Handleiding: USB-stick of externe harde schijf versleutelen via de Finder

Door: Wouter Hoeffnagel | 15 maart 2013 15:47

Nieuws

Wist jij dat je een USB-stick of externe harde schijf via de Finder eenvoudig kunt versleutelen? De schijf is hierdoor alleen toegankelijk nadat het juiste wachtwoord is ingevuld. Onbekenden kunnen dus niet langer zo maar bij je gegevens. In deze handleiding leggen wij uit hoe je een USB-stick of externe harde schijf via de Finder kunt versleutelen.

Het versleutelen van een USB-stick of externe harde schijf is niet ingewikkeld. Hou er echter rekening mee dat je na het versleutelen alleen nog toegang krijgt tot de opgeslagen data door het juiste wachtwoord in te voeren. Ben je je wachtwoord vergeten? Dan kan je niet langer bij deze data en gaat deze dus verloren. Zorg er dus voor dat je het wachtwoord niet vergeet!

USB-stick of externe harde schijf versleutelen

Wil je een USB-stick of externe harde schijf versleutelen? Verbind dan eerst het apparaat met je Mac. Open de Finder en wacht tot het apparaat in de menubalk aan de linkerzijde van het venster verschijnt.

Kies optie ‘Codeer ‘schijfnaam’’ in het context-menu

Klik vervolgens terwijl je de Control-toets ingedrukt houdt op de USB-stick of externe harde schijf om het context-menu te openen. Kies hier de optie Codeer ‘schijfnaam’. Finder vraagt je nu een wachtwoord te kiezen en deze tweemaal in te voeren. Geef daarnaast een aanwijzing op waarmee je het wachtwoord kunt achterhalen als je deze bent vergeten. Het is uiteraard van belang dat deze aanwijzing onbekenden niet naar het wachtwoord leidt. Klik op Codeer schijf om de USB-stick of harde schijf te versleutelen.

Het versleutelen of coderen van een USB-stick of harde schijf kost enige tijd. De Mac lijkt tijdens deze periode niets te doen. Wacht echter net zo lang tot dat de verbinding met harde schijf of USB-stick wordt verbroken. Het apparaat wordt automatisch opnieuw herkent. Open nu opnieuw de Finder, klik op met de Control-toets ingedrukt op het opslagmedium en kies de optie Verwijder ‘schijfnaam’. De externe harde schijf of USB-stick wordt nu opnieuw losgekoppeld van je Mac.

Geef een wachtwoord op waarmee je de USB-stick of harde schijf wilt versleutelen

Een versleutelde USB-stick of harde schijf ontgrendelen

Verbind vervolgens het apparaat opnieuw met je Mac en wacht tot deze wordt herkend. Je zult nu merken dat de USB-stick of de externe harde schijf niet automatisch meer in de Finder verschijnt. Zodra het apparaat wordt herkend krijg je voortaan een inlogscherm te zien waar je het eerder opgegeven wachtwoord moet invoeren. Klik op Ontgrendel om het ingevoerde wachtwoord te bevestigen en de USB-stick of externe harde schijf te ontgrendelen.

OS X vraagt voortaan om een wachtwoord voordat je toegang krijgt tot de data

De juiste bestandsstructuur en partitieschema-indeling

Het is alleen mogelijk je USB-stick of externe harde schijf te versleutelen als deze gebruik maakt van de juiste bestandsstructuur en partitieschema-indeling. Dit zijn technische begrippen die voor de gemiddelde Mac-gebruikers doorgaans niet interessant zijn. Het is echter mogelijk dat je hierdoor tijdens het versleutelen van een USB-stick of externe harde schijf tegen foutmeldingen aanloopt. Let op! Bij het oplossen van beide foutmeldingen gaat de data op het opslagmedium verloren. Maak dus altijd een reservekopie van de data voordat je de volgende stappen uitvoert!

Schijfhulpprogramma is een app waarmee je instellingen van opslagmedium kan wijzigen

GUID partitieschema-indeling

Krijg je de foutmelding dat de USB-stick of externe harde schijf geen gebruik maakt van een GUID partitieschema-indeling? Open dan de map Programma’s via het dock of de Finder. Ga vervolgens naar de map Hulpprogramma’s en open de app Schijfhulpprogramma.

In de balk aan de linkerzijde van Schijfhulpprogramma staan alle opslagmedium die OS X kan vinden. Selecteer de USB-stick of externe harde schijf waarvan je de partitieschema-indeling wilt aanpassen. Ga naar het tabblad Partitioneren en kies onder het kopje Partitie-indeling de instelling 1 partitie. Klik vervolgens op Opties en selecteer GUID-partitietabel. Kies de optie Ok en klik op Pas toe. De nieuwe partitieschema-indeling wordt nu toegepast op je USB-stick of externe harde schijf.

Wijzig de partitieschema-indeling naar GUID-partitietabel

Verkeerde bestandsstructuur

Krijg je de foutmelding dat de USB-stick of externe harde schijf de verkeerde bestandsstructuur gebruikt? Open dan de map Programma’s via het dock of de Finder en ga naar de map Hulpprogramma’s. Open hier de app Schijfhulpprogramma en selecteer de USB-stick of harde schijf in de linkerzijbalk van het venster. Ga vervolgens naar het tabblad Wissen. Kies bij Structuur de instelling Mac OS Uitgebreid en bevestig je keuze door op knop Wis te klikken. De USB-stick of externe harde schijf wordt nu naar de Mac OS-bestandsstructuur omgezet.

4 Reactie(s) op: Handleiding: USB-stick of externe harde schijf versleutelen via de Finder

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 4 februari 2014 19:52 Anoniem
  Hallo,

  Mijn externe hdd is beveiligd, maar nu weet ik niet meer wat het wachtwoord is. Iemand enig idee hoe ik dit kan overbruggen?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 4 februari 2014 19:54 dkroon1@gmail.com
  Hallo,
  Mijn externe hdd is beveiligd, maar nu weet ik niet meer wat het wachtwoord is. Iemand enig idee hoe ik dit kan overbruggen?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 19 juli 2014 10:40 Anoniem
  2 vraagjes…wat is een finder en wat is een mac?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 24 augustus 2014 22:29 Anoniem
  ''een mac'' is van apple ;)
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.