Het bitterzoete jaar van Apple (video)

Door: loek-essers | 27 december 2011 14:33

Video

2011 was een zeer bewogen jaar voor Apple. Het bedrijf verloor zijn topman en raakte verstrikt in een juridische loopgravenoorlog met Samsung. Toch waren er ook lichtpuntjes.

In een van zijn laatste publieke optredens presenteerde Steve Jobs de dunnere en snellere iPad 2. Hij zei tijdens de introductie in maart: "We hebben een tijd aan dit product gewerkt en ik wilde vandaag gewoon niet missen."

Nieuwe iPad

De nieuwe iPad ging in het eerste weekend een half miljoen keer over de toonbank. Het aantal verscheepte Apple-tablets groeide met 166 procent maar het wereldwijde marktaandeel daalde door opkomende concurrentie van 96 procent in het derde kwartaal van 2010 tot 67 procent in het derde kwartaal van 2011.

Jobs' laatste presentatie voor Apple was de introductie van iCloud, de synchronisatiedienst van Apple waarmee gegevens in de cloud worden opgeslagen. Tijdens die presentatie was duidelijk te merken dat het niet zo goed met hem ging.

Jobs overleden

In augustus trad Jobs af als ceo van Apple. Hij stierf op 56-jarige leeftijd tot groot verdriet van Apple fans die bij Apple Stores en zijn huis in Palo Alto hem een laatste eer bewezen. De leiding werd overgenomen door voormalig coo Tim Cook. Een paar dagen voor Jobs' overlijden werd de iPhone 4S gepresenteerd. Een toestel dat uiterlijk niet verschilt van zijn voorloper, maar met bijgewerkte hardware en software.

Er onstond dit jaar ook flink wat ophef rond het bedrijf. Bijvoorbeeld toen in april bekend werd dat iOS-aparaten de locatie van gebruikers bijhoudt, ook als de locatievoorzieningen zijn uitgeschakeld. Dit gebeurde volgens Apple om een database aan te leggen van wifi-hotspots en telefoonmasten zodat het iPhones sneller hun locatie kunnen bepalen op het moment dat de locatievoorzieningen worden ingeschakeld.

Juridische strijd

Ook was 2011 een juridisch roerig jaar voor Apple. Zo lag het bedrijf in de clinch met Amazon over het gebruik van de naam "app store", en werd er een slepend traject van rechtszaken gestart tegen Samsung over de Galaxy Tab. Die lijkt teveel op de iPad en maakt daardoor inbreuk op Apple's patenten, vindt Apple.

Reden om in meerdere markten, waaronder ook Nederland, een zaak aan te spannen tegen het Zuid-Koreaanse elektronicaconcern. In de rechtszaal leek Apple ook nog een gephotoshopte versie van de Galaxy Tab te gebruiken om zijn argumenten wat meer kracht bij te zetten. De juridische strijd met Samsung is nog lang niet over, in verschillende landen lopen nog zaken.

0 Reactie(s) op: Het bitterzoete jaar van Apple (video)

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.