iOS 4.3: wat leert de eerste beta ons?

Door: Wouter Hoeffnagel | 13 januari 2011 10:28

Nieuws

Apple heeft de eerste beta van iOS 4.3 vrijgegeven. De beta is alleen beschikbaar voor ontwikkelaars via het iOS Dev Center, maar geeft veel aanwijzingen over features die wij in deze versie van het besturingssysteem mogen verwacht. Zo beschikt iOS 4.3 over een aantal nieuwe gestures, bewegingen waarmee je de iPad kunt besturen.

Zo kan je door vier of vijf vingers over het scherm naar elkaar toe te bewegen terug gaan naar het home-scherm. Daarnaast kan je door met evenveel vingers omhoog te swipen de multitask-balk zichtbaar maken en is het mogelijk om tussen applicaties die op de achtergrond draaien te schakelen door met de vingers naar links of rechts te swipen. Boy Genius Report meldt op basis van bronnen dat de iPad 2 en iPhone 5 niet langer over een homeknop beschikken. Dit zou de nieuwe gestures verklaren aangezien alle functionaliteiten van de homeknop nu via touch-bewegingen beschikbaar zijn.

Een andere belangrijke nieuwe feature is de terugkeer van de rotatielock. De knop boven de volumeknoppen aan de zijkant van de iPad heeft lange tijd deze functie gehad. In iOS 4.2 wijzigde Apple de functie van de knop naar het uitschakelen van het geluid, wat veel gebruikers Apple niet in dank afnamen. In iOS 4.3 zal je daarom zelf kunnen aangeven of je de knop wilt gebruiken voor het besturen van de rotatielock of het uitschakelen van het geluid.

De rotatielock keert terug in iOS 4.3 (Bron: MacStories)

Ander belangrijk nieuws is dat iOS 4.3 waarschijnlijk niet beschikbaar zal zijn voor de iPhone 3G en iPod touch 2G. Dit kan volgens 9 to 5 Mac worden afgeleid aan de downloadpagina van de iOS 4.3 beta, die alleen beschikbaar is voor de iPad, iPhone 3GS, iPhone 4 en iPod touch van de derde en vierde generatie.

De downloadpagina van de iOS 4.3 beta (bron: 9 to 5 Mac)

Gister meldde wij al dat iOS 4.3 waarschijnlijk over een tethering-functie beschikt waarmee de iPhone of iPad 3G een WiFi-hotspot kan opzetten. De 3G-verbinding van een iPhone of iPad 3G kan hierdoor worden door gestuurd naar andere WiFi-apparaten. De beta van iOS 4.3 bevestigt dit. Het is nog onbekend in hoeverre tethering ook in Nederland bruikbaar zal zijn, aangezien de telecomprovider waar je gebruik van maakt de technologie moet toestaan. Aangezien het datagebruik hierdoor flink zal stijgen zullen telecomproviders hier naar verwachting niet om staan te springen.

De beta-versie beschikt over ondersteuning voor full-screen iAd-banners. Daarnaast is de ondersteuning van AirPlay verder uitgebreid, waardoor het nu ook mogelijk is video's vanuit applicaties of websites door te sturen naar een Apple TV. In iOS 4.2 was dit nog alleen mogelijk bij native apps.

Tot slot blijkt iOS 4.3 een aantal verwijzingen te bevatten naar nieuwe apparaten. Het gaat hierbij om de verwijzingen 'iPad 2,1', 'iPad 2.2', 'iPad 2.3', 'iPhone 4.1' en 'iPhone 4.2'. De huidige iPad wordt aangeduid met 'iPad 1.1'. Het is onduidelijk waar de omschrijvingen precies naar verwijzen, al zegt Engadget het vermoeden te hebben de verwijzingen doelen op zowel een GSM- als CDMA-versie van de iPhone en iPad. Daarnaast komt er ook een WiFi-only versie van de iPad, wat de derde iPad-verwijzing zou verklaren. Hecht hier niet te veel waarde aan, aangezien dit puur speculatie is.

De verwijzingen naar nieuwe apparaten in iOS 4.3 (bron: MacRumors)

Hieronder vindt je een video van Engadget waarin de nieuwe features van iOS 4.3 worden gedemonstreerd.

Bron: MacStories, 9 to 5 Mac, Boy Genius Report & Engadget

0 Reactie(s) op: iOS 4.3: wat leert de eerste beta ons?

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.