De introductie van Apples nieuwe dienst iCloud een paar maanden geleden wekte de interesse van het grote publiek, maar riep tegelijkertijd een heleboel vragen op. Wat is iCloud nu precies?

Het concept om data online op te slaan en beschikbaar te stellen voor al uw apparaten, is zeker niet nieuw. Google heeft Google Docs waarmee u spreadsheets en tekstbestanden kunt delen met anderen. Dropbox is een dienst waarmee u een virtuele harde schijf tot uw beschikking hebt. Apples eigen MobileMe leverde onder andere gesynchroniseerde adresboeken, een online harde schijf en een diepe integratie in besturingssystemen OS X en iOS. Door problemen met de stabiliteit van MobileMe werd de service geen groot succes. Apple moest met een alternatief komen: iCloud.

iCloud is anders dan zijn voorganger en de concurrentie, omdat de dienst veel breder inzetbaar is. Diensten, beter gezegd, want iCloud is de verzamelnaam voor allerlei gereedschappen die Apple aanbiedt om uw documenten, foto's, e-mails, muziek en afspraken tussen uw computers, tablets en smartphones te synchroniseren. Helaas zijn er een tweetal functies gesneuveld tijdens de overgang van MobileMe naar iCloud. Zo is iDisk, de online harde schijf om bestanden met andere gebruikers uit te wisselen, verdwenen uit de wolken. Ook maakt iWeb geen deel meer uit van iCloud, waardoor u websites tegenwoordig zelf moet gaan hosten en ontwerpen.

1. Niet voor iedereen

iCloud is volledig geïntegreerd in de laatste versies van OS X Lion en iOS 5, maar via een browser kan ook ingelogd worden op iCloud om daar contacten te beheren of mails te versturen. Om het meeste uit iCloud te halen wordt u echter gedwongen om te upgraden naar deze beide besturingssystemen. Voor uw iOS-apparaat is dit wellicht geen groot probleem, maar uw Mac upgraden naar OS X Lion zal betekenen dat oudere programma's die op het PowerPC-platform zijn ontwikkeld (zoals Microsoft Office 2004 en Adobe CS2-producten), niet meer werken. Ook kunnen sommige oudere Macs het besturingssysteem OS X Lion niet aan en dan valt u dus buiten de boot. De dienst is gratis te gebruiken tot een limiet van 5 GB. Wilt u meer, dan zult u de portemonnee moeten trekken. Een upgrade naar 10 GB kost 16 euro per jaar, 20 GB het dubbele en voor 50 GB opslagruimte betaalt u 80 euro. Deze opslagruimte geldt alleen voor mails, documenten en reservekopieën. Apps, gekochte boeken en muziek worden niet meegerekend.

2. Apple ID

Voor het gebruik van iCloud hebt u een Apple ID nodig. Helaas accepteert Apple niet elke Apple ID. Oudere Apple ID's bestaan alleen uit een gebruikersnaam, deze worden niet geaccepteerd als geldige aanmeldnaam voor iCloud. Apple ID's met een Mac-adres (@mac.com) of MobileMe-adres (@me.com) - beide voorlopers van iCloud - kunnen automatisch worden omgezet naar geldige iCloud-logins. Sommige gebruikers hebben in de loop der jaren meerdere Apple ID's verzameld, om bijvoorbeeld aankopen te kunnen doen in de Amerikaanse iTunes Store. Apple levert geen mogelijkheid om deze Apple ID's aan elkaar te koppelen en is in zijn communicatie vrij stellig dat dit in de toekomst ook niet gaat gebeuren. Een alternatief is om een nieuwe Apple ID aan te maken dat u speciaal voor iCloud gebruikt. Daarnaast gebruikt u dan uw oude Apple ID voor aankopen in de App Store of de iTunes Store. Op alle iOS- of OS X-apparaten moet u zich vervolgens aanmelden met uw iCloud-Apple ID. Op uw iPhone, iPad of iPod touch vindt u dit onder Instellingen, op de Mac verschijnt in de laatste versie van OS X Lion een iCloud-icoontje bij Systeemvoorkeuren.

© PXimport

Het iCloud instellingen-menu op een iPhone.

© PXimport

Het iCloud instellingen-menu op een iPad.

© PXimport

Het iCloud instellingen-menu op een Mac.

3. Instellingen

Omdat iCloud een verzameling van verschillende diensten is, geeft Apple u de keuze wat u precies wilt synchroniseren op welk apparaat. Zo kan het zijn dat u op uw iPhone wel uw agenda en contacten wilt synchroniseren met uw Mac, maar dat de Safari-bladwijzers op al uw apparaten verschillend moeten blijven. Deze instellingen stelt u normaal gesproken één keer in en iCloud zorgt voor de gewenste synchronisatie. Via iCloud kunt u al uw gesynchroniseerde zaken inzien en op Apple vindt u een gedetailleerde handleiding over de werking van iCloud op verschillende apparaten. Bepaalde onderdelen van iCloud zijn zelfs te gebruiken op een Windows-computer. Hiervoor moet u dan het iCloud Control Panel programma op uw Windows Vista- of Windows 7-pc installeren. Om ervoor te zorgen dat u niet te snel aan de grens van 5 GB zit, is het aan te raden even onder de motorkap van de iCloud-instellingen op elk apparaat te kijken. Elke applicatie kunt u aan- of uitzetten voor het gebruik in iCloud. Ook kunt u verschillende apparaten een andere maximale opslagruimte meegeven.

© PXimport

De webinterface van iCloud.

© PXimport

Hier kunt u beheren welke apps data mogen synchroniseren met iCloud.

4. Agenda en E-Mail

Gebruikers van MobileMe kennen de synchronisatie van agenda's en e-mail al en deze dienst is in ongeveer dezelfde gedaante doorgeschoven naar iCloud. iCloud kan meerdere agenda's synchroniseren, maar gaat hier op verschillende platformen wel anders mee om. Zo ziet het menu van de agenda-applicatie in iOS er anders uit dan iCal op de Mac. De web-versie onder iCloud kan eenvoudig een iCloud-agenda delen met een ander persoon, iets waarvoor u in iCal in een menu moet duiken. De iOS-versie kan jammer genoeg helemaal geen agenda's delen. Apple wil graag dat u voor al uw mailverkeer een @me.com-adres aanmaakt en garandeert hiermee perfecte synchronisatie tussen uw apparaten. Helaas synchroniseert iCloud geen andere mailadressen, zodat de functionaliteit voor de meeste gebruikers een beetje beperkt blijft. Windows-gebruikers zien een extra iCloud-mailbox in Outlook, al betekent dit ook hier niet dat al uw bestaande mailaccounts worden gesynchroniseerd. Notities, herinneringen en contacten worden eveneens gesynchroniseerd tussen alle iCloud-apparaten en bladwijzers verschijnen op uw computer, iPhone of iPad, mits u voor het surfen Apples eigen Safari-browser gebruikt.

© PXimport

In de webversie van iCloud is het mogelijk een agenda te delen.

5. Foto's

Met Fotostream hebt u altijd uw recent genomen foto's bij de hand, op al uw apparaten. Het concept klinkt geweldig, maar in de praktijk zitten er wel wat haken en ogen aan. Op uw iPhone of iPad is het een fluitje van een cent: zodra u Fotostream aanvinkt, worden nieuwe foto's automatisch naar de iCloud-server geüpload. Op uw andere Apple-producten kunt u deze foto's meteen bekijken. Fotostream kan maximaal duizend foto's opslaan. Vanwege de goede iPhoto-integratie in OS X, zult u uw genomen foto's ook meteen terugvinden in de mediabrowsers van programma's als Pages, Keynote en Numbers. Een addertje onder het gras is dat u op de Mac iPhoto 9 (onderdeel van iLife '11) of Aperture nodig hebt. Hebt u een oudere versie van iPhoto of weigert u om bepaalde redenen iPhoto op uw systeem te zetten, dan hebt u pech. Pc-gebruikers worden niet benadeeld, want Fotostream kan zonder extra toevoegingen geactiveerd worden in het iCloud Control Panel.

6. Privacy

Het feit dat Fotostream klakkeloos al uw genomen foto's naar de Apple-servers stuurt, kan voor menigeen beangstigend werken. Helemaal omdat het niet mogelijk is om foto's te verwijderen uit Fotostream. De enige mogelijkheid is om de gehele Fotostream te resetten, een drastische maatregel als u slechts één foto wilt verwijderen. Na 30 dagen worden al uw foto's overigens sowieso van de iCloud-server verwijderd, dus zorg ervoor dat u binnen deze tijd de foto's naar uw Mac, pc of mobiele apparaat hebt gedownload. De foto's blijven natuurlijk wel gewoon intern opgeslagen op het apparaat waarmee u de foto's hebt gemaakt. Fotostream werkt alleen met een wifi-verbinding, zodat uw 3G-datanetwerk niet onnodig wordt belast. Een wens voor de toekomst is om Fotostreams te kunnen delen met andere personen, zoals dat al met MobileMe mogelijk was.

© PXimport

Fotostream zorgt ervoor dat u uw recentste foto's altijd bij de hand hebt.

7. Muziek

Een interessante dienst is 'iTunes in the Cloud'. Het gaat hierbij niet om een speciale app of een programma op je computer, iTunes in the Cloud is een onderdeel van het vernieuwde iTunes. Het werkt als volgt. U kunt op alle apparaten waarop iTunes draait een muziektrack downloaden, waarna deze direct beschikbaar is op uw andere apparaten, mits u deze bij iCloud hebt aangemeld. Helaas is iTunes in the Cloud op het moment van schrijven nog niet beschikbaar in Nederland en België. Boze tongen beweren dat dit ook nog wel een aantal maanden kan duren. Een andere dienst is 'iTunes Match'. Deze dienst kost 25 euro per jaar en maakt het mogelijk om muziek die u van cd hebt gekopieerd of via andere webwinkels hebt gekocht, te integreren in uw iTunes-lijst, en deze lijst te synchroniseren via iCloud. Dit is de ultieme manier om uw muziekcollectie in één klap via al uw iOS-apparaten overal te beluisteren.

8. Apps, Boeken en Reservekopie

Van iTunes in the Cloud is er ook een variant voor apps. Deze doet het al wel in de lage landen. Zo kunt u Angry Birds thuis op uw iPad downloaden en de volgende ochtend zo op uw iPhone spelen. Hiervoor moet u, in het instellingen-menu onder Store de schuif achter Apps inschakelen. Hetzelfde geldt voor gekochte boeken via de iBookstore. Handig is ook dat bladwijzers in boeken ook op uw andere iCloud-apparaten verschijnen. Zo weet u altijd waar u gebleven bent met lezen.

Een andere handige functie is Reservekopie. Maak u voortaan geen zorgen meer over uw documenten, u hoeft geen handmatige kopie van uw bestanden meer te maken door uw iPhone of iPad aan iTunes te koppelen. iCloud kopieert uw data draadloos en automatisch als u dit inschakelt onder de iCloud-voorkeuren. Reservekopie kopieert onder andere beltonen, berichten, foto's en video's naar de iCloud-server. Een reservekopie herstellen gaat onder iOS 5 draadloos en dit betekent dat alle data van uw iCloud-account naar uw apparaat wordt gestuurd, uw telefoon is daardoor enige tijd niet te gebruiken.

9. Documenten

'Documents in the Cloud' is een dienst die op dit moment nog voornamelijk gericht is op Apples iWork-pakket. Het idee is dat u op elk gewenst moment aan documenten verder kunt werken, onafhankelijk van welk apparaat u op dat moment voor u hebt. Op uw iPhone, iPod touch of iPad werkt dit voortreffelijk. Als u Pages, Numbers of Keynote voor de eerste keer binnen iOS 5 opstart, vraagt een pop-upscherm of u iCloud wilt gebruiken met de iWork-programma's. Begin uw document op uw iPad en ga er mee verder op uw iPhone: zeer doeltreffend. Grote verrassing is dat de desktopvarianten van de iWork-programma's niet direct vanuit OS X een bestand kunnen ophalen. Ook het direct opslaan naar de iCloud-server vanuit bijvoorbeeld Pages is onmogelijk. Hiervoor moet u naar de webpagina van iCloud gaan, inloggen en handmatig de bestanden van iCloud naar uw lokale computer downloaden. Dit werkt onhandig en de vraag is waarom Apple deze functionaliteit niet heeft ingebouwd in de laatste versie van iWork. Dit lijkt een redelijk makkelijk op te lossen probleem, maar vooralsnog hebt u dus nog een dienst als Dropbox nodig om teksten en spreadsheets gemakkelijk te synchroniseren. Een andere mogelijkheid is de bèta-versie van iWork, de webversie van Apples office-pakket.

© PXimport

De iCloud-integratie in Pages op iOS werkt een stuk beter dan Pages op OS X. =

10. Zoek mijn vrienden en Terug naar mijn Mac

'Zoek mijn vrienden' is een nieuwe app waarmee u vrienden kunt traceren. De app voor iPhone, iPad en iPod touch deelt uw locatie met anderen wanneer u dat wilt. U kunt vrienden uitnodigen om dit ook te doen en zo weet u te allen tijde waar uw vrienden zich bevinden. De dienst kan leuk zijn, maar denk eraan dat u uw eigen locatie standaard ook deelt met mensen die een vriendschapsverzoek hebben gedaan. Het is wel mogelijk om uw locatie alleen te delen voor een bepaalde tijd.

Een functie die MobileMe-gebruikers al kenden, is 'Terug naar mijn Mac'. Hiermee kunt u uw Mac besturen vanaf een andere Mac. Voorwaarde is wel dat de computer aan staat of in slaapstand is gezet, en dat hij op het stroomnet is aangesloten. Voor de iPhone of iPad bestaat nog geen Apple-app om uw Mac op afstand te bedienen, maar via apps van andere ontwikkelaars is dit wel mogelijk.

© PXimport

Zoek mijn vrienden is leuk als u altijd op de hoogte wilt zijn van de locatie van uw vrienden.

11. Gestolen, wat nu?

In de menu-instellingen van iCloud zit een manier ingebakken om een gestolen Apple-product terug te vinden. Afhankelijk van uw apparaat heet de dienst Zoek mijn iPhone, Zoek mijn iPad of Zoek mijn Mac. Zodra u op een apparaat deze functie inschakelt, kunt u via de iCloud-website zien waar het apparaat zich bevindt. Voor iOS-apparaten is er zelfs een speciale app voor te downloaden. Nadat u uw apparaat hebt getraceerd, kunt u een bericht laten weergeven op het scherm, het apparaat van afstand op slot zetten of zelfs helemaal leeghalen. Deze dienst is bruikbaar, maar klinkt handiger dan dat het is, aangezien een slimme dief gewoonweg het vinkje voor Zoek mijn iPhone op een iPhone kan uitschakelen. Hij of zij heeft daarvoor geen wachtwoord nodig. Het blijft dus zaak om uw telefoon of tablet af te sluiten met een wachtwoord of een toegangscode om dieven een stapje voor te zijn.

12. Conclusie

Na de valse start van voorganger MobileMe moest iCloud de ultieme oplossing worden voor het opslaan en online toegankelijk maken van data. iCloud slaagt daar deels in. Sommige functies, zoals Agenda, Mail, Reservekopie, Zoek mijn iPhone en iTunes in the Cloud zijn goed, al zijn sommige onderdelen nog niet in Nederland en België te gebruiken of kan er nog wel gewerkt worden aan de gebruiksvriendelijkheid. Andere toepassingen, zoals Documents in the Cloud, zijn nog niet helemaal goed uitgewerkt en vereisen een paar aanpassingen om vlekkeloos te functioneren. Fotostream en Zoek mijn vrienden zijn leuke ideeën, maar mensen die hun privacy graag waarborgen, kunnen deze diensten beter uitschakelen. Bovendien vereist Fotostream extra software voor Mac-gebruikers. Een groot nadeel is dat iCloud alleen werkt op nieuwe of geüpdatete apparaten. Een iPhone of iPad updaten naar iOS 5 zal niet zo'n probleem zijn, maar doordat u op de Mac per se OS X Lion nodig hebt, vallen veel oude computers buiten de boot. Ook zullen sommige gebruikers niet over kunnen of willen stappen op Lion, omdat oude PowerPC-software niet meer gedraaid kan worden op het laatste besturingssysteem van Apple. iCloud is een goede start in de wolken en het wachten is nu op ontwikkelaars die de diensten integreren in hun apps. Omdat iCloud een verzameling van diensten, apps en instellingen betreft, is het niet meteen duidelijk hoe alles werkt. Maar als Apple goed naar zijn gebruikers luistert en constant verbeteringen doorvoert, zullen de wolken vanzelf verdwijnen en kan iCloud een zonnige toekomst tegemoet zien.

Apple iCloud

Prijs Gratis (5 GB), € 16,- per jaar (10 GB), € 32,- per jaar (20 GB), € 80,- per jaar (50 GB)

Taal Nederlands, Engels

OS Mac OS X 10.7.2 of hoger; iOS 5 op iPhone 3GS of hoger, iPod touch (derde of vierde generatie) of iPad; Windows Vista/7

Systeemeisen iPhoto of Aperture voor Fotostream op een Mac, Outlook 2007 of 2010 voor Mail- en Agenda-functies op een pc

Oordeel 7

Pluspunten

Belooft een goede dienst te worden

Intelligente manier van synchronisatie

Draadloos synchroniseren

Minpunten

Vereist OS X Lion

Fotostream voelt niet af

Nog niet alle onderdelen in Nederland te gebruiken

Nog geen documenten-integratie met iWork op de Mac

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten