Het beste mobiele toetsenbord: Android, iOS of Windows Phone?

Door: Redactie Computer!Totaal | 06 augustus 2013 12:06

Review

Je denkt misschien dat je behendige en vlugge vingers hebt, maar het toetsenbord van je telefoon speelt toch echt een grote rol bij de snelheid waarmee je al die WhatsApp-berichte typt. Elk mobiel besturingssysteem heeft een ander toetsenbord, en met Android kun je zelfs het standaardtoetsenbord vervangen door een alternatief van derden. Maar wel OS biedt nou het allerbeste toetsenbord? Wij gingen op onderzoek uit.

Dit is een vrij vertaald artikel van onze zustersite TechHive.com, geschreven door

Armando Rodriguez (@megapenguinx). De mening van de auteur komt niet per definitie overeen met die van ComputerTotaal.nl, en sommige woorden zijn (ter volledigheid) niet naar het Nederlands vertaald.

Ik heb in samenwerking met het TechHive Lab een test ontwikkeld om vast te stellen hoe snel en accuraat mensen kunnen typen op touchscreen-toetsenborden van de belangrijkste mobiele besturingssystemen: Android, iOS, en Windows Phone 8. We hebben verder twee populaire Android-toetsenborden van derden toegevoegd – Swype en SwiftKey – om te zien of deze van invloed zijn op de prestaties van onze proefkonijnen.

De test bestond uit twee delen: In het eerste segment gebruikten onze deelnemers elk mobiele toetsenbord om binnen 60 seconden een zo groot mogelijk deel van een vooraf geschreven passage tekst te typen. In het tweede gedeelte vroegen we de deelnemers een beschrijving van hun favoriete eten of bezigheden in te typen, om een realistische typsituatie te simuleren.

We hebben 13 mensen overgehaald om aan de typtest deel te nemen. Het TechHive Lab heeft vervolgens de resultaten verzameld en verwerkt. Onderstaande grafieken geven een samenvatting van onze bevindingen. Elk toetsenbord werd beoordeeld op basis van de gemiddelde typsnelheid van de deelnemers (aantal woorden per minuut) en de hoeveelheid fouten die er tijdens het typen werden gemaakt.

Snelheidstest

Als je waarde hecht aan snelheid bij het typen op een telefoon, dan is het iOS-toetsenbord waarschijnlijk iets voor jou. Met een gemiddelde typsnelheid van 36,5 woorden per minuut deed het iOS-toetsenbord het net iets beter dan haar rivalen op Android en Windows Phone. Het scheelde met een verschil van slechts 5,2 woorden per minuut niet veel tussen de winnaar (iOS) en de verliezer (Windows Phone). Het verschil was voor ons niet significant genoeg om iOS als definitieve winnaar uit te roepen in de categorie snelheid.

Accuraatheidstest

Maar snelheid is niet de enige factor om in overweging te nemen bij het beoordelen van een toetsenbord. Een goed softwaretoetsenbord moet ook je fouten kunnen onderscheppen en helpen voorkomen dat het lijkt alsof je dronken bent wanneer je iets intypt. Alle vijf geteste toetsenborden gingen verschillend met fouten om, hoewel het standaard Android-toetsenbord het minst goed kon uitvogelen dat je toch echt “hello” bedoelde te typen in plaats van “goat”.

Het Windows Phone 8-toetsenbord deed het in dit onderdeel van de test iets beter dan het standaard Android-toetsenbord, maar zowel Swype als SwiftKey presteerden beter. En hoewel men graag klaagt over de agressieve autocorrectie van iOS, leek dit het aantal fouten van onze deelnemers bij het typen op het kleine iPhone-scherm prima te verminderen.

De winnaar: Apple

Al met al lijkt het iOS-toetsenbord het beste als je snel wilt kunnen typen zonder als een complete idioot over te komen. Het Windows Phone-toetsenbord en de standaard Android-toetsenborden zijn trager en hebben een minder effectieve vorm van autocorrectie, maar de kans is groot dat je snel aan hun eigenaardigheden gewend raakt als je ze wat langer gebruikt. Ook Swype en SwiftKey profiteren van veelvuldig gebruik omdat hun geavanceerde tekstvoorspellingsmogelijkheden volledige zinnen kunnen voorspellen op basis van dingen die je eerder geschreven hebt.

Alle testen terzijde raad ik aan dat je het besturingssysteem (of toetsenbord) gebruikt dat jou het beste bevalt. Maar het mag duidelijk zijn dat je een iPhone-gebruiker nooit moet uitdagen voor een typrace.

4 Reactie(s) op: Het beste mobiele toetsenbord: Android, iOS of Windows Phone?

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 9 september 2013 14:35 Anoniem
  En kan je ook de verdeling geven in welke mate het testpubliek bepaalde borden al gewoon was? Hoeveel procent gebruikt in het dagelijks leven iOS, hoeveel androïd, en hoeveel Phone 8, want dat lijkt me het testresultaat behoorlijk te kunnen beïnvloeden
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 25 oktober 2013 14:41 Anoniem
  13 mensen? dat is gemiddeld nog geen 3 personen per keyboard (iig die daar aan gewend zijn). Dat is toch geen betrouwbare test. Hier kan je dus niets mee.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 15 mei 2014 11:25 Anoniem
  Spijtig dat C!T zelf niet inziet dat dit toch niet is te publiceren zoals ze het nu doen. De enige manier waarop dit toelaatbaar is te publiceren, is onder de noemer "leuk weetje". Dit is toch geen onderzoek….
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 27 mei 2014 20:16 Anoniem
  h
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.