ImageSorter: Gratis en snel je vakantiefoto’s sorteren

Door: Martin Gijzemijter Martin Gijzemijter | 21 augustus 2013 11:35

Mac

De komst van digitale fotografie heeft het schieten van foto’s een stuk eenvoudiger en leuker gemaakt, maar het sorteren van de foto’s na afloop is er niet bepaald makkelijker op geworden. Immers, je hebt vaak na één vakantie al honderden zo niet duizenden foto’s om te sorteren, en hoe doe je dat eenvoudig op je computer? Met ImageSorter!

ImageSorter downloaden en installeren

ImageSorter is een programma dat, kort door de bocht, de digitale variant vormt van het uitstallen van al je foto’s op tafel om ze vervolgens in het juiste album te stoppen. De software wordt helaas niet meer doorontwikkeld en bevindt zich officieel nog in de betafase, maar het programma werkt uitstekend (ook in Windows 8).

Je downloadt het gratis programma hier, voor zowel Windows als OS X. Wanneer je de Zip hebt gedownload en de inhoud daarvan hebt geïnstalleerd, is ImageSorter gereed voor gebruik.

Het programma wordt niet meer ontwikkeld, maar werkt nog uitstekend.

Foto’s voorbereiden

ImageSorter mag dan wel heel handig zijn voor het sorteren van foto’s, een beetje werk zal je zelf toch ook moeten verrichten. In theorie kun je met het programma door verschillende mappen op je harde schijf heen fietsen, maar voor een zo efficiënt mogelijke werking is het ’t handigst om de foto’s zoveel mogelijk in één map te plaatsen. Dat zal uiteraard niet altijd mogelijk zijn in verband met overlappende bestandsnamen, maar probeer in ieder geval zoveel mogelijk bij elkaar te verzamelen, desnoods in submappen.

Zorg dat je zoveel mogelijk foto’s bij elkaar in een map plaatst, zodat ImageSorter ze kan importeren.

Foto’s sorteren

Zodra je ImageSorter hebt gestart, zie je links een deelvenster waarin je kunt bladeren door de mappen op je harde schijf. Blader naar de map waarin je de foto’s hebt verzameld. ImageSorter zal nu beginnen met het indexeren van de foto’s, afhankelijk van de hoeveelheid kan dat een paar minuten duren.

In eerste instantie lijkt de weergave van het programma wat rommelig, de foto’s liggen helemaal niet netjes naast elkaar. Dat klopt, het programma sorteert de foto’s namelijk in groepjes, op basis van inhoud. Dat is de grote kracht van dit programma. Gelijksoortige programma’s zoeken namelijk op bestandsdatum, of bestandsnaam (ImageSorter kan dat overigens ook) en hoewel dat heel nuttig is, wil dat niet altijd per definitie zeggen dat dat leidt tot groepen foto’s die bij elkaar horen.

Foto’s sorteren op visuele inhoud geeft die garantie ook niet, maar het programma slaat ze dan ook niet automatisch op. Het laatste stapje zal je zelf moeten doen. Met de Ctrl-toets ingedrukt klik je op de foto’s die bij elkaar horen (hetgeen heel eenvoudig is nu ze zijn voorgesorteerd. Vervolgens rechtsklik je op de selectie en kies je voor Copy selected images of Move selected images om de afbeeldingen in de juiste map te plaatsen.

Move heeft wat ons betreft de voorkeur, omdat de foto’s daarna uit het overzicht verdwijnen en je op die manier dus letterlijk sorteert alsof de foto’s op tafel liggen. Er is werkelijk geen eenvoudigere manier om je vele vakantiefoto’s snel te sorteren.

Aan de hand van inhoud sorteert het programma je foto’s, waarna jij de laatste stap kunt zetten.

3 Reactie(s) op: ImageSorter: Gratis en snel je vakantiefoto’s sorteren

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 9 september 2013 10:36 Anoniem
  Helaas,loopt steeds vast in windows8!!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 29 september 2013 10:37 Anoniem
  Malware!
  Norton Internet Security vindt onderstaande malware in het bestand setuo4_en.exe en daarna verwijdert hem: WS.Reputation.1.

  Is dat een vals alarm?!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 30 oktober 2015 13:14 Anoniem
  Kan ik deze ook handig gebruiken om de achterstallige 4 jaar aan babyfoto's eindelijk op te schonen? Door de hoeveelheid (dubbele) durf ik er niet zo goed aan te beginnen
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.