Intel verliest terrein op Samsung en Qualcomm

Door: rene-schoemaker | 15 mei 2013 11:12

Nieuws

Intel verliest steeds meer terrein aan concurrerende chipmakers die veel eerder en sneller de mobiele markt in handen hebben genomen. Samsung en Qualcomm bedreigen de positie van 's werelds grootste processorleverancier.

De snelle groei in smartphones en tablets plus de gestage neergang van de pc zorgen voor verschuivingen op de chipmarkt. In omzet is Intel nog steeds het grootste bedrijf in deze sector, maar het verliest marktaandeel aan Samsung en Qualcomm, signaleert IDG News Service, de internationale nieuwsdienst van onder meer Webwereld.

Samsung profiteert van Apple's iPhone en iPad

De omzet van Intel is in het afgelopen kwartaal met 3 procent gedaald naar 11,56 miljard dollar waar Samsungs chipomzet op 7,95 miljard dollar kwam, een stijging van 13 procent. Dat komt vooral door de levering van chips aan Apple voor dienst iPhone en iPad.

De totale omzet in de chipmarkt kwam op 53,5 miljard in het eerste kwartaal van dit jaar, een magere stijging van 2 procent vergeleken met hetzelfde kwartaal vorig jaar. De grootste groei kwam van Qualcomm, dat zijn omzet met 28 procent zag stijgen naar 3,9 miljard dollar. De Snapdragon-chip van Qualcomm wordt gebruikt in de meeste smartphones, vooral die van HTC en zelfs in sommige modellen van de Samsung Galaxy S4.

TSMC blijft de grootste chipfabrikant

Uit een onderzoek van IC Insights, een analistenbureau dat zich richt op de chipmarkt, heeft behalve naar de chipleveranciers ook gekeken naar de grootste fabrieken van processoren in de wereld. TSMC uit Taiwan blijft de grootste met 4,46 miljard dollar aan omzet, een groei van 28 procent. TSMC maakt onder meer chips voor Qualcomm. Tweede van de wereld is Global Foundries (de voormalige fabrieken van AMD), derde UMC. De fabrieken produceren voornamelijk op ARM-architectuur gebaseerde chips.

Bron: Webwereld.nl

0 Reactie(s) op: Intel verliest terrein op Samsung en Qualcomm

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.