Intel tekent doodvonnis USB 3.0

Door: kristian-van-tuil | 25 februari 2011 13:41

Nieuws

Met de introductie van een verbeterde verbindingstechniek voor randapparatuur breekt Intel alle snelheidsrecords. Is dit de zoveelste nagel aan de doodskist van USB 3.0?

Intel heeft donderdag Thunderbolt gepresenteerd. Deze techniek – voorheen bekend als Light Peak - maakt het mogelijk om met een snelheid tot 10 Gbps met randapparatuur te communiceren. Daarmee is het meer dan twee keer zo snel als USB 3.0, dat het moet doen met een maximumsnelheid van bijna 5 Gbps.

Zie ook:

Wat is USB 3.0?

Overstappen naar USB 3.0 is nog niet nodig

6 USB 3.0 gadgets

Hoewel Intel nog zegt ‘USB 3.0 als complementaire standaard te zien’ en ‘de ondersteuning voor USB 3.0 te continueren’ is de introductie van Thunderbolt de zoveelste tegenvaller voor de opvolger van het succesvolle USB 2.0.

Tegenslag

Eerder werd de officiële introductie van USB 3.0 in Intel-chipsets uitgesteld tot 2012, waardoor een hoop nieuwe computers geen gebruik van de standaard kunnen maken. Andere chipsetfabrikanten als AMD en NVIDIA bieden die ondersteuning wel, maar constateren dat de aanwas van nieuwe apparaten op basis van de standaard tegenvalt, vooral vanwege het ontbreken van Intel-ondersteuning, zoals Engadget eerder schreef. Ook de late afronding van de standaard, waardoor Windows 7 vanaf de lancering geen volledige ondersteuning voor USB 3.0 bood, deed de van oorsprong door een Intel-ingenieur uitgevonden universele seriële bus geen goed.

Ook Apple, een van de belangrijkste computerfabrikanten van het moment, heeft altijd aangegeven niets in de opvolger van USB 2.0 te zien. “We zien USB 3.0 voorlopig geen grote vlucht nemen. Er is bijvoorbeeld nog geen ondersteuning van Intel op dit moment”, zei CEO Steve Jobs november vorig jaar. Wel is Apple de eerste fabrikant met een licentie op het nieuwe Thunderbolt. In de nieuwe lijn van MacBook Pro’s met Sandy Bridge-chipset, bieden zowel de 13 als 15 inch-modellen ondersteuning voor de standaard.

Meer toepassingsmogelijkheden

Storageleverancier Lacie biedt binnenkort een externe harde schijf met twee Thunderbolt-poorten. De ene poort kan met een computer worden verbonden, terwijl de andere poort ruimte biedt voor een monitor of een additionele harde schijf. Een van de eigenschappen van de nieuwe standaard is dat de protocollen PCI Express en DisplayPort ‘native’ ondersteuning hebben gekregen, waardoor dus ook videobeelden zonder probleem verstuurd kunnen worden en Thunderbolt de monitorkabel zou kunnen vervangen.

Volgens het persbericht richt Intel zich in eerste instantie op de professionele markt en niet zozeer op consumenten. Dat de standaard voorlopig nog veel te snel is voor de huidige beschikbare harde schijven, zal Intel niet veel uitmaken. Thunderbolt is in theorie twee keer zo snel - en dat telt, al is het alleen maar voor de marketing. Plus de toepassingsmogelijkheden zijn breder en de ondersteuning van fabrikanten lijkt nu al groter dan die bij USB 3.0. Alle tekenen wijzen erop dat het toch niks wordt met die blauwe connectors, want het snode plan van Intel om USB 3.0 van begin af aan te dwarsbomen ten faveure van het eigen, lucratievere Thunderbolt lijkt te gaan werken.

0 Reactie(s) op: Intel tekent doodvonnis USB 3.0

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.