Intel in gesprek met Apple en Samsung over Atoms

Door: rene-schoemaker | 18 april 2012 11:23

Nieuws

Intel is in gesprek met Apple en Samsung om hun smartphones te voorzien van Atom-processoren. De eerste smartphone met een Intel-processor, van Lava, komt deze week op de markt in India.

De eerste Intel-smartphone komt in India uit, fabrikant is Lava International, meldt IDG News Service, de nieuwsdienst van Webwereld. De Xolo X900 bevat een Atom Medfield-processor. De smartphone heeft een 4'03 inch beeldscherm en een Intel Z2460 chip van 1,6 Ghz. De smartphone draait Android.

Binnenkort ook Intel-smartphone van Lenovo

Intel maakte de markintroductie van de smartphones met Atom-chips bekend in een conference call met analisten tijdens de presentatie van de kwartaalresultaten. Intel werkt ook samen met Lenovo, Motorola en Orange, waarbij de Lenovo K900 met Medfieldprocessor volgende maand zal uitkomen en Orange met een Intel-telefoon komt in juni.

Intels hoogste baas Paul Otellini zegt in “doorlopende gesprekken" te zijn met de wereldwijde top in de smartphonemarkt, waaronder Apple en Samsung. Deze twee gebruiken vooralsnog de marktdominante ARM-processoren in zowel smartphones als tablets.

Last van tekort aan harde schijven

Over het afgelopen kwartaal behaalde Intel een omzet van 12,9 miljard dollar, met een netto winst van 2,7 miljard. Voor dit lopende kwartaal verwacht het bedrijf 5 procent meer omzet. Intel had de afgelopen maanden nog steeds last van het tekort aan harde schijven in de markt door de overstromingen in Thailand, die een belangrijk aantal fabrieken stillegden.

Daardoor liep de assemblage van pc's terug en dus ook de vraag naar processoren. Intel zegt dat de situatie in de markt voor harde schijven nu snel verbetert en dat het effect in het lopende kwartaal verdwijnt. Volgens Intel zijn de verkopen van pc's in het afgelopen kwartaal wel “volgens verwachting" geweest.

Klaar voor grote vloed aan ultrabooks

Intel is bezig om de grootste marketingcampagne ooit in de geschiedenis van het bedrijf vorm te geven om de verkopen van ultrabooks. Het aantal nieuwe ultrabooks zal rap toenemen in het vakantieseizoen, zegt Intels hoogste baas Paul Otelline in een conference call met analisten. “De toekomst van de pc zal op langere termijn liggen tussen de tablet en de laptop", zei hij verder.

Maar berichten uit Taiwan melden een onverwachte tegenvaller deze maand waarbij het aantal geproduceerde notebooks tot 20 procent terugvallen. Dat komt doordat de overgang naar Intels lang verwachte Ivy Bridge-platform een vertraging heeft opgelopen. De nieuwe chips komen pas later deze maand bij de fabrieken terecht waardoor de massaproductie pas eind van dit kwartaal, dus eind juni, echt op gang is gekomen, meldt Digitimes. Onderwijl zullen de winkelketens grote opruiming houden onder de oudere Sandy Bridge-modellen.

Ivy Bridge wordt cruciaal in succes ultrabooks

Volgens velen wordt de nieuwe 22nm processor cruciaal in het succes of falen van de ultrabooks. Het marketinggeweld van Intel moet daaraan bijdragen. Verwacht wordt ook dat de prijzen van de ultrabooks, nu rond de 1000 euro, naar beneden gaan.

Of de vertraging in de ultrabooks te maken heeft met Intels plannen om de eerste quad core Ivy Bridge processoren te bestemmen voor de high end desktops en laptops, werd tijdens de conference call niet duidelijk. Otellini zei verder dat de tweede golf aan nieuwe processoren, de dual core Ivy Bridge, zelfs bestemd zijn voor mainstream laptops. De Intel-ceo wilde niet specifiek ingaan op een datum waarop de processoren voor ultrabooks beschikbaar zouden komen.

0 Reactie(s) op: Intel in gesprek met Apple en Samsung over Atoms

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.