HTC-patenten vormen bedreiging voor iPhone 5

Door: Jasper Bakker | 11 september 2012 10:11

Nieuws

HTC zet 4G-patenten in om de iPhone 5 dwars te zitten. De eerder door Apple aangepakte smartphonefabrikant wil terugslaan. Importverboden voor de nieuwe iPhone en ook iPad dreigen.

HTC lijkt kans te maken met zijn 4G-patenten tegen Apple. De twee smartphonemakers strijden voor de Amerikaanse handelscommissie ITC (International Trade Commission), waar Apple eerst een overwinning heeft geboekt. Het verkregen importverbod op HTC's nieuwste Android-toestellen was slechts van korte duur, maar HTC wil Apple een koekje van eigen deeg geven.

Niet (gelijk) afgekeurd

De Taiwanese Android-toestelmaker heeft twee patenten op draadloze dataverzending ingezet, die het in april 2011 heeft gekocht van ADC Telecommunications. Apple zou inbreuk maken op die technologie voor het draadloos verzenden van grotere hoeveelheden data. De iPhone-maker pareert dat die octrooien ongeldig zijn, maar ITC-rechter Thomas Pender gaat daar niet direct in mee.

De magistraat heeft gesteld dat hij niet zomaar Amerikaanse patenten ongeldig verklaart. Daar moet dan wel helder en overtuigend bewijs voor zijn. "Duidelijk en overtuigend betekent echt iets voor mij", schrijft persbureau Bloomberg op uit zijn mond. Terwijl afkeuring van de bewuste patenten hiermee niet gelijk van de baan is, vergroot het wel de kansen van HTC.

Een patent kan ook na een lange strijd nog ongeldig worden verklaard, maar in de tussentijd valt er veel winst te behalen - letterlijk en figuurlijk. Een eventuele overwinning voor HTC op basis van zijn 4G-patenten geeft het bedrijf de mogelijkheid om Apple flink te dwarsbomen. Tot de opties behoort een importverbod voor de VS voor inbreukmakende apparaten.

4G, nu echt?

Zo'n importverbod raakt dan in ieder geval de iPad 3, die al op de markt is, maar mogelijk ook een eventuele 4G-uitvoering van de verwachte iPad mini én de iPhone 5. Laatstgenoemde, die naar verwachting aanstaande woensdagavond (Nederlandse tijd) wordt onthuld, heeft volgens uitgelekte berichten standaard 4G aan boord. De nieuwste Apple-smartphone zou die snellere techniek voor mobiel internet dan bovendien in wereldwijde varianten ondersteunen.

De iPad 3 (door Apple 'de nieuwe iPad' genoemd) heeft ook 4G, maar dan alleen voor bepaalde varianten; in gebruik in de VS en Canada. 4G-netwerken in bijvoorbeeld Australië en ook Europa gebruiken andere frequenties, die de 4G-chip in de iPad 3 niet aankan. De '4G iPad' heet dan ook officieel niet meer zo.

Underdog

HTC heeft de laatste tijd flink terrein verloren. De voorheen grote Android-producent legt het af tegen giganten als Apple en Samsung. HTC strijdt nu met de gevallen grootheden RIM en Nokia, plus de opkomende Chinese grootmacht Huawei, om de derde plaats op de wereldwijde smartphonemarkt. In Samsungs thuismarkt Zuid-Korea heeft het Taiwanese HTC de handdoek al in de ring gegooid.

Bron: Webwereld.nl

0 Reactie(s) op: HTC-patenten vormen bedreiging voor iPhone 5

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.