Hoe Android een patentoorlog ontketende

© CIDimport

Hoe Android een patentoorlog ontketende

Geplaatst: 26 september 2011 - 06:30

Aangepast: 16 november 2022 - 10:25

Redactie ID.nl

We kijken over enkele jaren terug op Android als de Helena van Troje van de techindustrie: het OS dat een duizendtal rechtszaken uitlokte.

Week na week zien we nieuwe rechtszaken en reacties daarop over softwarepatenten van Android de media halen. Omdat de geschiedenis van de patentoorlog rond Android vorig jaar al begon, laten we je in deze tijdlijn zien welke bedrijven tegen Google en zijn bondgenoten procederen en hoe Google op deze claims heeft gereageerd.

Maart 2010: Apple geeft het officiële startsein door een rechtszaak tegen HTC aan te spannen waarin de Taiwanese fabrikant beschuldigd wordt van inbreuk op 20 Apple-patenten. Destijds zei Apple dat het voornamelijk problemen had met de manier waarop de user-interface (UI) en het ontwerp van de iPhone gekopieerd werd.

April 2010: Microsoft mengt zich in de patentoorlog door aan te kondigen dat het een licentieovereenkomst met HTC gesloten heeft waarin royalties aan Microsoft betaalt worden in ruil voor het recht op verkoop van Android-apparaten. Op dit moment was Microsoft ook in gesprek met andere Android-fabrikanten als Sony Ericsson om soortgelijke deals te bespreken.

Augustus 2010: Oracle begint een rechtszaak tegen Google over het gebruik van de Java-programmeertaal in Android.

Oktober 2010: Microsoft legt de fluwelen handschoenen terzijde en klaagt Motorola aan omdat deze op Android-gebaseerde smartphones zou verkopen die in strijd zouden zijn met Microsoft-patenten. Zo zouden zonder toestemming elementen van Microsoft Exchange ActiveSync zijn overgenomen en kopieert Motorola in de ogen van Microsoft illegaal de weergave van de batterijcapaciteit en de signaalsterkte. Microsoft koopt in diezelfde maand een aantal smartphonepatenten van het voormalige Palm, waarmee het zijn toch al forse portfolio verder uitbreidt.

November 2010: Vertical Computer Systems is het volgende bedrijf dat Android-fabrikanten aanklaagt vanwege patentinbreuk. Deze keer zijn Samsung en LG doelwit.

Maart 2011: Microsoft weet niet van ophouden en sleept nu zelfs Barnes & Noble voor het gerecht omdat het onrechtmatig bepaalde onderdelen van Android in zijn Nook e-reader zou gebruiken.

Juni 2011: Twee kleinere hardwarespelers, Velocity Micro en General Dynamics, komen met Microsoft tot overeenstemming over een licentiedeal. De overeenkomst lijkt sterk op de deal die Microsoft en HTC een jaar eerder sloten.

Juli 2011: Google krijgt het voor de kiezen wanneer het bedrijf er niet in slaagt de waardevolle patenten van Nortel over te nemen. Die vette kluif gaat naar een consortium waartoe ook Apple en Microsoft behoren. Google verliest niet zomaar. Hun bod van 900 miljoen dollar wordt ruimschoots overtroffen door het uiteindelijk definitieve bod van 4,5 miljard van het consortium. In het patentportfolio van Nortel zitten enkele pareltjes op gebied van 4G, draadloze netwerken en voice-technieken.

In diezelfde maand ontvangt Google slecht nieuws omdat HTC de eerste zaak tegen Apple verliest. De uitspraak van de ITC (International Trade Commission) kan tot gevolg hebben dat HTC in de Verenigde Staten niet langer Android-telefoons mag verkopen.

Het enige lichtpuntje voor Google deze maand is dat het concern erin slaagt om 1000 patenten van IBM over te kopen die het bestaande portfolio versterken. Toch zal deze acquisitie niet van invloed zijn op de rechtszaken die op dat moment lopen aangezien de aangekochte patenten vooral handelen over geheugen- en processorarchitectuur en niet over besturingssystemen.

Augustus 2011: Google neemt serieuze stappen om Android-fabrikanten uit de wind te houden door voor 12,5 miljard dollar Motorola Mobility over te nemen. Door deze acquisitie krijgt Google tevens zo'n 24.500 patenten in bezit. Google CEO Larry Page zegt hierover dat de offensieve stappen van het bedrijf in de patentoorlog goed zijn voor Android-partners aangezien het voor Google buiten kijf staat dat Android een open mobiel besturingssysteem moet blijven.

"De aankoop doet niets af aan onze toewijding om Android als een open platform te laten bestaan", benadrukte Page. "Motorola blijft licentiehouder van Android en Android blijft open. We zullen Motorola als apart onderdeel laten functioneren. Veel hardwarepartners hebben bijgedragen aan het succes van Android en we hopen met hen allemaal te kunnen blijven werken aan superbe gebruikerservaringen."

Op de lopende wereldwijde patentrechtszaken heeft de overname vooralsnog geen invloed. Samsung gaat schoorvoetend akkoord met een verkoopverbod van de Galaxy Tab 10.1 in Australië, terwijl de Nederlandse rechter een onmiddellijk verkoopverbod op alle Galaxy smartphones toekent.

September 2011: Samsung zint op wraak tegen Apple en geeft aan dat het er alles aan zal doen om de verkoop van de iPhone 5 in thuisland Korea te verbieden. Volgens de krant Korea Times sleept Samsung Apple voor het gerecht vanwege patentinbreuk op draadloze technologieën. Samsung zegt daarbij dat het niet het enige tegenaanval zal zijn. Afgelopen vrijdag werd bekend dat Samsung in Nederland een verkoopverbod voor alle 3G-producten van Apple eist.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten