Installeer zelf je Nest-thermostaat

Door: Jeroen Boer Boer | 22 mei 2015 07:40

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2

De Nest Learning Thermostat is waarschijnlijk de bekendste slimme thermostaat. Je kunt de Nest gewoon los in een winkel kopen. Voor de installatie kun je vervolgens een installateur inschakelen, maar wanneer je een beetje handig bent, kun je de installatie waarschijnlijk ook zelf.

Nest raadt je aan de installatie door een installateur te laten doen en via de website van Nest kun je een installateur bij jou in de buurt zoeken. Het hangt van de installateur af hoeveel de installatie precies kost, maar reken op een bedrag van zo'n 99 euro. Wanneer je een beetje handig bent en zoals de meeste mensen een bedrade thermostaat en cv-ketel (combiketel of soloketel) hebt, dan kun je de installatie waarschijnlijk ook prima zelf.

In deze masterclass laten we je zien hoe je de Nest Learning Thermostat zelf installeert en kun je een indruk krijgen of je dat zelf kunt. Het openmaken van de cv-ketel is de moeilijkste stap en je moet zeker weten dat je de Heat Link op de goede contacten aansluit. Heb je geen doorsnee cv-ketel maar een wat ingewikkeldere verwarmingsinstallatie met zonekleppen (zoals bij bijvoorbeeld stadsverwarming of vloerverwarming), dan kun je beter een installateur inschakelen.

01 In de verpakking

In de verpakking vind je naast de thermostaat nog een aantal elementen die je bij de installatie nodig hebt. De belangrijkste hiervan zijn de ronde grondplaat waar je de Nest op monteert en de Heat Link. De Heat Link is een vierkant kastje met een ronde knop. Dit kastje verbind je met je verwarmingsketel.

Daarnaast vind je nog een usb-adapter en micro-usb-kabel in de verpakking. Deze heb je nodig als je besluit om de Nest niet aan te sluiten op de plek van een bestaande bedrade thermostaat of als je de Nest draadloos op de optionele standaard wilt gebruiken. In deze masterclass gaan we uit van de traditionele muurinstallatie op de plek van een bestaande bedrade thermostaat. Wil je dat niet, dan lees je meer in het kader 'Draadloos gebruiken'. De grote vierkante afwerkingsplaat die ook in de verpakking zit, heb je alleen nodig als de muur rondom de plek waar je de Nest wilt ophangen lelijk is door bijvoorbeeld gaten van een vorige thermostaat. De afwerkingsplaat heeft een afmeting van 15 bij 11 centimeter. Tot slot vind je een aantal schroefjes in de verpakking.

01 De verpakking van de Nest bevat naast de thermostaat een Heat Link, grondplaat, afwerkingsplaat en een usb-lader.

Aan/uit-regeling

Er zijn twee manieren waarop een thermostaat met een cv-ketel kan communiceren. De meest simpele is een aan/uit-regeling, waarbij de brander simpelweg wordt in- of uitgeschakeld. Een meer geavanceerde regelmethode is modulering, waarbij ook de branderintensiteit kan worden aangestuurd.

Sommige ketelfabrikanten als Nefit gebruiken hiervoor een eigen protocol, maar de meeste fabrikanten gebruiken OpenTherm. De Nest Thermostat ondersteunt alleen de aan/uit-regeling, terwijl veel moderne ketels ook kunnen omgaan met het betere OpenTherm. In de praktijk zal iedere OpenTherm-ketel ook kunnen omgaan met een aan/uit-thermostaat, maar meestal moet je de thermostaatdraad daarvoor aansluiten op twee andere schroefcontacten in de ketel.

03 Waarom de Heat Link?

De meeste thermostaten worden direct aangesloten op de verwarmingsketel. Bij de Nest Thermostat moet je de Heat Link tussen de verwarmingsketel en de thermostaat installeren. De Heat Link fungeert als spanningsbron en als relais voor de verwarmingsvraag. De thermostaatdraad die van je woonkamer naar de verwarmingsketel loopt, wordt gebruikt als voedingskabel voor de Nest. In plaats van één draad heb je dus twee thermostaatdraden nodig: één van de Nest naar de Heat Link en één van je cv-ketel naar de Heat Link. Je zou ervoor kunnen kiezen om de bestaande thermostaatdraad door te knippen. Slimmer is dit niet te doen en een extra stukje signaal- of beldraad in de bouwmarkt te kopen. Zo kun je de bestaande situatie later herstellen.

03 De Heat Link installeer je naast je verwarmingsketel. De draad naar het pijpje gaat naar de thermostaat in de woonkamer. Daarnaast is er een draad naar de ketel en het stopcontact.

04 Heat Link installeren

Schakel voordat je begint de verwarmingsketel uit en trek de stekker uit het stopcontact. Maak je cv-ketel open. Raadpleeg hiervoor de handleiding. Maak de draad die naar je huidige thermostaat gaat los van de thermostaatschroefcontacten. Monteer vervolgens een nieuw stuk draad (bijvoorbeeld signaal- of beldraad) op de aan/uit-thermostaatschroefcontacten van je cv-ketel.

Maak de Nest Heat Link open en monteer hem op ongeveer dertig centimeter van je cv-ketel aan de muur. De thermostaatdraad uit je verwarmingsketel sluit je aan op de twee meest rechtse schroefcontacten (2 en 3), de polariteit is niet van belang. De thermostaatdraad die afkomstig is uit de woonkamer, sluit je aan op de twee contacten helemaal rechts (T1 en T2). De polariteit is wederom niet van belang. Veel verwarmingsketels hebben ingebouwde netspanningscontacten. Je kunt de Heat Link dan via een elektriciteitskabel aansluiten op de netspanningscontacten van de Heat Link (N en L). Wij hebben ervoor gekozen om een netsnoer met stekker te monteren. Maak je Heat Link en de verwarmingsketel weer dicht. Laat alles uit en steek nog geen stekkers in het stopcontact!

04 De Heat Link bevat een aantal schroefaansluitingen. Van links naar rechts: N en L voor netspanning, 2 en 3 voor de verwarmingsketel en T1 en T2 voor de Nest Learning Thermostat.

5 Reactie(s) op: Installeer zelf je Nest-thermostaat

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 22 mei 2015 10:19 Anoniem
  Aan uit regeling … Zoals hier al vaker gelezen en geschreven is dit ding op geen enkele manier een besparing voor de gebruiker.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 22 mei 2015 16:14 Anoniem
  Wanneer je van gadgets houdt inderdaad een geinig apparaatje. En dan lekker pielen op je smartphone. Maar het niet ondersteunen van OpenTherm maakt dit een duur geintje wat niet veel te maken heeft met besparen. Dan kun je beter terugvallen op een Honeywell die wel OpenTherm ondersteunt. En het besparen begint al bij de aanschaf…
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 22 mei 2015 21:18 MarkS90
  Jarenlang hadden mensen een ronde draaithermostaat aan de muur. En omdat die niks elektronisch was of iets had met wifi deed hij het altijd en brandde de kachel alleen als je hem aanzette.
  Als het dan over besparing gaat … Doe maar de T87 van Honeywell.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 29 mei 2015 10:34 Anoniem
  Als je ketel niet modulerend kan regelen dan wordt het tijd om je ketel te vervangen dat bespaart
  aan/uit is de slechtste regeling die bestaat
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 27 mei 2016 11:26 Joopske
  Ondertussen is de 3rd Gen van de Nest op de markt gebracht, welke wel Opentherm ondersteunt. Mischien tijd dit artikel aan te passen?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.