© CIDimport

Het tijdperk Steve Jobs

Geplaatst: 25 augustus 2011 - 09:20

Aangepast: 13 december 2022 - 12:54

Redactie ID.nl

Steve Jobs heeft zijn functie als CEO van Apple vannacht neergelegd. COO Tim Cook neemt het stokje als topman over, maar Jobs blijft aan als bestuursvoorzitter van het miljardenbedrijf. Hoe is de carrière van Jobs verlopen?

Een chronologisch overzicht:

1970 - Steve Jobs ontmoet Steve Wozniak, waarmee hij later Apple zal oprichten. In de slaapkamer in het ouderlijk huis van Steve Jobs smeden zij de eerste plannen voor een computerbedrijf.

1975 - Jobs begint bijeenkomsten van de "Homebrew Computer Club" te bezoeken, waar computernerds bij elkaar samenkomen. Tijdens deze vergaderingen, werden technische onderwerpen besproken en programmeertips uitgewisseld.

1976 - Wozniak en Jobs halen samen 1750 Amerikaanse dollars op en bouwen hun eerste tafelmodelcomputer: de Apple I. Het is een handgebouwde computer met een 1MHz processor en 4KB geheugen.

1976 - Apple Computer Company wordt opgericht. Daarbij is ook Ronald Wayne betrokken, maar hij verkoopt zijn aandeel ter waarde van 2300 dollar in het bedrijf na twee weken. Wayne was de man die verantwoordelijk was voor het nu wereldberoemde Apple-logo.

1976 - Jobs en Wozniak brengen de Apple I op de markt voor $ 666,66 en lanceren daarmee de eerste computer met één moederbord en onboard Read Only Memory (ROM), waarmee de machine programma's vanaf een externe bron kan laden.

1977 - Apple gaat verder als Apple Computer Inc. Het nieuwe bedrijf koopt het oorspronkelijke partnerschap uit.

1977 - Apple lanceert de Apple II, de eerste computer die echt geschikt was voor thuisgebruik. De 8-bit computer was de eerste grootschalig geproduceerde personal computer.

1980 - De Apple III komt uit. Een succes werd het niet, omdat de computer aanmerkelijk duurder was dan vergelijkbare CP/M apparaten. Ook was de hoeveelheid beschikbare software voor de computer zeer beperkt.

1980 - Apple gaat naar de beurs. De prijs van een aandeel stijgt de eerste dag van 22 naar 29 dollar.

1981 - Jobs gaat zichzelf bemoeien met de ontwikkeling van de Macintosh.

1983 - Jobs recruteert John Sculley als president van Apple en CEO. Jobs zelf (op dat moment 28 jaar oud) wordt door de rest van het bestuur als te onervaren geacht om een miljoenenbedrijf te leiden. Ondanks de aanstelling van Sculley, bleef Jobs gezien worden als de enige echte leidsman van Apple.

1983 - Apple kondigt de 'Lisa' aan, de eerste muisgestuurde computer met een Guided User Interface (GUI) gericht op zakelijke gebruikers. De computer blijkt een flop, ondanks dat de computer opvallend veel overeenkomsten vertoont met de latere Macintosh.

1984 - Met een spectaculaire advertentiecampagne tijdens Super Bowl Sunday lanceert Apple de Macintosh, vernoemd naar een bekende appelsoort. Het besturingssysteem Mac OS was hiermee ook een feit.

1985 - Jobs loopt kwaad weg uit de bestuurskamer na een ruzie met Sculley. Die ruzie ging over het voornemen van Sculley om met IBM PC de concurrentie aan te gaan en dezelfde doelgroep aan te spreken. Tegelijkertijd verliest Jobs de steun van de rest van het bestuur door zijn koppigheid en onorthodoxe benadering. Jobs neemt ontslag en neemt vijf Apple-medewerkers mee.

1985 - Jobs richt Next Inc. op om computer hard- en software te ontwikkelen. Het bedrijf wordt later omgedoopt tot Next Computer Inc.

1986 - Next koopt Pixar van George Lucas voor minder dan 10 miljoen dollar. Later gaat het bedrijf verder onder de naam Pixar Animation Studios dat bekend is van blockbusters als Toy Story, Finding Nemo en Monsters en Co. In 2006 werd Pixar weer overgenomen door Disney, voor een bedrag van 7,4 miljard dollar. Daarnaast ontving Steve Jobs 7 procent van de aandelen van Disney.

1989 - Next brengt de dure

($6500) uit, die ook bekend kwam te staan als The Cube. De high-end pc heeft echter een monochrome monitor en flopt gigantisch.

1996 - Apple koopt Next Computer voor 427 miljoen dollar; Jobs wordt de adviseur/rechterhand van Apple-voorzitter Gilbert F. Amelio. Het eigen NeXT OS van het bedrijf wordt later gebruikt voor de ontwikkeling van Mac OS X en iOS.

1997 - Jobs wordt interim CEO en voorzitter van Apple Computer Inc. na het onvrijwillig opstappen van Amelio door toedoen van diezelfde Jobs. Steve Jobs stelt zijn jaarsalaris vast op $ 1.

1997 - Tijdens de persconferentie waar Steve Jobs zijn terugkeer bekend maakte, liet Microsoft bij monde van Bill Gates weten 150 miljoen dollar in het dan bijna failliete Apple te steken. Volgens Webwereld-collega Jasper Bakker was de persconferentie waarin dit werd aangekondigd "legendarisch". Gates verscheen aan het eind van de presentatie van Jobs à la de grote dictator uit de film '

' op een groot scherm in een zaal vol verbaasde journalisten en sprak hen toe als de verlosser van Apple.

1998 - Apple brengt de all-in-one iMac uit. Een gigantisch succes, want het bedrijf verkoopt miljoenen machines. Het betekent een financiële oppepper voor het noodlijdende bedrijf en de aandelen stijgen prompt met 400 procent. De iMac wint diverse prijzen voor design en Vogue noemt het een van de 'heetste fashion statements'. Volgens Business Week is de kleurrijke computer een van belangrijkste iconen van de eeuw.

1998 - Apple schrijft weer zwarte cijfers en boekt vier kwartalen op rij winst.

2000 - Jobs hoeft zich geen interim meer te noemen. Hij is nu de vaste CEO van Apple.

2001 - Apple doet zijn intrede in consumentenelektronica met de iPod, een draagbare MP3-speler. (2004 zou hét topjaar blijken voor dit apparaat; het bedrijf verkoopt er dan 4,4 miljoen stuks van.)

2003 - Jobs kondigt de iTunes Music Store aan waarop muziek verkocht wordt. iTunes zal het uiteindelijk failliet van veel platenzaken betekenen en de CD voor een groot deel overbodig maken.

2004 - In augustus blijkt Steve Jobs alvleesklierkanker te hebben en moet hij onder het mes. Hij herstelt snel en begint in september weer met werken.

2007 - Jobs kondigt de iPhone aan, een revolutionaire smartphone met maar enkele knoppen.

2008 - In december laat Jobs weten dat hij niet de keynote zal doen van Macworld Expo 2009. Sterker nog, hij zal er überhaupt niet aanwezig zijn. Speculaties over zijn slechte gezondheid zijn plots weer actueel.

2009 - In januari maakt Jobs bekend zijn sterke gewichtsafname komt door een hormoonverstoring. Naar eigen zeggen heeft deze conditie geen gevolgen voor zijn functioneren als CEO. Ongeveer een week later kondigt Jobs toch aan dat hij tijdelijk afscheid neemt vanwege zijn gezondheid. Wat er aan de hand is, wordt niet duidelijk. COO Tim Cook neemt de dagelijkse leiding over, terwijl Jobs betrokken blijft bij strategische beslissingen.

Juni 2009 - De krant Wall Street Journal meldt dat Jobs een levertransplantatie heeft ondergaan. Later bevestigt een ziekenhuis in de staat Tenneessee het bericht.

Juni 2009 - Apple bevestigt dat Jobs aan het eind van die maand weer aan het werk gaat.

Januari 2010 - Apple kondigt de iPad tablet computer aan. Het wordt direct een megasucces en leidt tot het ontstaan van een nieuwe categorie mobiele apparaten.

Januari 2010 - In een uitgelekte rant tijdens een personeelsbijeenkomst van Apple noemt Steve Jobs Google evil en Adobe lui.

September 2010 - Jobs presenteert in San Francisco de tweede generatie Apple TV, een kastje waarmee je on-demand tv kunt kijken en media kunt afspelen (vanaf internet of een iPad/iPhone).

November 2010 - Steve Jobs blijkt zo populair dat een Chinees gadgetbedrijf gedwongen wordt te stoppen met een Steve Jobs action figure.

Januari 2011 - Jobs kondigt opnieuw aan dat hij tijdelijk om gezondheidsredenen vertrekt. Over de termijn wordt niets gezegd. Opnieuw vragen analisten zich af hoe ernstig de ziekte van Jobs is en hoe dit de koers van het bedrijf zal beïnvloeden.

Febuari 2011 - De zieke Jobs schuift aan bij een diner met president Obama en collega tech-topmannen Mark Zuckerberg en Eric Schmidt om met de politicus over innovatie en toegang tot draadloze technologie voor Amerikanen te praten. Over de mogelijke opvolging van Jobs ontstaat door een oproep van aandeelhoudervertegenwoordigers een grote rel die maand.

Maart 2011 - Jobs komt tijdelijk terug om, zichtbaar vermoeid en afgevallen, in San Francisco de iPad 2 te introduceren.

Juni 2011 - Officieel is hij nog steeds met ziekteverlof, maar Jobs laat zich zien tijdens de World Wide Developers Conference (WWDC) in San Francisco om iCloud en iOS 5 aan te kondigen.

Augustus 2011 - Jobs neemt afscheid als CEO van Apple omdat hij naar eigen zeggen zijn taken als topman niet langer kan vervullen. COO Tim Cook neemt de CEO-titel van hem over. Jobs blijft aan als bestuursvoorzitter.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten