Hoe scoort Apple, een jaar na Steve?

Door: bill-snyder | 28 augustus 2012 08:27

Nieuws

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2

Een jaar geleden trad Steve Jobs terug en werd Tim Cook Apple’s nieuwe CEO. Tijd om te zien hoe de man het ervan af brengt.

Tim Cook is niet Steve Jobs. Hij speelt hem niet eens op tv. En dat is maar goed ook. Cook regeert een jaar na zijn aanstelling als CEO over een Apple zonder de leider die zo nauw verbonden is geweest met het bedrijf dat veel mensen het verschil nauwelijks nog konden zien. En toch heeft Apple alle doemdenkers ongelijk gegeven en draait het als nooit tevoren.

In de afgelopen paar weken:

[list]werd Apple uitgeroepen tot het meest waardevolle Amerikaanse bedrijf in de geschiedenis, met een marktwaarde van 627 miljard dollar (ruim 500 miljard euro). Als je de inflatie meerekent waren IBM en Microsoft ooit meer waard, maar toch.

kreeg Apple lof toegezwaaid door een mensenrechtenorganisatie wegens hun pogingen de werkomstandigheden te verbeteren in de Chinese fabrieken waar veel van hun producten worden gemaakt.

draaide Apple een verkeerde beslissing terug en ging het nederig door het stof – iets wat Steve Jobs nooit zou hebben gedaan – en kwam het terug op ontslagen en werktijdverkorting die het had doorgevoerd in de Apple Store.[/list]

In de komende maand zal de verwachte release van de iPhone 5 ongetwijfeld weer een vloedgolf aan consumentenhysterie en publiciteit oproepen die voor geen advertentiegoud of marketingdollars te koop is.

Algemeen wordt aangenomen dat we pas over een paar jaar zullen weten of Cook een goede CEO is, omdat hij nog steeds de product- en businessplannen van zijn voorganger uitvoert. Dat klopt natuurlijk, maar het is ook waar dat de gebeurtenissen van de afgelopen maanden aantonen dat Cook, die meer dan genoeg gelegenheid heeft gehad om hard te falen, dat keurig heeft weten te voorkomen. “Ik ben ontzettend onder de indruk van Cook. Als ik een CEO zou moeten ontwerpen, zou ik hem als model nemen,” zegt Robert Sutton, een professor aan Stanford University die regelmatig publiceert over IT-management (zoals in The No Asshole Rule).

Sutton had geen zin een cijfer te hangen aan de twaalf maanden die Cook nu aan de bestuurstafel zit, maar de ervaren IDC-analist Bob O’Donell heeft daar minder moeite mee, en hetzelfde geldt voor mijzelf. Wij geloven beiden dat Cook een stevige B+ verdient (zeg maar een dikke 8 - red.), en dat oordeel kan nog positiever kunnen uitvallen omdat pas over een paar jaar echt iets zinnigs te zeggen valt over zijn productvisie.

Verrassing! Apple geeft iets toe

Ook Apple heeft natuurlijk zijn uitdagingen, en je kunt niet zeggen dat niets valt aan te merken op de 12 maanden dat Cook nu regeert. Doordat ze de introductie van de volgende generatie iPhones hebben uitgesteld tot de herfst, vielen de verkoopcijfers in het laatste kwartaal onverwacht sterk terug. Uit interviews met mensen die het bedrijf goed kennen wordt ook duidelijk dat de interne besluitvorming van het bedrijf tegenwoordig aanzienlijk trager verloopt, mogelijk ook doordat het bedrijf een heftige cultuurverandering doormaakt.

“Wat ik hoor is dat mensen op dit moment geen beslissingen kunnen nemen,” zegt Rob Enderle, een ervaren analist. Enderle is geen groot fan van Cook: hij geeft de CEO voor zijn eerste jaar een mager zesje (C-). Maar hij geeft wel toe dat het probleem met de besluitvorming goed te maken kan hebben met die cultuurverandering. “Als mensen die altijd gemicromanaged zijn hun micromanager kwijtraken, kan dat een angstige situatie opleveren, omdat ze getraind zijn om vooral geen risico’s te nemen.”

Er zijn mensen weggelopen, zoals de baas van de retail-kant, Ron Johnson, die het roer overnam bij huisdecoratiespecialist J.C.Penny. Maar bedrijven als Apple kweken nu eenmaal goede leidinggevenden, dus het is niet direct raar dat, als er eentje vertrekt, hij meteen ook CEO wordt. De uitdaging voor Cook lag niet in een poging die uitstroom te stoppen (dat is vrijwel onmogelijk) maar om de gevolgen goed te managen, en dat heeft hij keurig gedaan.

Om een voorbeeld te geven: nadat Apple deze zomer het mes zette in het personeel van de Apple Store (een keten waar juist het vriendelijke en goed ingevoerde personeel zo belangrijk is), stuurde Senior VP John Browett (waarschijnlijk op aandringen van Cook) een memo rond waarin aan de medewerkers van de store werd toegegeven dat Apple dat niet goed had aangepakt. Kun je je voorstellen dat zo’n memo onder Jobs ooit zou zijn uitgegaan?

0 Reactie(s) op: Hoe scoort Apple, een jaar na Steve?

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.