In memoriam: Commodore-kapitein Jack Tramiel

Door: Jasper Bakker | 11 april 2012 11:09

Nieuws

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2

64 kilobyte geheugen

Kort na de VIC-20 kwam Tramiel met wat de échte klapper zou blijken. Hij dwong zijn ingenieurs om de opvolger voor de VIC-20 te ontwerpen met de toen royale hoeveelheid geheugen van maar liefst 64 kilobyte. Dat kwam tijdens de ontwerpfase neer op zo'n 100 dollar, alleen al voor het geheugen. De Commodore-topman voorzag echter dat de prijzen voor geheugen zouden dalen, voldoende om met 64 kb toch tot een betaalbare homecomputer te komen.

De Commodore 64 is in 1982 gelanceerd op de Consumer Electronics Show te Las Vegas. Jawel, net 30 jaar geleden. Het was wel een zogeheten 'paper launch', want de productie kwam pas in de lente van dat jaar op gang, waarna het apparaat eind van de zomer echt te koop was in de Verenigde Staten.

Bruine brooddoos

De bekende bruine brooddoos met toetsenbord en daaronder de eigenlijke computer heeft vervolgens de wereld veroverd. De productie heeft maar liefst 12 jaar gelopen. In die tijd heeft Commodore de interne elektronica steeds meer weten te verkleinen en integreren, maar zonder dat het een nieuw systeem werd. Simpelweg het bestaande, compatibele ontwerp wat dan telkens goedkoper was te fabriceren.

De productie is uiteindelijk in april 1994 gestaakt. Eigenlijk was het plan van Commodore om de fabricage pas in 1995 te staken, wat in maart 1994 werd aangekondigd op de Duitse computerbeurs CeBIT. Alleen ging het bedrijf een maand later failliet, wat een vervroegd einde inluidde voor de productie.

Atari ST versus Commodore Amiga

Ruim voor die tijd had Tramiel zijn Commodore al verlaten, gedwongen. De grondlegger vertrok in januari 1984 en richtte enige tijd later een nieuw homecomputerbedrijf op. Daarbij heeft hij nog het ooit legendarische maar toen kwakkelende gamebedrijf Atari opgekocht van mediabedrijf Warner.

Dat Atari Corporation heeft vervolgens in 1985 de krachtige 16-bit Atari ST-computer gelanceerd, die ironisch genoeg concurreerde met de 16-bit Amiga van Commodore die in datzelfde jaar uitkwam. Beide machines waren multimediamonsters: ze konden stereo gesampled geluid laten horen en vele duizenden kleuren op het scherm weergeven.

De IBM-compatibele pc - die later 'de pc' is gaan heten - moest het oorspronkelijk doen met alleen amber of fel groen. Nieuwere pc's konden dankzij de EGA-standaard van eind 1984 maximaal 16 kleuren tegelijk tonen, uit een pallet van in totaal 64 kleuren. Toch is de pc geleidelijk aan steeds verder opgerukt, mede door de compatibiliteit voor programma's en de vele hardwareleveranciers die flink op prijs concurreerden.

Merknamennostalgie

Uiteindelijk zijn zowel Tramiels Atari als zijn eerdere bedrijf Commodore ten onder gegaan. Atari heeft het nog over de boeg van gameconsoles en mobiele gamecomputers gegooid, maar kon daarmee niet opboksen tegen grootmachten Sega en Nintendo. Tramiel wilde er toen ook mee stoppen. Het bedrijf heeft via een samengaan met een harde schijffabrikant nog geprobeerd het hoofd boven water te houden. Dat heeft niet mogen baten: slechts twee jaar later is de bekende Atari-merknaam doorverkocht aan speelgoedfabrikant Hasbro.

Commodore is nog even in handen gekomen van de Duitse pc-winkelketen Escom, die het merk op zijn standaard Windows-pc's plakte. Vervolgens heeft de Nederlandse pc-maker Tulip de Commodore-eigendommen gekocht, waarbij de Amiga-bezittingen naar de Amerikaanse pc-maker Gateway zijn gegaan. Anno 2012 leeft Commodore slechts voort als nostalgische merknaam van een Amerikaans bedrijfje. Dat gebruikt het voor relatief dure mini-pc's in een C64-behuizing.

0 Reactie(s) op: In memoriam: Commodore-kapitein Jack Tramiel

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.