan niemand als ze je telefoon stelen de vliegtuigmodus inschakelen, het apparaat uitschakelen en later opnieuw aanzetten.

Extensies lijken op Android in de zin dat er gevraagd wordt welke app je voor een bepaalde taak wilt gebruiken. Maar Apple claimt dat dit veel veiliger gemaakt is. In plaats van de volledige app te laten draaien, wordt er een "stub" gebruikt om de taak uit te voeren - zoals posten op LinkedIn - en apps kunnen geen data delen.

Privacy is ook van cruciaal belang, en iOS 8 waarschuwt je nu wanneer een app op de achtergrond je locatie gebruikt heeft, en geeft je de optie om naar Settings te gaan waar je kunt voorkomen of toestaan dat dat gebeurt.

Conclusie

Met alle nieuwe functies, extra beveiliging en privacy, en het feit dat het gratis is, is het alleen maar logisch om de update te installeren. Download hem zo snel mogelijk.

De enige uitzondering is als je een iPhone 4s hebt. Er is nog niet veel bekend over de prestaties op de 4s, maar als we kijken naar eerdere iOS updates, zijn de oudste apparaten die ondersteund worden vaak trager omdat ze moeite hebben met de extra eisen die aan de hardware worden gesteld. We zeggen niet dat je niet moet updaten, maar het is de moeite waard om even te wachten totdat je van anderen gehoord hebt of iOS 8 soepel draait of niet.

We hebben iOS 8 de afgelopen maanden getest op een iPhone 5c, en hoewel we betaversies gebruikt hebben waren er nooit problemen met de prestaties - het draait zeker zo goed als iOS 7. Dat betekent dat iedereen met een iPhone 5, 5c of 5s geen problemen zou moeten ondervinden met de snelheid, en het zou redelijk veilig moeten zijn om meteen te updaten.

0 Reactie(s) op: iOS 8 - Geweldig, gratis, dus download het direct!

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.