Hof: Galaxy Tab toegestaan in Nederland

Door: andreas-udo-de-haes | 24 januari 2012 11:08

Nieuws

Ook in hoger beroep oordeelt de rechter dat Samsung's Galaxy Tab 10.1 geen inbreuk maakt op Apple's modelrechten. Die modelrechten zijn zo goed als waardeloos.

De Galaxy Tab 10.1 mag op de Nederlandse markt blijven, het apparaat maakt geen inbreuk op de designrechten van Apple. Dat oordeelt het gerechtshof Den Haag. Het vonnis in het kort geding blijft daarmee overeind, en Apple vangt bot.

Illegale kloon

Apple claimde in augustus vorig jaar dat de de tablet van Samsung inbreuk maakt op een serie geregistreerde ontwerpschetsen van een tablet pc, stammend uit 2004. Apple stelt dat de in 2010 gelanceerde iPad-serie daarop is gebaseerd.

Maar de kortgedingrechter en nu dus ook het hof maakt gehakt van de claims van Apple. Ten eerste is de Galaxy tab 10.1 voldoende anders dan de schetsen, zodat er van geen inbreuk geen sprake is. Ten tweede, constateert het hof, lijkt de iPad zelf ook onvoldoende op de geregistreerde tekeningen. “De iPad niet kan worden gezien als een toepassing van het model zoals dat in 2004 is geregistreerd", aldus het hof in een persverklaring.

Ten derde zijn de modelrechten waarop Apple zich baseert van weinig waarde, aangezien “alle elementen van het in 2004 geregistreerde model destijds al in eerdere displays voorkwamen, waardoor het model een beperkt 'eigen karakter' had", oordeelt de rechter.

Veel prior art

Samsung stelde dat onder meer de Compaq TC1000 en de concepttablet Knight Ridder al eerder hetzelfde design vertoonden, en dat Bloomberg zelfs al een dergelijke form factor had vastgelegd vóór Apple. Het hof gaat daarin mee.

Apple moet ruim 2 ton aan proceskosten aan Samsung betalen, 75.000 in eerste aanleg en 132.466 in hoger beroep.

"We zijn natuurlijk verheugd met dit vonnis," aldus de woordvoerder van Samsung Nederland in een reactie. "Het bevestigt het eerdere vonnis in eerste aanleg, en het het bevestigt onze stelling: de Galaxy Tab is voldoende onderscheidend. De uitspraak toont wederom aan dat de producten van Apple simpelweg niet de intellectuele eigendomsrechten garanderen waar ze aanspraak op maken." Apple was niet bereikbaar voor commentaar.

UPDATE 11.53 uur: Het vonnis is inmiddels gepubliceerd, zij het zonder afbeeldingen. Die komen er later nog bij, belooft de voorlichter van het hof Den Haag.

0 Reactie(s) op: Hof: Galaxy Tab toegestaan in Nederland

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.