Handleiding: Personaliseer je Mac

© PXimport

Handleiding: Personaliseer je Mac

Geplaatst: 21 februari 2013 - 13:56

Aangepast: 16 november 2022 - 09:21

Wouter Hoeffnagel

Iedere Mac is verschillend. Je kunt je Mac geheel naar eigen wens inrichten en vormgeven, zodat deze perfect bij jouw voorkeuren aansluit. In deze handleiding leggen we uit hoe je je Mac kunt personaliseren.

Bureaublad

Je kunt zelf bepalen welke afbeelding je als bureaubladachtergrond je wilt gebruiken. Je hebt op de Mac de beschikking over meerdere bureaubladen, die je allen een verschillende achtergrondafbeelding kunt geven. Ga naar het bureaublad waarvan je de achtergrondafbeelding wijzigen en open de Systeemvoorkeuren. Kies hier voor de optie Bureaublad en schermbeveiliging. Onder het tabblad Bureaublad kan je een afbeelding selecteren die als afbeelding wordt gebruikt. Je kunt hierbij kiezen voor één van de afbeeldingen die Apple met OS X heeft meegeleverd, maar kunt ook een eigen foto gebruiken. Klik simpelweg op een afbeelding om deze als achtergrondafbeelding in te stellen.

© PXimport

Op ieder bureaublad van je Mac kan een verschillende achtergrond worden ingesteld

Schermbeveiliging

Naast de achtergrond van je bureaubladen is het ook mogelijk de schermbeveiliging of screensaver van je Mac naar eigen wens in te stellen. De instellingen van de schermbeveiliging zijn beschikbaar via de Systeemvoorkeuren onder de optie Bureaublad en schermbeveiliging. Ga hier naar het tabblad Schermbeveiliging om de screensaver van je Mac te wijzigen. Je hebt hierbij de keuze uit een flink aantal schermbeveiligingen, zoals een overzicht van de albumhoesjes uit je iTunes-bibliotheek, een bericht dat je zelf kunt instellen of een aantal grafische voorstellingen.

Daarnaast is het ook mogelijk een diavoorstelling als schermbeveiliging te gebruiken. Je kunt kiezen voor de standaard meegeleverde diavoorstellingen, maar kunt ook vanuit iPhoto of een map op je Mac een diavoorstelling met eigen foto's samenstellen. Onder de optie Interactieve hoeken is het mogelijk in te stellen dat de schermbeveiliging automatisch in- of juist uitschakelt zodra je met de muis naar een specifieke hoek van het beeldscherm gaat. Uiteraard kan je de schermbeveiliging ook laten starten zodra de machine een aantal minuten niet wordt gebruikt.

© PXimport

Je kunt diavoorstellingen met eigen foto's gebruiken als schermbeveiliging

Dock

De balk met app-iconen die standaard aan de onderzijde van je scherm wordt weergegeven wordt ook wel het dock genoemd. Het dock biedt je snel toegang tot de apps die je het meest gebruikt. Je kunt zelf het uiterlijk en gedrag van het dock in grote mate bepalen. Deze instellingen zijn beschikbaar in de Systeemvoorkeuren onder het tabblad Dock. Hier kan onder andere worden ingesteld hoe groot het dock wordt weergegeven. Kleine iconen zijn natuurlijk minder goed zichtbaar. Het is daarom ook mogelijk een icoon waar je de cursor op plaatst automatisch te laten vergroten. De mate waarin dit icoon vergroot kan je zelf instellen. Het dock wordt standaard aan de onderzijde van je scherm weergegeven. Het is echter ook mogelijk de iconen op een andere positie op het scherm te laten vertonen. Het dock kan zowel aan de linker-, rechter- als onderzijde van het scherm worden vertoond. De bovenzijde is niet mogelijk, aangezien hier de menubalk van de app waarin je werkt wordt weergegeven.

Het dock is daarnaast ook de locatie waar vensters die je minimaliseert worden geplaatst. Je kunt zelf bepalen op welke wijze dit gebeurd. Zo kan je de animatie waarmee venster worden geminimaliseerd instellen. Ook is het mogelijk vensters te laten minimaliseren zodra je dubbel op de titel klikt. Wil je niet langer dat geminimaliseerde vensters tussen de applicatiefolder en prullenbak worden vertoond? Dan kan je ervoor kiezen geminimaliseerde vensters onder het app-icoon te verstoppen.

© PXimport

Bepaal zelf waar en hoe groot het dock wordt weergegeven

Taal en tekst

Uiteraard is het mogelijk zelf in te stellen in welke taal OS X wordt weergegeven. Het ligt natuurlijk voor de hand dit in het Nederland te doen, maar het is ook mogelijk dat je liever een Engelstalige versie van OS X gebruikt. Dit kan je eenvoudig wijzigen door in de Systeemvoorkeuren naar de optie Taal en tekst te gaan. Onder het tabblad Taal kan je aangeven in welke taal OS X moet worden weergegeven. Let op! Het lijkt misschien een leuk idee OS X in een vreemde taal te bekijken. Het kan echter een flinke uitdaging zijn de juiste instellingen terug te vinden als je Mac in het Chinees wordt weergegeven.

De optie Taal en tekst biedt je daarnaast de mogelijkheid in te stellen hoe OS X met geschreven taal omgaat. Zo kan je geschreven tekst automatisch op spelling laten controleren. Ook kan je bepalen of OS X woorden standaard afbreekt of bijvoorbeeld geschreven breuken automatisch vervangt voor een symbool. Bevind je je voor langere tijd in het buitenland? Dan kan het interessant zijn de regio van je Mac te wijzigen van Nederland naar de regio waar jij je bevind. De Mac past hierdoor onder andere automatisch de valuta en maateenheden aan die op je Mac worden gehanteerd. Deze optie is beschikbaar onder het tabblad Regio. Schrijf je regelmatig in meerdere talen op? Dan kan je deze talen opgeven onder het tabblad Invoerbronnen, waardoor je hier eenvoudig tussen kunt schakelen.

© PXimport

Wil je OS X in het Nederlands of juist Engels weergeven?

Trackpad

Met behulp van de trackpad kan je allerlei features van de Mac gebruiken. Zo kan je door te swipen de feature Mission Control oproepen, dat je een overzicht geeft van alle geopende vensters en apps. Ook is het mogelijk met behulp van het trackpad het bureaublad of Berichtencentrum op te roepen en door geopende apps bladeren. Ook de manier waarop je op iets klikt levert verschillende resultaten op. Zo open je standaard een app of venster door er simpelweg op te klikken. Klik je echter met twee vingers? Dan krijg je een menu met opties die bij de app of het venster hoort. Door met drie vingers op een woord te klikken kan je meer informatie opzoeken over het woord.

Het is echter mogelijk zelf te bepalen hoe de Mac reageert op jouw bewegingen op het trackpad of het aantal vingers waarmee je iets aanklikt. Deze instellingen zijn beschikbaar in de Systeemvoorkeuren onder de optie Trackpad. Onder het tabblad Aanwijzen en klikken kan je instellen hoe je Mac reageert als je met één, twee of drie vingers op je trackpad tikt. Het tabblad Scrollen en zoomen biedt je de mogelijk een aantal features aan- en uit te zetten. Denk hierbij aan slim inzoomen door met twee vingers op het trackpad te dubbel klikken of roteren door met twee vingers een draaiende beweging te maken. Onder het tabblad Meer bewegingen kan je onder andere instellen met hoeveel vingers je over een scherm wilt swipen om een bepaalde feature op te roepen. Het is bijvoorbeeld mogelijk Mission Control op te roepen door met drie omhoog te swipen, maar je kunt ook aangeven dat je liever vier vingers gebruikt.

© PXimport

Stel in hoe je Mac reageert op bewegingen op het trackpad

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten