Intel stort zich alsnog op 'iPhone'

Door: Jasper Bakker | 22 mei 2013 14:01

Nieuws

Intel stort zich nu specifiek op mobiele apparaten: de nieuwe CEO zet een aparte divisie op. Zijn voorganger heeft ooit bedankt voor de iPhone-chipproductie.

De net aangetreden nieuwe CEO van processorproducent Intel voert een reorganisatie door waarbij hij ook meteen een geheel nieuwe bedrijfstak opzet, voor 'nieuwe apparaten'. Als leider voor die divisie is een oudgediende van Apple en Palm benoemd: Mike Bell. Hij was al medeverantwoordelijk voor Intels tak voor mobiele chips.

Snel tot product komen

De nieuwe divisie moet ervoor zorgen dat "briljante technische innovaties" en ook innovaties wat betreft bedrijfsmodellen snel worden omgevormd "in producten die markten vormen en aanvoeren", aldus CEO Brian Krzanich. Hij schrijft dit in een interne memo, die in handen is gekomen van persbureau Reuters. De focus ligt ook op zogeheten ultramobile apparaten, meldt techblog AllThingsD.

Intel heeft zo'n zeven jaar geleden al hecht met Microsoft samengewerkt om Ultra-Mobile PC's (UMPC's) mogelijk te maken. Dat zogeheten Project Origami van 2006 heeft kleine, draagbare pc's opgeleverd die niet echt zijn aangeslagen. De apparaten bleken namelijk duur, gingen relatief kort mee op een enkele batterijlading en waren met hun mini-toetsenborden of penbediening toch niet altijd handig voor mobiel gebruik.

iPhone afgewezen

Rond diezelfde tijd heeft Apple aangeklopt bij Intel als productiepartner voor chips bestemd voor de toen nog topgeheime smartphone van de Mac-maker. De toenmalige CEO Paul Otellini, die nu net met pensioen is gegaan, heeft die kans afgewezen. Dit vertelt hij nu in een interview met de Amerikaanse krant The Atlantic.

De reden voor de afwijzing is dat de kosten/baten toen niet zinnig waren gezien de voorspelde productkosten en het verwachte volume, zegt Otellini nu. "Je moet onthouden dat was vóór de iPhone was geïntroduceerd en niemand wist wat de iPhone zou doen."

De ex-CEO geeft aan dat Apple een specifieke chip wou, voor een specifieke prijs en geen cent meer. Die prijs lag onder de kosten die Intel voorzag. "Terugblikkend waren de voorspelde kosten verkeerd en de verwachte verkoop was honderd keer wat iedereen dacht." Otellini zegt dat zijn onderbuikgevoel toen was om Apple's iPhone-chipbusiness wel te doen

Reorganisatie

Naast de aparte tak voor 'new devices' voert zijn opvolger nu meer veranderingen door. De voornaamste productgroepen, waaronder de divisies voor pc;s, mobiele communicatie, en datacentertechnologie, vallen nu direct onder de CEO. Voorheen was architectuurtopman Dadi Perlmutter nog de baas van die divisies. Softwarehoofd Renee James is gepromoveerd tot leidster van de wereldwijde fabricage-activiteiten van Intel plus alle securitytechnologie van de firma. De chipmaker heeft in 2010 beveiligingsleverancier McAfee opgekocht.

Intel-topman Mike Bell sprak onlangs op de conferentie D: Dive Into Mobile van techblog AllThingsD:

Bron: Webwereld.nl

0 Reactie(s) op: Intel stort zich alsnog op 'iPhone'

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.