iOS 4.3 jailbreak

Door: Wouter Hoeffnagel | 05 april 2011 14:08

Nieuws

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2

Apple heeft op 9 maart iOS 4.3 vrijgegeven. iOS 4.3 bevat een aantal nieuwe features en verbeteringen. In dit artikel vindt je een overzicht van deze features. Daarnaast is door het nieuwe besturingssysteem de meest recente jailbreak niet meer actueel. In dit artikel vind je daarom ook een overzicht van de laatste ontwikkeling op het gebied van een iOS 4.3 jailbreak. Wil je weten wat jailbreaken nou eigenlijk is? Kijk dan hier.

Dit artikel is verdeeld in een gedeelte over iOS 4.3 en een gedeelte over de jailbreak voor iOS 4.3. Wil je meer weten over een iOS 4.3 jailbreak? Lees dan verder op deze pagina. Ben je op zoek naar informatie over iOS 4.3? Dan kun je terecht op pagina twee van dit artikel.

Dit artikel is op 5 april 2011 voor het laatste geupdatet met 'Jailbreaken in combinatie met ultrasn0w' en 'iPhone Dev Team geeft iOS 4.3.1 jailbreak vrij'. Het artikel is voor het eerst gepubliceerd op 29 maart 2011.

Jailbreaken in combinatie met ultrasn0w

Toegevoegd op 5 april 2011

Redsn0w 0.9.6 rc9 is niet geschikt voor mensen die gebruik maken van een unlock zoals ultrasn0w. In dit geval kun je binnenkort gebruik maken van PwnageTool 4.3 voor de Mac of Sn0wbreeze 2.5 voor Windows. Let wel op! Het iPhone Dev team waarschuwt dat ultrasn0w eerst een update nodig heeft. Ben je afhankelijk van ultrasn0w? Jailbreak dan dus nog niet!!

Het verschil tussen redsn0w 0.9.6 rc9 en PwnageTool 4.3/Sn0wbreeze 2.5 is dat de laatst de mogelijkheid bieden om een custom firmware te maken. Hierdoor is het mogelijk om een iPhone te jailbreaken zonder dat de baseband vervangen wordt. Dit is van belang aangezien ultrasn0w alleen geschikt is voor een aantal versies van de baseband. Door de baseband te updaten kan het zijn dat je de iPhone voorgoed niet meer kunt unlocken. via tools als ultrasn0w.

Redsn0w 0.9.6 rc9 biedt niet de mogelijkheid om een custom firmware te maken, waardoor de baseband geüpdatet wordt. Vandaar dat redsn0w 0.9.6 rc9 ongeschikt is voor mensen die afhankelijk zijn van ultrasn0w. Kijk hier dus mee uit!

iPhone Dev Team geeft iOS 4.3.1 jailbreak vrij

Zit jij te wachten op een jailbreak voor iOS 4.3.1? Goed nieuws! Het iPhone Dev Team heeft redsn0w 0.9.6 rc9 uitgebracht voor zowel Windows als Mac OS X. De jailbreak is geschikt voor de iPhone 3GS, iPhone 4, 3e en 4e generatie iPod touch, iPad 1 en 2e generatie Apple TV.

De iPad 2 wordt dus niet ondersteund, wat te danken is aan de extra beveiligingen waarmee Apple de nieuwe iPad heeft voorzien. Daarnaast is redsn0w 0.9.6 rc9 niet geschikt voor ultrasn0w, een tool waarmee de simlock van een iPhone gehaald kan worden.

Redsn0w 0.9.6 rc9 maakt gebruik van de bootrom-exploit die eerder door George Hotz of geohot is gevonden in de iPhone 3GS, iPhone 4, 3e en 4e generatie iPod touch, iPad 1 en 2e generatie Apple TV. Deze is gecombineerd met de exploit van Stefan Esser of i0n1c, die de jailbreak untethered maakt. Aangezien de gebruikte bootrom-exploit niet geschikt is voor de iPad 2 is de redsn0w 0.9.6 rc9 dat dus ook niet.

Wil je aan de slag met redsn0w 0.9.6 rc9? Kijk dan op het blog van het iPhone Dev Team voor uitgebreide instructies.

iPhone Dev Team test untethered iOS 4.3.1 jailbreak

Toegevoegd op 31 maart 2011

Stefan Esser heeft zijn exploit vrijgegeven aan het iPhone Dev Team. Het hackersteam is nu bezig met het betatesten van de untethered jailbreak.

Esser geeft aan dat het nu aan het iPhone Dev Team is om te beslissen of zij de jailbreak openbaar maken. De ontwikkelaar wil zich verder niet bezig houden met de ontwikkeling van een jailbreaktool op basis van de exploit.

Daarnaast geeft de ontwikkelaar via zijn Twitter-account aan dat de exploit niet zal helpen bij het jailbreaken van de iPad 2.

Stefan Esser toont untethered jailbreak voor iOS 4.3.1

Toegevoegd op 29 maart 2011

Stefan Esser, ook bekend als i0n1c, heeft bekend gemaakt dat de exploit die hij eerder bekend maakte ook in iOS 4.3.1 aanwezig is. De ontwikkelaars heeft een video geplaats waarin een gehackte iPod touch 4G met iOS 4.3.1 te zien is. Het lijkt er hierdoor op dat een jailbreak voor de nieuwe versie van het nieuwe besturingssysteem binnenkort zal verschijnen.

De exploit van i0n1c is een userland-exploit die gecombineerd kan worden met limera1n, de bootrom-exploit die geschikt is voor de iPhone 3GS, iPhone 4, derde en vierde generatie iPod touch, de eerste generatie iPad en tweede generatie Apple TV. De userland-exploit kan daarnaast ook gecombineerd worden voor een bootrom-exploit voor de iPad 2, maar deze is helaas nog niet beschikbaar.

Stefan Esser benadrukt overigens dat hij geen uitspraken doet over de datum waarop de jailbreak beschikbaar zal zijn. Via Twitter laat hij alleen los dat de jailbreak eerst volledig ontwikkeld moet zijn.

De video van i0n1c met een untethered jailbreak voor iOS 4.3.1

iPad 2-exploit in iOS 4.3.1 verholpen

Toegevoegd op 29 maart 2011

De exploit die Comex gebruikte om de iPad 2 te jailbreaken is in iOS 4.3.1 verholpen. Dit heeft Comex via Twitter laten weten.

Comex schrijft in de tweet dat de exploit aanwezig was in iOS 4.0.2 tot iOS 4.3, maar op magische wijze op tijd is gevonden voor iOS 4.3.1. Daarnaast geeft de hacker aan dat het nu wachten is op MuscleNerd van het iPhone Dev Team en Stefan Esser, ook wel bekend als i0n1c.

Esser heeft meegewerkt aan de ASLR-beveiliging die het lastiger moet maken om succesvol een exploit in iOS te gebruiken. De ontwikkelaar heeft eerder aangegeven hackers te willen helpen bij het kraken van de beveiliging. Over de datum waarop Esser de exploit vrij gaat geven laat Esser weinig los.

Wachten hackers met een jailbreak tot iOS 4.3.1?

Toegevoegd op 24 maart 2011

Met de snelle aankondiging van iOS 4.3.1 is het onduidelijk of er nog een jailbreak voor iOS 4.3 komt. Aangezien exploits die worden gevonden in iOS zeldzaam zijn is het mogelijk dat ontwikkelaars besluiten te wachten tot iOS 4.3.1 met het uitbrengen van een jailbreak.

Exploits zijn fouten in iOS die gebruikt kunnen worden voor het mogelijk maken van een jailbreak. Apple probeert hackers zoveel mogelijk tegen te werken door fouten in het besturingssysteem zo snel mogelijk te dichten. Hackers maken daarom een inschatting wanneer de volgende versie van iOS wordt gelanceerd en bepalen aan de hand hiervan of het de moeite waard is een exploit openbaar te maken.

iPad 2 voorzien van jailbreak

Toegevoegd op 14 maart 2011

Comex en chpwn hebben samen de iPad 2 voorzien van een jailbreak. Aangezien Comex niet over een iPad 2 beschikt heeft de hacker via het chatprogramma IRC samengewerkt met chpwn. In een video wordt de jailbreak gedemonstreerd.

Het is onduidelijk of het om een tethered of untethered jailbreak gaat. Daarnaast is er geen datum bekend waarop de jailbreak voor het grote publiek beschikbaar is. Mocht de iPad2-jailbreak van Comex en chpwn tethered zijn kan deze wellicht met de jailbreak van Stefan Esser worden gecombineerd. Hierdoor kan de jailbreak wellicht toch untethered worden.

Video van untethered iOS 4.3 jailbreak duikt op

Toegevoegd op 14 maart 2011

Hacker Stefan Esser, die met Apple samenwerkte bij de ontwikkeling van de ASLR-beveiliging, heeft in een video een untethered jailbreak voor iOS 4.3 getoond. Met de video bewijst Esser, die ook wel bekend is onder zijn Twitter-naam i0n1c, dat hij een manier heeft gevonden om iOS 4.3 van een untethered jailbreak te voorzien.

In het bijschrift bij de video geeft de ontwikkelaar aan te verwachten dat een untethered jailbreak nog voor aankomend weekend beschikbaar zal zijn. Wel geeft Esser aan de jailbreak alleen vrij te geven als er eerder geen andere untethered jailbreak beschikbaar is gesteld en MobileSubstrate is aangepast aan iOS 4.3.

De video waarin Stefan Esser de untethered iOS 4.3 jailbreak demonstreert

Eerste beta iOS 4.3 jailbreak beschikbaar

Toegevoegd op 14 maart 2011

De eerste beta van een iOS 4.3 jailbreak is door de hacker iH8sn0w vrijgegeven. Het gaat om sn0wbreeze 2.3 beta 1. Met de tool kun je iOS 4.3 van een tethered jailbreak voorzien. Dit wil zeggen dat je het apparaat alleen opnieuw kunt opstarten als je deze met een computer verbind en gebruik maakt van iBooty.

iOS 4.3 beschikt over een nieuwe beveiliging die het gebruik van userland-exploits moeilijker moet maken. Userland-exploits worden gebruikt voor het ontwikkelen van untethered jailbreaks. De ASLR-beveiliging brengt als nadeel met zich mee dat MobileSubstrate niet functioneert. MobileSubstrate leiden foutmeldingen die iOS geeft door het aanbrengen van wijzigingen in goede banen.

Aangezien MobileSubstrate nog niet geschikt is voor iOS 4.3 zijn de meeste tweaks niet te gebruiken. Sn0wbreeze 2.3 beta 1 is daarom voor de gemiddelde gebruiker nog niet echt interessant. Wel toont de release aan dat ontwikkelaars druk bezig zijn met het jailbreaken van het nieuwe besturingssysteem.

iOS 4.3 jailbreak

Apple heeft iOS met het oog op gebruiksvriendelijkheid zo veilig mogelijk gemaakt. Dit heeft als bijwerking dat je veel aspecten van het besturingssysteem niet naar eigen smaak kunt aanpassen en niet bij alle bestanden op de iPhone, iPad of iPod touch kunt. Het kan zijn dat je iOS daarom wil jailbreaken. Op de volgende twee pagina's vind je meer informatie over een iOS 4.3 jailbreak.

Bootrom-exploit

Momenteel is er nog geen jailbreak voor iOS 4.3 beschikbaar. Het Chronic Dev Team en het iPhone Dev Team, de twee hackersgroepen die het meest actief zijn bij het ontwikkelen van jailbreaks, zullen zich waarschijnlijk de komende tijd gaan storten op het ontwikkelen van een nieuwe jailbreak. Bij de jailbreak wordt hoogstwaarschijnlijk gebruik gemaakt van de bootrom-exploit die ook in de jailbreak voor iOS 4.2.1 wordt gebruikt. Deze werd ontdekt door George Hotz, ook wel bekend als Geohot.

Een bootrom is software die aanwezig is op een chip in iedere iPhone 3GS, iPhone 4, 3e en 4e generatie iPod touch, 1e generatie iPad en 2e generatie Apple TV. De software wordt gebruikt voor het opstarten van het apparaat en kan niet op afstand worden gewijzigd. Deze exploit kan daarom niet door Apple worden verholpen.

iPad 2

Deze bootrom-exploit zal niet aanwezig bij de iPad 2, waardoor een jailbreak voor dit apparaat waarschijnlijk langer op zich zal laten wachten. Dit aangezien Apple het jailbreaken van de apparaten zoveel mogelijk wil voorkomen en daarom de kwetsbaarheden in de bootrom bij nieuwe apparaten herstelt. Wel zijn er twee mogelijkheden waardoor er een bekende bootrom nog aanwezig kan zijn in de iPad 2. Deze zijn echter niet waarschijnlijk!

Zo is de SHAtter-exploit van het Chronic Dev Team uitgelekt. Het is niet bekend of Apple deze exploit heeft laten verdwijnen. De Limera1n-jailbreak is daarnaast op 9 oktober 2010 vrijgegeven. Het is onduidelijk of Apple de kwetsbaarheid die hiervoor gebruikt is heeft verholpen.

De iPad 2

Userland-exploit

De bootrom-exploit wordt gecombineerd met een userland-exploit, een kwetsbaarheid in de kernal van iOS. Deze kwetsbaarheden worden bij iedere update van iOS door Apple verholpen, waardoor hackersgroepen de kwetsbaarheden zolang mogelijk proberen te bewaren en geheim te houden. Dit aangezien de kwetsbaarheden moeilijk te vinden zijn en zeldzaam zijn. Het is hierdoor altijd onzeker wanneer de volgende jailbreak wordt gelanceerd. Zo kan het zijn dat de hackersgroepen vermoeden dat Apple op korte termijn een volgende versie van iOS uit wil brengen en zij hierdoor liever wachten met jailbreaken totdat deze nieuwe versie beschikbaar is.

ASLR-beveiliging

In iOS 4.3 heeft Apple een Address Space Layout Randomization (ASLR)-beveiliging toegevoegd. Deze beveiliging moet het moeilijker maken om een userland-exploits in iOS 4.3 succesvol te gebruiken. Wel is al duidelijk dat Stefan Esser, een beveiligingsexpert die betrokken was bij de ontwikkeling van ASLR, op korte termijn een userland-exploit voor iOS 4.3 bekend wil maken. Via zijn Twitter-account geeft Esser echter aan te vermoeden dat iOS 4.3.1 al in de maak is en daarom zonde is de userland-exploit voor iOS 4.3 te gebruiken. Het zou dus zo maar kunnen dat we tot iOS 4.3.1 moeten wachten tot een jailbreak!

Een ander nadeel van de nieuwe beveiliging is dat het waarschijnlijk problemen op gaat leveren met MobileSubstrate. Dit zegt BigBoss, een ontwikkelaar die actief is in de jailbreak-wereld. MobileSubstrate is een framework dat wordt gebruikt voor jailbreaksoftware. Het framework zorgt ervoor dat fouten die optreden bij het aanbrengen van wijzigingen in het besturingssysteem in goede banen worden geleid. Om MobileSubstrate goed om te kunnen laten gaan met ASLR heeft het framework volgens BigBoss een update nodig.

0 Reactie(s) op: iOS 4.3 jailbreak

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.