Html5-video zwaarder dan Flash

Door: Jasper Bakker | 12 maart 2010 16:31

Nieuws

Video in het Flash-formaat van Adobe is niet zwaarder dan html5-video. Op Windows wint Flash, maar op Mac OS X ligt het flink achter. Apple trekt html5 namelijk voor.

H.264-video via html5 is op Windows zelfs fors zwaarder voor de processor dan Flash. Het voordeel voor Flash in de Windows-uitvoering van Chrome is nu zo'n 24 procent. Met de aankomende versie 10.1 van Flash is dat bijna 60 procent.

Wel gpu-versnelling

Op Mac OS X heeft html5-video echter een flinke voorsprong: het afspelen daarvan in Apple's webbrowser Safari is ruim 200 procent lichter voor de processor dan Flash 10.0. De vergelijking met 10.1 wint html5 ook op de Mac, met een bijna 160 procent lagere belasting.

Apple laat Safari namelijk hardwareversnelling gebruiken voor het weergeven van video via html5. De processor van de grafische kaart (gpu) handelt daarbij de weergave van de video af. Flash ontbeert dat op het Mac-platform. Dit blijkt uit tests uitgevoerd door een Amerikaans consultancybedrijf voor online-media. Daarbij zijn verschillende browsers getest op OS X en Windows. In alle gevallen presteert Flash 10.1 beter dan het huidige 10.0.

YouTube-test

De tests van het Streaming Learning Center zijn gebaseerd op YouTube, dat filmpjes aanbiedt via een Flash-speler maar sinds kort ook via een html5-videospeler. Safari (van Apple) en Chrome (van Google) zijn momenteel de enige browsers die html5-video ondersteunen voor de h.264-codec. De Windows-versie van Apple's browser Safari stokt echter op de html5-player van YouTube, meldt tester Jan Ozer.

Hij heeft het html5-prestatieniveau getest in Safari en Chrome (van Google) en voor de volledigheid ook Firefox (van Mozilla) en Internet Explorer (van Microsoft) meegenomen. Die twee browsers zijn dus alleen getest op de processorbelasting van Flash; de huidige en de bèta van de volgende versie. Met uitzondering van het Windows-gebonden IE zijn alle browsers getest op OS X en Windows.

OS X en Linux in de kou

Adobe komt binnenkort met versie 10.1 van Flash die dan ook hardwareversnelling brengt voor h.264-video. Voorganger 10.0 heeft dat formeel wel, maar alleen voor fullscreen video. Dat moet volgens de maker de weergave minder belastend maken voor processors en batterijen van mobiele apparaten, zoals netbooks en smartphones. Een bètaversie is verkrijgbaar voor Windows, Mac OS X en Linux.

De hardwareversnelling geldt echter niet voor het Mac-platform en Linux. Laatstgenoemde mist volgens Adobe een goed uitgewerkte standaard api (application program interface) voor hardwareondersteuning van h.264-video. OS X valt buiten de boot omdat Apple de api's voor hardwareversnelling niet blootgeeft aan buitenstaanders, klagen de Flash Player-ontwikkelaars van Adobe.

Ozer van Streaming Learning Center heeft zowel de huidige versie 10.0 van de Flash Player als de proefversie van 10.1 getest. De aankomende nieuwe versie gebruikt wel het in OS X ingebouwde - en voor buitenstaanders wel toegankelijke - Core Animation, wat de processorbelasting iets verlaagt.

Jobs tegen Flash

Apple-ceo Steve Jobs heeft Flash meermaals openlijk gehekeld. Zijn bedrijf weigert de software op de iPhone en iPad en wijt ook crashes op Mac-computers aan dat Adobe-formaat. Volgens Jobs is Flash niet alleen onveilig, maar ook een veel te zware belasting voor processors. Dat heeft hij begin 2008 al gezegd en sindsdien ook herhaald.

Adobe heeft de iPad al afgeschreven vanwege het ontbreken van Flash. Veel webcontent is daardoor namelijk niet beschikbaar op de aankomende tabletcomputer van Apple. Dat betreft niet alleen online-video, waar Flash dominant is, maar ook sommige online-applicaties.

De in Flash en html5 geteste YouTube-video:

[youtube]VJ5KJVCc5C4[/youtube]

Bron: Webwereld

0 Reactie(s) op: Html5-video zwaarder dan Flash

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.