Hoe veilig is iCloud?

© PXimport

Hoe veilig is iCloud?

Geplaatst: 6 januari 2014 - 12:19

Aangepast: 24 november 2022 - 10:32

Redactie Computer!Totaal

Heb je een iPhone of iPad dan is de kans groot dat je gebruikmaakt van iCloud. Maar misschien vind je het helemaal niet prettig om wachtwoorden en persoonlijke informatie in de cloud te hebben vanwege mogelijke beveiligingslekken. Tijd dus om eens te kijken hoe veilig iCloud nou eigenlijk is.

Het is de moeite waard om Apple's iCloud: iCloud security and privacy overview document eens te lezen. Zoals de naam al doet vermoeden, wordt hierin uitgelegd hoe je data versleuteld wordt - zowel wanneer het tussen jouw computer en Apple's servers uitgewisseld wordt als wanneer het op die servers opgeslagen staat.

Het komt erop neer dat Apple minimaal 128-bit AES encryptie gebruikt. Dit is de encryptiestandaard die gebruikt wordt door banken en andere financiële instellingen. Momenteel is er geen praktische manier om AES-128 encryptie te kraken - tenzij natuurlijk de NSA een manier gevonden heeft om een kwetsbaarheid te introduceren waardoor het omzeild kan worden. Maar tenzij je een International Man of Mystery bent betwijfel ik het dat een overheid in jouw privézaken geïnteresseerd is.

Creditcard

Gezien het feit dat ik af en toe mijn sofinummer op formulieren krabbel en mijn creditcard aan vreemde mensen geef en maar moet hopen dat ze er netjes mee omgaan, kan ik 's nachts rustig slapen wetende dat Apple en andere online entiteiten op zijn minst even betrouwbaar zijn met mijn persoonlijke informatie (en meer bescherming bieden).

Je lokale opslagmethode is zeker een optie, maar het is niet erg handig. Immers, als je je zorgen maakt over het feit dat je data het internet opgaat, wil je niet dat het toegankelijk is via een ander middel dan je eigen lokale netwerk. En dan nog zal je die dienst moeten beveiligen met een heel erg sterk wachtwoord voor het geval iemand bij je thuis inbreekt en de boel gestolen wordt. En je moet het wachtwoord onthouden in plaats van ergens op te schrijven, mocht er een achteloos neefje door je huis dwalen, het wachtwoord vinden dat je aan de onderkant van je bureau geplakt hebt, en je spullen benadert. En dan moet je de data nog naar weer een ander apparaat back-uppen en op een andere locatie opslaan voor het geval de originele harde schijf kapot gaat of beschadigd raakt.

Voorzorgsmaatregelen

Ik wil niet luchtig doen over je bezorgdheden wat betreft beveiliging, maar als je je eenmaal gaat afvragen "hoe veilig is veilig?" wordt het al gauw een obsessie. Ik stel in plaats daarvan voor dat je redelijke voorzorgsmaatregelen treft.

Zo is het een slecht idee om wachtwoorden te noteren en ze op de zijkant van je computermonitor te plakken. Het is ook niet handig om hetzelfde wachtwoord voor meerdere accounts te gebruiken. Als je wachtwoorden gebruikt die eenvoudig te raden zijn vraag je natuurlijk om problemen. En het is ook geen goed idee om gevoelige informatie zoals creditcardgegevens of een sofinummer in een e-mail te zetten omdat e-mail vrijwel noot versleuteld is. Je moet altijd je mobiele apparaten en computer met een wachtwoord beveiligen om risico's te minimaliseren.

 

© PXimport

Met andere woorden, de dingen die we vaak voor de handigheid doen zijn vaak veel riskanter dan je data toevertrouwen aan diensten zoals iCloud.

Dit is een vrij vertaald artikel van onze Amerikaanse zustersite Macworld.com, geschreven door Christopher Breen (@BodyofBreen). Het artikel wordt door Computer!Totaal gepubliceerd om je zo snel mogelijk van handige How To's, slimme tips en praktische oplossingen te voorzien. Beschreven termen, handelingen en instellingen kunnen regio gebonden zijn.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten