Importverbod iPhone dreigt in de VS

Door: andreas-udo-de-haes | 25 april 2012 11:02

Nieuws

Volgens de rechter van de handelsautoriteit ITC schenden iPhone en iPad één patent van Motorola dat cruciaal is voor de 3G-standaard. Een importverbod dreigt op Apple's eigen thuismarkt.

Motorola en Apple kraaien beide victorie in de patentzaak bij de International Trade Commission (ITC) in de VS, die de macht heeft een totaal importverbod van producten op te leggen. De rechter van de ITC oordeelt dat de iPhone en iPad (3g-versie) inbreuk maken op een octrooi van Motorola dat volgens de mobielmaker essentieel is voor 3G-communicatie.

Het gaat om patent 6,246,697, getiteld “Method and system for generating a complex pseudonoise sequence for processing a code division multiple access signal."

Apple niet onder de indruk

Maar Apple is niet onder de indruk. Ten eerste heeft de rechter inbreuk op drie andere patenten die Motorola inbracht afgewezen. Ten tweede heeft een Duitse rechter in een vergelijkbare zaak geoordeeld dat Apple ook geen inbreuk maakt op dit vierde octrooi. Apple is dan ook vol vertrouwen dat de nu geconstateerde inbreuk zal worden overruled door de gehele ITC-commissie, stelt het bedrijf tegenover AllThingsD. De voltallige commissie zal zich de komende tijd over dit oordeel buigen en in augustus tot een definitief vonnis komen.

Omgekeerd kwam de ITC recentelijk tot de conclusie dat Motorola geen patenten van Apple schond.

Patentmachtsmisbruik

De procedures bij de ITC lopen sinds 2010 en parallel aan de talloze rechtszaken tussen de twee techkamphanen. Vooral in Duitsland wordt een verhitte strijd gevoerd. Apple voert daarbij aan dat Motorola misbruik maakt van zijn patentmacht, door exorbitante royalties te eisen voor zogenaamde standdaardessentiële patenten.

Een partij die dergelijke patenten bezit is verplicht ze aan iedereen onder redelijke voorwaarden in licentie te geven, de zogenaamde FRAND-belofte. De Europese Commissie doet momenteel antitrustonderzoek of Motorola inderdaad deze voorwaarden schendt en zo machtsmisbruik pleegt. Ook Samsung ligt om dezelfde reden onder de mededingingsloep in Brussel.

Googlerola

Motorola werd vorig jaar door Google overgenomen voor 12,5 miljard dollar, al is de acquisitie nog steeds niet door alle marktautoriteiten geodgekeurd.

0 Reactie(s) op: Importverbod iPhone dreigt in de VS

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.