How-to: Office-documenten openen op de iPad

Door: Wouter Hoeffnagel | 06 november 2011 12:46

How To

De iPad is een handig apparaat dat allerlei mogelijkheden biedt. Zo kun je het apparaat gebruiken om teksten mee te schrijven of te bewerken. Maar wat is nou eigenlijk een handige app om Word-documenten mee te openen of bewerken? Wij zetten een aantal apps op een rijtje.

Pages

Pages is de tekstverwerkingsapp van Apple. Met de app kun je zowel Word-, Pages '09- en plattetekstbestanden (zoals .txt of .rtf) openen en bewerken. Deze bestanden kun je importeren vanuit Mail, het web, een WebDAV-service of vanaf een Mac of PC via iTunes. Documenten die al op de iPad aanwezig zijn kunnen via de navigator worden bereikt, dat een overzicht met miniatuurweergaven geeft van alle beschikbare documenten.

Ook is het mogelijk een nieuw document aan te maken, waarbij je met behulp van het digitale toetsenbord tekst kunt schrijven. Nadat je een tekst hebt geschreven kun je deze gaan opmaken. Je kunt hiervoor onder andere gebruik maken van de mediakiezer, waarmee je foto's en video's uit de app Foto's kunt toevoegen.

Wijzigingen die je in Pages maakt worden direct opgeslagen, waardoor deze nooit verloren gaan. Wijzigingen kunnen achteraf ongedaan worden gemaakt, ook als je het document al hebt afgesloten en opnieuw opgestart. Je hoeft hierdoor niet langer zelf op te letten dat je het document regelmatig opslaat. Het printen van documenten kan via AirPrint. Pages kost 7,99 euro in de App Store.

Pages is de tekstverwerkingsapp van Apple

Documents To Go

Documents To Go is een alternatief voor Pages van de appontwikkelaar DataViz waarmee je onder andere PDF-, iWork-, txt-, rtf-, Word- (zowel .doc als .docx), Excel- en PowerPoint-bestanden kunt openen. De app biedt alle standaardfunctionaliteiten die je van een Office-pakket mag verwachten, maar bevat ook een aantal extra's.

Zo krijg je zodra je de app hebt aangeschaft software tot je beschikking die op zowel de Mac als Windows geïnstalleerd kan worden. Met behulp van deze software krijg je via WiFi toegang tot bestanden die op je de Mac- of Windows-machine staan. Je hoeft dus niet langer bestanden via iTunes over te zetten.

Documents To Go is als standaard en Premium-versie beschikbaar. De Premium-versie biedt een aantal handige extra's, zoals de mogelijkheid bestanden in de cloud te bekijken, bewerken en synchroniseren. Documents To Go Premium ondersteunt Dropbox, Google Docs, Box.net, iDisk en SugarSync. Door gebruik te maken van deze functionaliteit heb je automatisch de bestanden die je op de iPad hebt bewerkt ook op de Mac tot je beschikking.

Documents To Go Premium ondersteunt daarnaast de 'Open In'-feature die vanaf iOS 4 beschikbaar is. Hierdoor kunnen documenten die je bijvoorbeeld in de mail ontvangt direct in Documents To Go Premium worden geopend. De standaard-versie van Documents To Go is beschikbaar voor 7,99 euro. De Premium-versie van Documents To Go kost 13,99 euro.

Quickoffice Pro HD

Quickoffice Pro HD is het Office-pakket van Quickoffice. Het pakket biedt je de mogelijkheid zowel Word-, Excel- als PowerPoint-bestanden te openen en te bewerken. Hierbij worden bestanden van de versie 98 tot 2008 ondersteund en kun je dus bijvoorbeeld zowel .doc- als .docx-bestanden openen.

Documenten kunnen via Quickoffice Pro HD eenvoudig worden omgezet naar PDF-bestanden. Deze optie zit verstopt onder het knopje print. Net als Documents To Go Premium biedt Quickoffice Pro HD de mogelijkheid bestanden te openen, synchroniseren of bewerken vanuit de cloud. Quickoffice ondersteunt de diensten Dropbox, Google Docs, Box, Huddle, SugarSync, Slideshare, Scribd en Docstoc.

Om alle bestanden die je in de verschillende clouddiensten hebt opgeslagen overzichtelijk aan te bieden maakt Quickoffice Pro HD gebruik van een file explorer. De file explorer biedt je de mogelijkheid om alle beschikbare bestanden in een lijst weer te geven, maar ook om per clouddienst de opgeslagen bestanden te bekijken. Uiteraard bevat de file explorer ook een zoekfunctie.

Daarnaast biedt het officepakket de mogelijkheid bestanden te delen via Twitter, Facebook, LinkedIn en Yammer. Voor het afdrukken van bestanden maakt Quickoffice Pro HD gebruikt van AirPrint. Quickoffice HD Pro is in de App Store beschikbaar voor 15,99 euro.

Quickoffice Pro HD biedt je de mogelijkheid bestanden te bewerken vanuit clouddiensten als Dropbox

2 Reactie(s) op: How-to: Office-documenten openen op de iPad

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 19 december 2013 17:26 Anoniem
  Beste menneer/mevrouw,
  Ik gebruik de app pages nu ongeveer een maand, ik doe hier al mijn school werk op. Maar sinds een paar dagen zegt hij steeds dat ik het document niet kan openen, ik kan wel nieuwe documenten typen maar vervolgens die ook niet openen. Heeft u een oplossing voor mij?
  vriendelijke groet Anne
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 13 december 2015 08:43 Anoniem
  ???
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.