Het droomhuwelijk tussen OS X en iOS

Is het zo'n gekke gedachte dat Apple misschien eens aan een hybride besturingssysteem moet gaan denken?

Ik meen het. Laat de meest fervente Apple-supporter een paar alcoholische versnaperingen nemen en zelfs hij zal moeten toegeven dat hij de deugden van de Power Macintosh 8810AV toentertijd net zo ophemelde als die vreemde oom van jou die zijn garage vol gezonde waterfilters aan de man probeert te brengen. Apple was een piramidespel geworden. We verwachtten zo veel van Mac OS en kregen maar zo weinig terug dat de enige manier was om het hoofd boven water te houden nog meer naïeve computergebruikers aan een Apple te helpen.

Was de iMac niet succesvol?

“En de iMac dan?”, hoor ik je denken. “Dat was Steve Jobs’ eerste product sinds zijn terugkeer bij Apple. Dat was in 1998!”

Het droomhuwelijk tussen OS X en iOS-15082296

© CIDimport

Och arme ziel. De originele iMac was een waterfilter met een ander kleurtje. Er was nog helemaal niets veranderd. Door die cosmetische ingreep kregen we weer nieuwe hoop, terwijl Apple nog even verder stagneerde. Ze gaven ons net genoeg valse hoop om niet naar een computerwinkel te rennen om een PC te halen, terwijl we dat wel aan onze geliefden hadden beloofd.

(Eerlijk gezegd vind ik het vandaag de dag nog steeds eigenaardig dat Apple destijds met succes een waterfilter zonder floppydrive wist te verkopen.)

Hoe groot het succes van de eerste iMac ook was, het hielp Apple toen niet uit de brand. Mac OS X was de echte verlosser. Eind jaren negentig was de Mac OS geen hoogvlieger. Het was weliswaar uiterlijk mooier dan Windows, maar het crashde vaak. Heel vaak. En als er nog iets over is van die drank waarmee je die Mac fan net liet toegeven dat het destijds een groot piramidespel was, dan kun je hem daarmee ook laten toegeven dat Windows net ietsje beter was geworden in gebruiksgemak.

Het megasucces iOS

Tegenwoordig kent iedereen die weleens met witte dopjes in de oren loopt het succes van iOS. Net als bij Mac OS X is het het resultaat van de durf om nieuwe dingen te doen en niet nieuwe functionaliteit in te bouwen voordat het werkte, waardoor echte functionaliteit werd toegevoegd en de waarde van het product toenam.

Het succes van iOS is zo enorm dat ik sommige mensen hoor speculeren over een naderend einde van Mac OS X. Dit is precies het punt waarop ik iedereen waarschuw dat de alcohol hartstikke leuk is, maar dat als je niet tijdig stopt, je voor je het weet als een idioot in de goot ligt te lallen of een tot dan toe onbekende dame ongewenst zwanger maakt.

Ik geloof er niet in dat iOS zijn grote broer zal overnemen. iOS is ontworpen voor mobiele apparaten. Wil je het inzetten voor de desktop, dan moet je het op dezelfde manier aanpassen als dat je een auto geschikt maakt voor een eekhoorn. Bij zelfs de meest eenvoudige vragen (“Zullen we een CD-speler installeren of is een aansluiting voor de iPod van de eekhoorn genoeg?”) realiseer je jezelf dat het een zinloze exercitie is.

Maar, we hebben Apple leren kennen als een bedrijf wat leert van eerdere successen en mislukkingen. Het bedrijf zou dwars genoeg zijn om iets nieuws en onconventioneels te proberen.

Wat dacht je van een laptop met een geheel nieuw besturingssysteem… iX? Wat als Apple hiervoor de beste eigenschappen van iOS en Mac OS X combineert?

Meest betrouwbare computer

Ik houd van de superieure draagbaarheid van de iPad. Ik houd van de eenvoud van het gebruik ervan. Maar het allerfijnste vind ik de betrouwbaarheid. Mijn iPad is de enige machine in het kantoor waarvan ik altijd weet dat ‘ie werkt.

Met de iPad hoef ik geen bestanden tussen het apparaat en een computer te synchroniseren. Als mijn data op Dropbox staat of op m’n iDisk of op Google Docs, zit ik goed. Dan kan ik met mijn iPad overal naartoe zonder erbij na te denken wat er ook alweer op stond.

Ik houd van mijn MacBook omdat er een volledig desktop OS op staat. Toen ik een tijdje met een 11 inch MacBook Air liep, draaide ik dezelfde apps en werkte ik aan dezelfde projecten als ik deed op mijn desktop Mac, ondanks dat de Air iets lastiger mee te nemen is dan de iPad.

Ik houd van de standaard uitbreidingspoorten op de machine en van het open bestandssysteem. Als ik een bestand op een USB-stick heb, presenteert het medium een oplossing en niet een probleem.

Het droomhuwelijk tussen OS X en iOS-15082296

© CIDimport

iPad + MacBook Air = ?

Laten we eens een iPad op basis van de Air voorstellen. Het is een clamshell notebook met een vederlicht, ultradun design en een volledig toetsenbord. Daarnaast zit er een batterij in die minstens 10 uur mee gaat. En er zit een USB-poort op zodat ik printers en externe schijven kan aansluiten of kan synchroniseren met mijn iPhone.

Het iX OS draait dezelfde applicaties als Mac OS X Lion, maar met een knipoog: een iX-notebook draait ze alleen fullscreen. Deze beperking maakt iX hiermee direct tot een tussen-OS. Het biedt een simpeler en stabieler omgeving dan een volledig besturingssysteem. Een app als Finder enkel als fullscreen aanbieden biedt daarnaast talloze nieuwe mogelijkheden.

De Apple iX zal niet zoals de Chrome notebook een domme client zijn voor apps die ergens in de cloud staan opgeslagen. Je apps staan zowel lokaal als ergens op het netwerk. Remote desktop is naadloos in het OS geïntegreerd, waardoor je met een Apple iX via internet fullscreen applicaties van een Mac OS 10.7 desktop kunt draaien.

Natuurlijk niet enkel halleluja

Ja, de Apple iX is aanlokkelijk. Maar laten we niets van dit alles als speculatie betitelen. Het is gewoon een interessant idee om je gedachten over te laten gaan. Ik heb bijvoorbeeld nog geen idee hoe Apple zo’n apparaat in de markt moeten gaan zetten. Het zal iets worden van “de kracht van de desktop gecombineerd met het gemak van de iPad.” Critici zouden de Apple iX als “veel duurder en ingewikkelder als de iPad” betitelen en zeggen dat Apple alle functionaliteit heeft weggehaald “die een notebook zo aantrekkelijk maakte”.

Ook al is de Apple iX misschien een bizar idee, is gedachte erachter bijzonder aantrekkelijk. Als Apple hun meest succesvolle producten van de afgelopen tien jaar kruist, kan daar een bijzonder interessant kindje uit voortkomen. Ga maar eens in de dierentuin op zoek naar de Tijgiraffe als je me niet gelooft.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten