Het patentverlies dat Apple tot patentoorlog bracht

Door: Jasper Bakker | 09 oktober 2012 15:15

iPad

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2

“En we hebben het flink gepatenteerd", zei Steve Jobs in 2007 al bij de onthulling van de allereerste iPhone. De Apple-topman is daartoe aangezet door een verlies voor de iPod.

Krap een jaar voordat Jobs de iPhone onthulde, leed zijn bedrijf een gevoelig verlies op een patent. De populaire muziekspeler iPod was beschuldigd van inbreuk op een patent. Apple verloor die zaak niet, want het kwam nooit tot een rechtszitting. Maar de kwestie verloor Apple wel, want het heeft 100 miljoen dollar betaald in een schikking.

SoundBlaster, Zen en Nomad

Dit ondanks tegenaanklachten die Apple nog heeft ingediend tegen de toenmalige patentvijand. Wie dat was? Het ooit flinke grote Creative Labs, vroeger beroemd om zijn SoundBlaster pc-geluidskaarten en later best groot in de markt voor digitale muziekspelers. De inzet van deze vroege patentstrijd? De hiërarchische navigatie die de iPod biedt voor muziek; albums, artiesten, genres en songs. De Zen- en Nomad-muziekspelers van Creative hebben dit ook én de producent heeft dat gepatenteerd.

De aanvraag voor dit zogeheten Zen-patent werd al in januari 2001 gedaan. Apple onthulde eind datzelfde jaar zijn allereerste iPod, die al enige tijd in ontwikkeling was. Het bedrijf van de toen nog in leven zijnde Jobs diende een jaar later nog een eigen patentaanvraag in die soortgelijk was aan het Zen-patent. Het Amerikaanse patentbureau wees Apple's aanvraag af en kende de eerdere aanvraag van Creative uiteindelijk in augustus 2005 toe.

Deze oude mp3-speler is geen antieke iPod, maar heeft wel een soortgelijke bediening. Gelijk gepatenteerd door maker Creative Labs.

Alarmbel voor Jobs

Nog geen jaar later is Creative daarmee Apple te lijf gegaan. Enkele maanden later koos Jobs' bedrijf voor een schikking. De licentiebetaling van 100 miljoen dollar was ook toen een bedrag dat Apple best kon missen. Maar volgens voormalige Apple-topmensen was het wel een alarmbel voor Jobs. Het heeft hem aangezet tot een wapenwedloop voor de nu woedende patentoorlog.

De toenmalige ceo riep zijn senior managers bijeen en deelde hen mede dat ze voor de iPhone “alles gingen patenteren", schrijft techsite Ars Technica. “Zijn instelling was dat als iemand bij Apple het kon bedenken, dan zouden we een patent erop moeten aanvragen", vertelt ex-hoofdjurist Nancy Heinen aan de New York Times, die een lijvig artikel heeft gemaakt over misbruik van het Amerikaanse patentsysteem voor zakelijk-offensieve doeleinden.

Apple patenteerde, net als vele techbedrijven, zijn uitvindingen al jaren. Maar in 2006 is de verzamelwoede toegeslagen. En niet alleen voor patenten zelf. Ook voor aanvragen.

Lees verder op pagina 2.

0 Reactie(s) op: Het patentverlies dat Apple tot patentoorlog bracht

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.