IBM blokkeert potentiële bedrijfsspion Siri

Door: henk-jan-buist | 23 mei 2012 10:42

Nieuws

Werknemers van IBM mogen spraakherkenningssoftware Siri van de iPhone niet gebruiken, omdat het bedrijf bang is dat gevoelige informatie uitlekt. Het is onduidelijk wat Apple met opgevangen data doet.

Cio Jeanette Horan van IBM vertelt aan MIT's Technology Review dat het bedrijf voor de zekerheid Siri blokkeert. Veel werknemers zijn zich niet bewust van de veiligheidrisico's van sommige apps, vindt Horan. Daarbij is niet bekend wat Apple precies met de opgevangen data van Siri doet.

Inbreuk geheimhoudingsverklaring

Technologiesite Wired meent dat IBM zich terecht zorgen maakt. De website sprak ook met Siri-ontwerper Edward Wrenbeck die vertelt dat privacy een grote zorg is voor de ontwerpers.

Vooral voor bedrijven kan de spraakherkenningssoftware problemen opleveren. "Alleen het opslaan van locatiegegevens kan al een inbreuk zijn op de geheimhoudingsverklaringf", aldus de ontwerper.

'Alles wat u zegt...'

“Wanneer u gebruikmaakt van Siri, wordt alles wat u zegt opgenomen en verstuurd naar Apple om uw verzoeken te verwerken", staat in de licentieovereenkomst van iOS te lezen.

In de productinformatie geeft Apple verder aan dat deze gegevens door Apple (of dochterondernemingen) wordt gebruikt om zowel Siri als andere Apple-producten te verbeteren. Kortom, de Siri-boodschappen zijn niet alleen bedoeld om uitsluitend de spraakherkenningssoftware te verbeteren.

Meer diensten geweerd

Overigens is niet alleen Siri verboden bij IBM. Ook de clouddienst Dropbox mag niet worden gebruikt. Met zulke opslagdiensten zou gevoelige informatie volgens de onderneming wel erg eenvoudig kunnen uitlekken.

De apparaten van werknemers worden afzonderlijk bekeken. Afhankelijk van welk model ze hebben en welke functie ze bekleden, wordt geanalyseerd welke diensten ze wel en niet mogen gebruiken, aldus cio Horan.

0 Reactie(s) op: IBM blokkeert potentiële bedrijfsspion Siri

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.