Hoe kun je de prullenmand in OS X en macOS veilig leegmaken?

Door: chwhynny-overbeeke | 21 oktober 2016 07:13

How To

Vanaf OS X El Capitan en macOS Sierra is het eenvoudiger om de Prullenmand selectief te legen, terwijl het veilig legen van de Prullenmand juist weer wat lastiger is geworden. Hier laten we zowel de oude als de nieuwe manieren zien.

Als je nog niet naar OS X El Capitan (of nog beter: macOS Sierra) geüpgraded hebt, kun je alleen selectief de Prullenmand leegmaken door de bestanden die je vooralsnog wilt bewaren uit de Prullenmand te verplaatsen alvorens deze leeg te maken, en ze daarna weer terug te zetten. Lees ook: Verwijderde bestanden terughalen in OS X (en Windows).

Met El Capitan is deze omslachtige methode echter overbodig. Open de Prullenmand en selecteer de bestanden die je meteen wilt verwijderen. Klik met de rechtermuisknop op de selectie en kies Verwijder onmiddellijk. Bevestig je keuze door op Verwijder te klikken.

Veilig bestanden verwijderen

Als je de Prullenmand (al dan niet deels) hebt leeggemaakt is het nog altijd mogelijk om met speciale software de verwijderde bestanden te herstellen. Om dit te voorkomen, kun je de Prullenmand veilig legen. Het is dan veel lastiger om de bestanden nog te herstellen.

Als je een oudere versie van OS X hebt dan El Capitan, moet je in het Dock op de Finder klikken en Finder > Leeg prullenmand veilig kiezen. Klik ter bevestiging op OK.

Heb je OS X El Capitan of macOS Sierra, dan is deze optie niet meer zichtbaar. Dat komt omdat Macs met flashopslag nogal wat problemen ondervonden met het veilig legen, en de optie werkte niet naar behoren waardoor de bestanden niet echt veilig verwijderd werden. Het is echter nog wel mogelijk om de functie te gebruiken, maar dat kan dan alleen via de Terminal.

0 Reactie(s) op: Hoe kun je de prullenmand in OS X en macOS veilig leegmaken?

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.