Het gaat om data, gekkie!

© CIDimport

Het gaat om data, gekkie!

Geplaatst: 24 mei 2011 - 05:20

Aangepast: 16 november 2022 - 09:24

Redactie ID.nl

Het draait niet om welk hardware platform beter is, maar om de waarde van de data.

Jaren terug verkondigde voormalig CEO van Intel Andy Grove dat door de toenemende kracht van processors het steeds lastiger werd om bijpassende software te ontwikkelen en dus nieuwe pc’s te verkopen. Er was nauwelijks stimulans voor consumenten en bedrijven om bij te blijven. Software-innovatie lag mijlenver achter op die in hardware, waardoor een snelle computer met een nieuwe chip gebruiken hetzelfde was als met een Ferrari in de file staan.

Wat is er in die paar jaar tijd toch ontzettend veel veranderd. We zien een fascinerende trend ontstaan waarbij de dataexplosie een rol van betekenis begint te spelen bij zowel het bedrijfsleven als consumenten. Er komt een omslag waarbij niet langer de applicatiespecifieke platforms het belangrijkst zijn, maar dat de data zelf als platform gaan functioneren.

Opkomst data houdt verband met technologische innovatie

Deze transformatie gaat hand in hand met de innovatie in hard- en software en zal van enorm toegevoegde waarde zijn voor IT-managers die deze verandering vandaag nog aangrijpen om succesvol in hun IT-platforms te integreren.

De krant New York Times publiceerde onlangs een onderzoek waarin een aantal wetenschappelijke adviseurs van het Witte Huis aantoonden dat de meeste prestatiewinst in computers tegenwoordig te herleiden is naar tweaks in software in plaats van drastische veranderingen in microprocessors. Sceptici zullen zeggen dat softwareinnovatie alleen mogelijk is door de komst van snellere, krachtiger chips.

Het debat is vooral nu erg actueel omdat de belangrijkste trends nu de huidige en toekomstige IT beginnen vorm te geven. Zo heeft Apple’s App Store een ongebreidelde groei in softwareontwikkeling ontketend die zijn weerga niet kent.

De almaar toenemende verkoop van smartphones leidt ertoe dat we data altijd en overal beschikbaar willen hebben. Cloud computing heeft bepaald waar en wanneer we toegang tot data krijgen en deze kunnen opslaan. De data zijn complexer en tegelijkertijd een stuk chaotischer dan vroeger geworden: Tweets, blogs, e-mail, video clips, muziek en digitale entertainment en meer van dat soort in 3D of HD.

Apps zijn belangrijk, maar data zijn nog veel belangrijker

Bij Accenture hebben we in het rapport Technology Vision 2011 deze trends onderzocht en geconcludeerd – ondanks dat we een explosie in appontwikkeling zien, we snel geconfronteerd zullen worden waarin data de voornaamste platforms zullen zijn.

Applicaties zullen altijd belangrijk blijven, maar dat geldt in minstens net zozeer voor het platform dat je er toegang toe geeft; die platformarchitecturen zullen voornamelijk om moeten kunnen gaan met gigantische hoeveelheden data en de complexiteit van datamanagement, niet zozeer met de mate waarin een bepaalde applicatie ondersteund zal worden.

Waar brengt dat ons? In zijn tijd hield Andy Grove software in de gaten om te zien hoe deze zich verhield tot hardwareinnovatie. Een andere grotere verandering in IT was deze waarin we van het mainframe en ‘domme’ terminals naar personal computers gingen. Opeens moest iedereen de beschikking krijgen over een eigen harde schijf, waar alles dat je ooit nodig zou kunnen hebben kon worden opgeslagen.

Terminals zijn veel intelligenter dan decennia terug

Vandaag de dag, dankzij het internet, cloud, smartphones, laptops en tablets, hebben we weer een Back to the Future-moment, alleen is het mainframe vervangen door cloud servers en zijn de apparaten om toegang tot de data te verkrijgen veel intelligenter dan voorheen.

De kracht van de individuele apparaten zijn minder belangrijk dan de snelheid en capaciteit van het netwerk. Deze factoren bepalen hoe snel ik mijn data vanuit de cloud kan benaderen.

Dit is een fundamentele verandering en reden waarom studentenkamer startups in het kielzog van social networking het nieuwe Facebook proberen te worden, tientallen miljoenen euro’s investeringskapitaal krijgen en proberen een businessmodel met cloud op te zetten. Kijk maar naar de jochies van box.net die met hun dienst 48 miljoen dollar ophaalden.

Maak je data transparant

De veranderingen die ik schets zijn niet theoretisch of hypothetisch. Ze vinden op dit moment al plaats en de bedrijven die ze begrijpen en zich daarop aanpassen zullen efficiënter werken en veiliger met hun data omgaan, die ze tegelijkertijd toegankelijker zullen maken.

Datamanagement was gisteren belangrijk; vandaag is het cruciaal. IT-managers, CTO’s en CIO’s die sceptisch tegen cloud computing en nieuwe manieren van data opslaan aankijken, vormen een risico voor hun onderneming.

De rollen van applicaties en data zullen omkeren. De data worden het platform die applicatiediensten ondersteunen. Het gebeurt sneller dan je zou denken. Ben jij er klaar voor?



Gavin Michael is algemeen directeur global R&D and Alliances bij Accenture. Deze blogbijdrage verscheen eerder op dochtersite CIO.co.uk.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten