Importban Samsung dreigt in VS om iPhone-hoekjes

Door: Jasper Bakker | 25 oktober 2012 09:28

Nieuws

Apple boekt een overwinning versus Samsung bij de Amerikaanse handelsinstantie ITC. Het eerdere voorlopige oordeel is nu bekrachtigd. Een verkoopverbod dreigt.

Een rechter van de ITC (International Trade Commission) doet nu de uitspraak dat Samsung inbreuk maakt op vier octrooien van Apple. Daaronder drie stuks op functies (zogeheten utility patents) en één op het ontwerp van de iPhone (een zogeheten design patent, ofwel ontwerprecht). Dat laatste betreft het uiterlijk van de oorspronkelijke iPhone en opvolgers 3G en 3G S; met afgeronde hoeken en zijkanten.

Klik voor groot

Jobs' patenten

De drie technische patenten betreffen multitouch schermnavigatie, de vermenging van beeld als er meerdere applicaties tegelijk draaien, en de detectie door de audio-aansluiting of een koptelefoon wel of geen microfoon heeft. Het multitouch-patent en het ontwerprecht staan mede op naam van wijlen Steve Jobs.

Samsung maakt inbreuk op deze vier Apple-octrooien met vier toestellen, oordeelt (PDF) de ITC. Dit bevestigt het voorlopige oordeel dat in september is geveld. Van één design patent stelt de rechter nu dat Samsung geen inbreuk maakt, omdat Apple het daarmee beschermde ontwerp zelf niet gebruikt. Technieuwssite ArsTechnica legt uit dat dit reguliere patentrechtszaken niet uitmaakt, maar dat er voor de ITC sprake moet zijn van een binnenlandse industrie waar de bewuste patenten worden gebruikt.

Verkoopverbod?

Apple heeft voor de ITC al om een verkoopverbod gevraagd voor Samsungs smartphones en tablets. Het heeft daarbij een reeks inmiddels oudere toestellen opgesomd, waaronder de Galaxy S 4G, de Fascinate, Intercept, Transform, Captivate en Infuse 4G. Daarnaast ook Samsungs tablets Galaxy Tab en Tab 10.1.

Het is nog niet duidelijk of er een verkoopverbod komt, en voor welke van deze Samsung-apparaten. De vier inbreuk makende toestellen zijn de smartphones Transform, Acclaim, Indulge en Intercept. Het volledige panel ITC-rechters gaat zich nu over het oordeel buigen om dat te bevestigen, wat voor februari gepland staat.

'Keuzebeperking en prijsverhoging'

Afkeuring behoort nog tot de mogelijkheden, terwijl Samsung ook nog in beroep kan gaan tegen het gehele ITC-oordeel. De fabrikant vertelt Webwerelds Amerikaanse zustersite Computerworld.com dat een veroordeling, en importban, leidt tot minder keuze voor consumenten én hogere prijzen.

0 Reactie(s) op: Importban Samsung dreigt in VS om iPhone-hoekjes

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.