Zo kun je het geheugen van je Mac uitbreiden

Door: chwhynny-overbeeke | 22 augustus 2016 09:45

How To

De afgelopen jaren bevatten de meeste Macs bij aankoop al een flinke hoeveelheid RAM. Hoewel OS X erg efficiënt met dit geheugen omgaat, kun je de prestaties van je Mac toch flink verhogen door extra geheugen toe te voegen. Hier leggen we uit hoe je dit kunt doen.

Welke Macs kun je upgraden?

Niet alle Macs kunnen met extra RAM geüpgraded worden. Vanwege de kleine vormfactor van nieuwere MacBooks en Mac mini apparaten bijvoorbeeld, is ervoor gekozen om het RAM niet uitbreidbaar te maken omdat hierdoor ruimte bespaard kan worden. Daarom moet je er bij het aanschaffen van een nieuwe MacBook goed over nadenken hoeveel RAM je in de toekomst nodig zult gaan hebben, want als je eenmaal een keuze gemaakt hebt, zit je eraan vast. Lees ook: Blaas je oude Mac nieuw leven in met een externe SSD.

Met oudere MacBook, iMac of Mac mini modellen is het in veel gevallen wel mogelijk om het RAM te upgraden. Als je een dergelijk apparaat hebt en nog steeds gebruikt, is het zeker een goed idee om dit te doen, aangezien het de prestaties van je computer sterk zal doen verbeteren. De nieuwste Macs waarvan je het RAM wel zelf kunt upgraden, zijn de 27-inch iMac, de 27-inch iMac met Retina Display en de Mac Pro.

Bij een winkel zoals Onlinemacwinkel.nl of bij Crucial kun je RAM geheugen bestellen voor het apparaat dat je wilt upgraden. De modules zijn gesorteerd op apparaattype en productieperiode, en bij Crucial kun je zelfs je systeem laten scannen.

Welke geheugenmodule moet je hebben?

Als je voor de zekerheid zelf wilt controleren welke modules voor jouw apparaat geschikt zijn, moet je eerst opzoeken welk model apparaat je precies hebt.

Hiervoor moet je op het Apple icoon links bovenaan het scherm van je apparaat klikken en Over deze Mac kiezen. Klik vervolgens op Meer info. Er verschijnt dan een venster met de omschrijving van het model van je apparaat.

Als je vervolgens op Systeemoverzicht klikt, krijg je de modelaanduiding te zien. Met deze twee gegevens (de modelomschrijving en de modelaanduiding) kun je achterhalen welke modules compatibel zijn met je apparaat.

Zelf upgraden, of laten doen?

Op de website van Apple worden handleidingen aangeboden met daarin instructies voor het verwisselen of toevoegen van RAM. Bovendien zijn er op het internet een heleboel instructievideo's te vinden voor allerlei verschillende apparaattypes.

Als je liever niet zelf wilt gaan knutselen, bieden sommige winkels (waaronder Onlinemacwinkel.nl) aan om bij aankoop van een geheugenmodule deze gratis in je apparaat te plaatsen. MyCom geeft bijvoorbeeld voor €10 advies over geschikte modules en plaatst deze dan voor je na aankoop.

0 Reactie(s) op: Zo kun je het geheugen van je Mac uitbreiden

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.