Hoe positioneert Apple de budget iPhone van plastic?

Door: matthijs-van-den-broek | 08 mei 2013 11:00

Nieuws

Apple lanceert waarschijnlijk binnenkort een budget-versie van de iPhone. Hoe positioneert Apple de goedkope iPhone? Het kan twee kanten op. Apple staat bekend als premium, en koos bij de introductie van de iPad mini ook voor de "bovenkant" van de "onderkant" van de tabletmarkt.

Echt budget, zo is de verwachting, zal de plastic budget iPhone (zo noemen we hem maar in de wandelgangen) niet echt worden. Maar als de budget iPhone van plastic de helft moet gaan kosten van de normale iPhone 5, dan hebben we het vanuit Apple's perspectief toch wel over een "goedkope" iPhone.

Drukke markt

Maar, het is druk in de markt voor budget smartphones. Samsung heeft hier met Android een marktaandeel van meer dan 35 procent volgens sommige analisten. Dan gaat het vooral om de prijscategorie van tussen de 200 en 500 dollar. En er zijn meer bedrijven: HTC heeft in deze categorie een mooie set goedkope smartphones staan, die op het Android- of Windows Phone-besturingssysteem draaien. En dan is er nog Nokia, met de goedkope Lumia-varianten en... nog tientallen andere smartphone-producenten.

Het kan twee kanten op

Apple kan twee dingen doen. Voor echt "budget" gaan, of aan de bovenkant van de onderkant van de smartphonemarkt gaan zitten met de plastic iPhone. Kijken we even terug naar de prijsstrategie die Apple hanteerde voor de iPhone mini, dan is de recente quote van Tim Cook tijdens de bespreking rondom de financiële resultaten van Apple bijzonder relevant:

"De iPad mini is een prachtig voorbeeld [van een goede prijsstrategie]. We hebben de iPad mini agressief geprijsd en de marges zijn duidelijk significant onder het gemiddelde bij Apple. Maar, we geloven in het lange termijn potentieel van de tabletmarkt en denken daarom dat we een goede strategische beslissing hebben gemaakt."

Wat Apple gaat doen is waarschijnlijk - met een iets hogere prijs dan de concurrentie - prijsbewuste consumenten proberen te verleiden nét iets meer uit te geven dan ze van plan waren. Dan krijgen ze wél een iets minder goede smartphone, maar het is er nog steeds een van Apple. En daar zullen consumenten zeker gevoelig voor zijn...

Analisten verwachten dat de prijs van de plastic budget iPhone tussen de 200 en de 400 dollar komt te liggen.

Wat is "budget" waard?

Wat zouden jullie willen betalen voor een minder krachtige iPhone van plastic met minder geheugen en een slechtere camera?

0 Reactie(s) op: Hoe positioneert Apple de budget iPhone van plastic?

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.