Honeycomb is nog niet rijp

De eerste recensies van de Motorola Xoom-tablet zijn negatief. Die tablet heeft als eerste Android-versie Honeycomb, wat afgeraffeld lijkt.

De langverwachte versie 3.0 van smartphoneplatform Android is speciaal gemaakt voor tablets. De eerste indruk van reviewers is echter dat het besturingssysteem nog niet echt af is. Apps crashen nog, websites worden niet in desktopopmaak weergegeven, in- en uitzoomen gaat met vertraging, en er zijn nog erg weinig tablet-apps, klaagt Business Insider.

SD-kaartslot werkt nog niet

Honeycomb is nog niet rijp, concludeert ook Business Week. Ook dat blad valt over crashende apps, waaronder de Android Market-app van Google zelf. Die is inmiddels ge-updatet en draait nu beter, hoewel die app landschapsweergave afdwingt. Business Week merkt ook op dat het veelgeroemde geheugenkaartslot (voor SD-kaartjes), wat de iPad geheel ontbeert, nog niet bruikbaar is. Daarvoor is een software-update nodig, die binnenkort uitkomt.

Een ander kritiekpunt is het gebrek aan Android-apps specifiek voor tablets. Dat ligt ogenschijnlijk aan de makers van die programma’s, maar Google heeft pas eind januari de ontwikkeltools voor Honeycomb vrijgegeven. Dat was toen ook nog een preview van die tools. Afgelopen dinsdag is pas de definitieve versie vrijgegeven. InformationWeek oordeelt dan ook dat Apple een enorm voordeel heeft dankzij de vele apps, voor de iPhone (300.000) én specifiek voor de iPad (60.000).

Pubertijd, pluspunten

Ook een positieve (en niet-technische) recensie merkt op dat de Xoom een haastklus is en Honeycomb nog niet gepolijst is. De Amerikaanse ict-nieuwssite ZDnet oordeelt wat negatiever: met Honeycomb komt Android in de pubertijd. Een tijd van opgroeien, maar nog niet volwassen zijn. Techblog Engadget prijst het nieuwe tablet-os van Google, maar noemt het door app-crashes en bevriezingsmomenten nog een bèta. “Honeycomb en de Xoom zijn spectaculair, maar helaas nog spectaculair ‘werk in uitvoering’.”

Veel reviewers, zowel die met een negatief als die met een positief oordeel over de Xoom en Honeycomb, zijn erg te spreken over de snelheid van de dualcore Nvidia-processor, over het high-res 10,1 inch scherm en over de webbrowser op het tabletbesturingssysteem. Laatstgenoemde heeft namelijk tabbladen, net zoals een moderne desktopbrowser. Ook de toevoeging van camera’s, voor videoconferencing, scoort punten. Hoewel ZDnet de slechte kwaliteit van de uitgaande video hekelt.

4G-upgrade, batterijduur

Daarnaast krijgt de hardware zelf enige kritiek. Zo is er nu alleen een 3G-uitvoering van de Xoom verkrijgbaar. Een Wifi-only variant volgt later. Het 3G-model is te upgraden naar 4G (LTE), wat de Amerikaanse telco Verizon binnenkort uitrolt. Voor de upgrade moeten kopers wel hun apparaat opsturen naar Motorola, en eerst zelf de data backuppen. De fabrikant heeft er dan zes werkdagen voor nodig om de upgrade uit te voeren.

Verder valt de batterijduur tegen. Motorola claimt 10 uur gebruik op een volle lading, maar techjournalist Walt Mossberg van de Wall Street Journal haalt maar 7,5 uur met de Honeycomb-tablet. Op de iPad was dat 11,5 uur, terwijl de door Apple geclaimde batterijduur ook op 10 uur ligt. Techblog Engadget haalt met de Xoom bijna 8,5 uur (met het scherm op 65 procent helderheid) en op de iPad 9,5 uur. Overigens is dat nog zonder energieverbruik door Adobe Flash, wat op dit moment nog niet werkt op Honeycomb. Adobe brengt dat binnen enkele weken uit.

Prijs

De Xoom kost 800 dollar, of 600 dollar bij een tweejarig 3G-contract bij de Amerikaanse operator Verizon Wireless. Het later nog te verschijnen wifi-only model moet 600 dollar kosten. De iPad kost 500 dollar voor het wifi-only instapmodel en 829 dollar voor het duurste model. De iPad-variant met 3G en dezelfde opslagcapaciteit als de Xoom kost 729 dollar. Apple onthult naar verwachting deze week de tweede generatie van de iPad.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten