Hoeveel vrije schijfruimte heb ik nodig op mijn Mac?

Door: Redactie MacWorld | 17 augustus 2016 07:24

How To

Hoeveel ruimte moet je vrij hebben op de harde schijf of SSD van je Mac om ervoor te zorgen dat je geen problemen krijgt?

Als je HDD of SSD te vol komt te staan, hebben de ingebouwde onderhoudstools van OS X te weinig ruimte om hun onderhoudstaken te volbrengen. Je Mac start dan trager op, het duurt langer om apps te laden of bestanden te openen, en soms wordt het systeem instabiel. Waardoor komt dit? Lees ook: Zo kun je zien of je nog genoeg ruimte op je Mac hebt.

Problemen

Bepaalde onderdelen van het besturingssysteem en sommige apps gebruiken op de achtergrond vrije schijfruimte. Zo heeft je Mac vrije ruimte nodig om het gebruik van het geheugen te regelen. Er wordt door OS X namelijk vrije ruimte op je schijf gereserveerd tijdens het opstarten, ook al heb je genoeg RAM in je Mac zitten.

Bovendien maakt OS X gebruik van een slimme automatische defragmentatiemethode die schijfruimte vereist. Veel apps maken ook gebruik van vrije schijfruimte voor de opslag van tijdelijke bestanden.

Hoeveel vrije ruimte?

Daarom is het een goed idee om zo'n 15 procent van de capaciteit van je harde schijf vrij te houden. Een SSD schijf kan zelfs meer vrije ruimte nodig hebben om goed te functioneren, afhankelijk van de architectuur van de schijf.

SSD's mogen namelijk nooit gedefragmenteerd worden omdat ze daardoor kunnen slijten, en de SSD regelt het verzetten van blokken data zelf met behulp van vrije schijfruimte. Als er niet genoeg ruimte vrij is, wordt er onnodig vaak data weggeschreven en verplaatst, waardoor de schijf sneller kan slijten. Soms wordt hier door de fabrikant rekening mee gehouden door een SSD een iets hogere capaciteit te geven dan er op de doos staat, maar hier moet je niet van uitgaan. Een percentage is lastig te bepalen, houd voor een veilige marge 20 procent vrije ruimte aan.

0 Reactie(s) op: Hoeveel vrije schijfruimte heb ik nodig op mijn Mac?

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.