Hoe (en waarom) je de tags in iTunes moet opschonen

Door: kirk-mcelhearn | 03 juli 2014 14:30

How To

Vorige week heb ik besproken wat tags zijn - metadata die je bestanden beschrijft en je helpt te vinden wat je wilt draaien. Bovendien heb ik gekeken naar welke tags je het beste kunt overwegen te gebruiken voor verschillende soorten muziek, films, en TV-series. Nu gaan we een stapje verder...

In he vorige artikel heb ik gekeken naar hoe je de media in je iTunes bibliotheek kunt taggen. Nu wil ik je laten zien hoe je tags die je al hebt toegevoegd kunt opschonen. En wat is de definitie van een "vuile" tag? Misschien staan er willekeurige tekens in de titels van nummers. Of misschien zijn er woorden verkeerd gespeld, hoofdletters verkeerd gebruikt, of wordt de verkeerde artiest weergegeven.

Dergelijke fouten kunnen het lastig maken om je bibliotheek goed te organiseren en de media te vinden waarnaar je op zoek bent. De volgende tips en trucs zullen helpen om dergelijke spinnenwebben weg te vegen.

Afhankelijk van waar je je muziek vandaan haalt - nee, ik veroordeel je niet - kun je nummers hebben met geweldige tags. In andere gevallen kun je nummers tegenkomen met onvolledige informatie. Ik heb muziek gedownload met titels die niet veel meer informatie geven dan Track 1, Track 2, enzovoorts. Ik heb CD's geript en ben erachter gekomen dat de beste beschikbare informatie van Gracenote - de online database die iTunes gebruikt om tags in te vullen - niet voldoet. Muziek werd getagd met extra woorden, namen, en veel andere fouten.

Ik ben een enigszins obsessieve tagger, maar alleen omdat ik mijn muziek wil kunnen vinden wanneer ik ernaar zoek. En ik gebruik smart afspeellijsten die afhankelijk zijn van tags. Dus hier zijn een aantal manieren waarop ik deze problemen oplos.

Wanneer je tags een ramp zijn

Ik zal beginnen met een uiterst ongunstige situatie: Je hebt muziek waarvan de tags complete nonsens zijn. Je weet wat de muziek is, maar je wilt niet teveel tijd besteden aan het afspelen van alle nummers om vervolgens de tags handmatig in te vullen. Er zijn een aantal apps die je hierbij kunnen helpen.

Ik heb een test opgesteld met de hulp van Doug Adams, leverancier van Doug's AppleScripts voor iTunes. Doug heeft een speciaal aangepast script voor me geschreven dat de hoofdtags - Name, Artist, Album, Genre, en Year - door willekeurige karakters vervangt. (voor Year, bijvoorbeeld, wordt een willekeurig jaar ingevuld.) De rommel die door het script veroorzaakt werd was prachtig. Ik heb 500 nummers genomen - sommige populair, andere minder bekend - en heb ze door Doug's Tag Munger script gehaald. Het resultaat is op onderstaande afbeelding te zien...

Vervolgens verwerkte ik deze nummers met twee apps die claimen dat ze tags opschonen. De eerste was TuneUp Media's TuneUp (40 Amerikaanse dollar per jaar, of 50 dollar voor een levenslang abonnement). De tweede was Equinux's SongGenie 2 (30 dollar). Allebei waren ze goed in het identificeren van de muziek door middel van "acoustic fingerprinting", en ze pasten de tags toe op de bestanden.

TuneUp vond alle nummers, behalve 14, en maakte handige afspeellijsten met de nummers die waren opgeschoond en de nummers die het programma niet kon vinden. Daardoor is het gemakkelijk om de 14 overgebleven nummers te doorlopen en zelf te corrigeren.

SongGenie 2 deed het bijna even goed, en vond alle nummers behalve 23. Het programma maakte geen afspeellijsten, maar in het SongGenie venster kun je de niet geïdentificeerde nummers zien en afspelen. Vervolgens kun je handmatig de tags aanpassen. SongGenie deed het echter slechter op het gebied van album namen. Hoewel het programma de meeste songtitels goed had, waren veel albumtitels incorrect. Beide apps maakten wat fouten met een aantal nummers. Zo dacht TuneUp dat een opname van Bob Dylan's "Forever Young" 永昼 van 张韶涵 was, van het schijnbaar populaire album潘朵拉.

Beide apps konden albumhoezen vinden, maar een groot deel was verkeerd. Aangezien veel nummers van een hoop verschillende albums af kunnen komen ligt dit niet echt aan de apps. Ze kunnen niet weten van welk album jouw nummers afkomen. En beide apps konden voor veel nummers geen genre vinden (of het verkeerde).

Deze apps zijn goed als je je iTunes bibliotheek wilt opschonen. Ze kunnen veel fouten corrigeren, en SongGenie kan ook songteksten toevoegen.

Je tags aanpassen

Maar dat was extreem. Het is meer voor de hand liggend dat je je tags wilt oppoetsen, en er is een handjevol AppleScripts ( allemaal van Doug Adams) dat ik regelmatig gebruik om tags te repareren wanneer ik CD's rip of muziek download.

Albumize Selection: Als je nummers geen tracknummer hebben, zet ze in een afspeellijst en zet ze in de juiste volgorde door ze te verslepen. Draai het script, en er zullen tracknummers toegepast worden, zoals 1 van 10, 2 van 10, enzovoorts zodat je albums in de juiste volgorde zullen worden afgespeeld.

Artist - Name Corrector: Soms hebben nummers tags in het formaat Artiest - Songtitel. Dit script zet de artiestennaam in de juiste tag en laat de songtitel staan waar hij hoort.

Remove n Characters from Front or Back: Ik gebruik dit script om tags te repareren die irrelevante informatie aan het begin van de Name tag (namen van componisten, bijvoorbeeld), of aan het einde (zoals [Live]).

Proper English Title Captalization: Ik heb er een hekel aan als nummers titels hebben als "Beat It On Down The Line" (naar mijn idee moet het "Beat It on Down the Line" zijn), of "Girl From The North Country" (wat dan "Girl from the North Country" moet zijn). Dit script past ze aan.

This Tag That Tag: Soms staat tag informatie op de verkeerde plek - de artiestennaam staat in de Album tag en de songtitel in de Artist tag. Met het script kun je data van verschillende tags wisselen, kopiëren, achteraan toevoegen, of vooraan toevoegen.

Search Replace Tag Text: Dit script voert een simpel zoeken/vervangen proces uit voor de tekst in alle belangrijke tags. Zo kun je bijvoorbeeld een specifiek woord door een ander woord vervangen, of een woord of woordgroep verwijderen door het Replace With veld blanco te laten.

Ik raad ten zeerste aan dat je je muziek tagt tijdens het rippen of zodra je het aan je iTunes bibliotheek toevoegt. Dit bespaart je later een hoop tijd wanneer je besluit om alles tegelijkertijd te corrigeren. Het duurt slechts een minuut om een album te taggen, en met bovenstaande tools kun je het proces een stuk eenvoudiger maken. Houd je tags schoon en je zult je muziek een stuk gemakkelijker kunnen vinden.

0 Reactie(s) op: Hoe (en waarom) je de tags in iTunes moet opschonen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.