Zo schakel je Gatekeeper tijdelijk uit in macOS Sierra

Door: Martin Gijzemijter Gijzemijter | 19 december 2016 14:09

macOs Sierra
How To

De computers van Apple hebben eigenlijk altijd de reputatie gehad dat ze superveilig zijn en niets te vrezen hebben van virussen. Daar is niet zoveel meer van waar. Apple's eigen veiligheidsmaatregelen werken prima, maar soms slaan ze een beetje door. Bijvoorbeeld bij Gatekeeper, de stok achter de deur van macOS.

De Mac is inmiddels zo populair dat het een interessant doelwit is geworden voor hackers en daarmee is de tijd dat je geen virusscanner meer nodig hebt voorbij. Een eerste stap zette Apple zelf, met Gatekeeper. Sinds macOS Sierra is Gatekeeper voor sommige mensen echter iets te fanatiek. Gelukkig kun je de poortwachter (tijdelijk) uitschakelen.

Verdwenen

Het probleem met Gatekeeper in Sierra is dat er een optie is weggelaten. Voorheen had je drie opties binnen Systeemvoorkeuren / Beveiliging en privacy als het ging om het downloaden van nieuwe software. Zo kon je ervoor kiezen om naast software uit de App Store, ook software toe te staan van geïdentificeerde ontwikkelaars én van elke willekeurige ontwikkelaar. Die laatste optie is verdwenen in Sierra.

Gatekeeper

Veiliger

De reden daarvoor is niet lastig te raden: Apple wil Sierra veiliger maken en in theorie zouden alle degelijke bedrijven onder de geïdentificeerde categorie moeten vallen… toch? Wij vinden van wel, maar de werkelijkheid is anders. Zo zijn er printerdrivers (bijvoorbeeld bepaalde drivers van Kodak) die door deze instelling in Sierra niet meer geïnstalleerd kunnen worden. In dat geval is het dus zinvol om Gatekeeper tijdelijk uit te schakelen. We benadrukken het woord tijdelijk, omdat Gatekeeper natuurlijk wel echt een functie heeft.

Uitschakelen

Om Gatekeeper uit te schakelen heb je de Terminal nodig, het onderdeel van macOS waarin je tekstcommando’s kunt geven. Je start terminal door rechtsboven te klikken op het vergrootglas en Terminal te typen (en te klikken op het resultaat). In terminal typ je vervolgens het volgende commando:

sudo spctl --master-disable

Wanneer je nu opnieuw gaat naar Systeemvoorkeuren / Beveiliging en privacy dan zul je zien dat de optie Elke willekeurige bron weer beschikbaar is en geselecteerd. Wanneer je de gewenste software geïnstalleerd hebt, kun je via de interface weer een andere optie kiezen. Let op: de aanwezigheid van Elke willekeurige bron is tijdelijk, zodra je een andere optie kiest (zoals App Store) zal deze weer verdwenen zijn (en dat is misschien maar goed ook).

Gatekeeper

0 Reactie(s) op: Zo schakel je Gatekeeper tijdelijk uit in macOS Sierra

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.