Intel: pc-makers remmen Light Peak

De net onthulde snelle Thunderbolt-verbinding gebruikt koper in plaats van glas. Het maakt de beloftes van Light Peak niet waar. Intel wijt dit aan pc-makers.

De snelle computerverbinding Thunderbolt, die Intel en Apple net hebben onthuld, is wat beperkt in zijn mogelijkheden. Chipreus Intel had de technologie (met de codenaam Light Peak) eigenlijk bedoeld als glasvezelverbinding die nagenoeg alle snelle pc-aansluitingen zou vervangen.

Moest goedkoper

De optische technologie zou verschillende bestaande communicatieprotocollen ondersteunen en dan fysieke verbindingen zoals (Gigabit) Ethernet, scsi, sata, Firewire, usb, HDMI en PCI Express vervangen. Het in 2009 al onthulde Light Peak heet nu Thunderbolt, gebruikt geen glas maar koper en is alleen voor snelle data-overdracht (als alternatief voor usb 3.0) en voor video-aansluitingen DisplayPort en (met een verloopstekker) HDMI.

Intel zegt dat pc-fabrikanten daar weinig heil in zagen. Zij hebben bij de chipmaker aangedrongen op een goedkoper alternatief, wat dus neerkwam op gebruik van koperen verbindingen. Daarnaast speelden er nog marktfactoren mee waardoor Thunderbolt zal bestaan naast usb, meldt de Britse ict-nieuwssite The Register. Intel benadrukt ook: Thunderbolt komt náást usb 3.0.

Standaardenstrijd

Voor die marktfactoren valt te denken aan de al op gang gekomen acceptatie van usb 3.0. Ook hebben de hogere kosten voor glasvezelaansluitingen in apparatuur mogelijk een rol gespeeld. De producenten daarvan staan al onder prijsdruk. Dergelijke marktomstandigheden hebben eerder al meegespeeld toen usb en Firewire streden om acceptatie door fabrikanten.

Net als bij die vorige standaardenstrijd kiest Apple alvast voor de snellere technologie. De Mac-maker zette lang geleden als eerste leverancier geheel in op usb 1 en gaf later Firewire de voorkeur. Het snellere Firewire heeft het qua populariteit uiteindelijk afgelegd tegen usb 2.0, dat ‘snel genoeg’ is voor de meeste eindgebruikers maar vooral: goedkoper voor de fabrikanten.

Pressie

Intels onderzoekers waren al bezig om een koperen variant te verkennen. Dat was volgens Thunderbolt-ingenieuw Aviel Yogec al voordat de pc-makers een goedkoper alternatief eisten. “We hadden ‘elektrisch’ al een beetje afgedaan, maar toen kwam de pressie van de oem’s (fabrikanten)”, vertelt hij aan The Register.

“Optisch lijkt wel sexier dan electrisch, maar uiteindelijk, als je ervoor moet betalen en het naar de markt brengt, moet je kosten verlagen.” De ingenieurs van Intel waren er eerst niet zeker van of dezelfde snelheden wel haalbaar waren over de goedkopere, koperverbindingen. Maar de eerder al genoemde 10 Gbps (Gigabit per seconde), tegelijk in twee richtingen, wordt toch gehaald door Thunderbolt.

Ambitieuze plannen

De oorspronkelijke plannen voor Light Peak waren ambitieus. In 2009 was al gesteld dat de eerste generatie van deze optische technologie 10 Gbps zou halen over een afstand van maximaal 100 meter. Dat zou dan met glasvezelverbindingen zijn waarover gewoon licht wordt verstuurd.

Light Peak zou geen laser gebruiken, in tegenstelling tot Intels onderzoeksproject voor ‘silicon photonics’. Een vorig jaar onthuld prototype netwerkverbinding op basis van die technologie haalt al 50 Gbps. Intel-onderzoeker Mario Paniccia vertelde Webwereld toen dat commercieel gebruik voor de massamarkt geen tien jaar op zich laat wachten, maar slechts vijf.

Techniek versus praktijk

Die verwachting komt wel vanuit wetenschappelijk perspectief op basis van wat er technisch mogelijk is. Hetzelfde geldt voor de Light Peak-plannen, waarbij Intel eerst uitging van glasvezelverbindingen. Het nu onthulde Thunderbolt moet het doen met koperen verbindingen, en is daardoor beperkt tot maximaal 3 meter.

Intel verklaart al wel dat Thunderbolt later ook optische kabels krijgt, en dan enkele tientallen meters haalt. Daarvoor hoeft apparatuur met Thunderbolt-aansluitingen niet aangepast te worden. De kabels krijgen namelijk zelf de optische tranceivers ingebouwd, maar zullen daardoor prijziger zijn. Het is nog niet bekend wanneer deze ‘tweede generatie’ uitkomt. Uiteindelijk wil Intel nog wel komen tot het eigenlijke Light Peak: geheel optisch met de tranceivers ingebouwd in de poorten.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten