Handleiding: Jailbreaken met evasi0n

Door: Wouter Hoeffnagel | 06 februari 2013 16:23

Mac

Sinds deze week is het mogelijk je iPhone, iPad of iPod touch op iOS 6 en iOS 6.1 te jailbreaken met behulp van de jailbreak evasi0n. Hoe gaat dit jailbreaken eigenlijk precies in zijn werk? In deze handleiding leggen wij je stap voor stap uit hoe je jouw iPhone, iPad of iPod touch met evasi0n voorziet van een jailbreak.

Wil je weten wat een jailbreak is? Lees dan het artikel 'Jailbreaken: wat is dat precies?'

evasi0n is alleen geschikt om iOS 6 of iOS 6.1 te jailbreaken. Controleer daarom eerst of je één van deze twee besturingssystemen hebt geïnstalleerd. Dit kan je nakijken door in de Instellingen te kiezen voor de optie Algemeen en vervolgens op Info te klikken. Door naar beneden te scrollen kan je achter Versie aflezen van welke iOS-versie jouw apparaat geïnstalleerd is voorzien.

iOS 6.1 installeren

Heb je iOS 6 of iOS 6.1 niet geïnstalleerd? Installeer deze dan eerst voordat je de jailbreak probeert te installeren. @pimskeks, één van de hackers achter evasi0n, raadt aan iOS 6.1 te installeren via iTunes en niet als een Over The Air-update. De hackers hebben de jailbreak namelijk nauwelijks getest in combinatie met een Over The Air-update en kunnen dus niet garanderen dat niet tot problemen leidt. Heb je iOS 6 al eerder via een WiFi-netwerk geïnstalleerd? Sluit het apparaat dan alsnog aan op iTunes met behulp van een kabel en herstel de iPhone, iPad of iPod touch naar iOS 6.1.

Controleer in iTunes of je iPhone, iPad of iPod touch is voorzien van iOS 6 of iOS 6.1

Nadat je iOS 6.1 hebt geïnstalleerd doe je er verstandig aan je SHSH-blob op te slaan. Apple geeft iedere keer dat je iOS installeert een handtekening af die uniek is voor jouw apparaat, ook wel SHSH-blob genoemd. Deze handtekening wordt echter alleen afgegeven voor de laatste versie van iOS. Het is hierdoor niet mogelijk een verouderde versie van iOS te installeren, terwijl een jailbreak niet altijd beschikbaar is op de laatste versie van iOS.

SHSH-blob opslaan

Door je SHSH-blob op te slaan voorkom je dit probleem en kan je altijd terugkeren naar een oudere iOS-versie. TinyUmbrella is een app waarmee je op eenvoudige wijze je SHSH-blob op kunt slaan. Verbind eerst je apparaat met je computers met behulp van een USB-kabel. Open vervolgens TinyUmbrella en wacht tot de app je iPhone, iPod of iPad heeft gevonden. Selecteer op dit apparaat en klik op de knop Save SHSH-blob. TinyUmbrella vraagt je nu waar je de SHSH-blob wilt opslaan. Let op, dit bestand heb je nodig om op een later moment terug te kunnen keren naar je huidige versie van iOS. Bewaar dit bestand dus goed!

Sla je SHSH-blob op met behulp van TinyUmbrella

Een SHSH-blob is een handtekening die uniek is voor zowel iedere iOS-versie als ieder apparaat. Heb je dus bijvoorbeeld een iPhone en iPad? Dan moet je van beide apparaten apart de SHSH-blob opslaan om op een later moment beide apparaten te kunnen herstellen naar het besturingssysteem dat bij de SHSH-blob hoort.

Aan de slag met evasi0n

Nu je apparaat is voorzien van iOS 6.1 en je SHSH-blob is opgeslagen kan je aan de slag met evasi0n. Net als bij de installatie van alle andere software kan ook bij het installeren van een jailbreak iets fout gaan. Maak daarom altijd een reservekopie van je apparaat om te voorkomen dat data verloren kan gaan.

Verbind nu opnieuw je iPhone, iPad of iPod touch met behulp van een USB-kabel met je Mac of PC. Download nu de Mac-, Windows- of Linux-versie van evasi0n. Dubbelklik op de Mac het DMG-bestand en open het bestand evasi0n. Voor Windows wordt evasi0n aangeleverd in een ZIP-bestand. Pak dit bestand in zijn geheel uit en open het bestand evasi0n.exe. Pak op Linux het tar-bestand uit om de jailbreak te kunnen gebruiken.

Druk op de knop Jailbreak om je iPhone, iPad of iPod te jailbreaken

Nu je evasi0n hebt geopend controleert de jailbreak automatisch of de software jouw apparaat kan jailbreaken. Klik zodra je apparaat is goedgekeurd op de knop Jailbreak om de installatie van de jailbreak te starten. Hou er rekening mee dat dit proces enige tijd in beslag kan nemen. Is je apparaat voorzien van een wachtwoord? Hou er dan rekening mee dat evasi0n je kan vragen dit wachtwoord in te voeren nadat het apparaat is herstart om de installatie te kunnen hervatten.

Na verloop van tijd plaatst evasi0n een icoontje met de naam Jailbreak op je iPhone en vraagt je hierop te klikken. Klik één keer het icoon om de installatie voort te zetten. Wacht nu tot evasi0n aangeeft dat de jailbreak is afgerond. Loopt je apparaat tijdens de installatie van de jailbreak onverhoopt vast? Start het apparaat dan opnieuw op door de home- en aan-knop van het apparaat tenminste 8 seconden ingedrukt te houden. Doorloop vervolgens opnieuw de stappen van de jailbreak.

Cydia is de appwinkel van de jailbreak-wereld

Cydia voor de eerste keer openen

De jailbreak is nu geïnstalleerd op je iPhone, iPad of iPod touch. Open nu Cydia, de appwinkel van de jailbreak-wereld, De melding Bestandssysteem voorbereiden verschijnt in beeld. Wacht tot deze stap is afgerond en een ‘respring’ plaats vind. Bij een respring wordt SpringBoard, waarin applicaties worden geladen, gereset zonder dat je apparaat in zijn geheel wordt uitgeschakeld.

Cydia is nu klaar voor gebruik. Open de app en geef aan wat voor soort gebruiker je bent. Je hebt hierbij de keuze uit gebruiker, hacker of ontwikkelaar. Gebruikers krijgen toegang tot alleen apps, tweaks en thema’s, terwijl hackers ook toegang krijgen tot commandlinetools. Geef je aan dat je een ontwikkelaar bent? Dan krijg je toegang tot alle apps die in Cydia beschikbaar zijn.

Categorieën en bronnen

De appwinkel Cydia bevat enorm veel apps en tweaks. Met behulp van het tabblad Categorieën krijg je een overzicht te zien van alle software die je kunt downloaden. Deze software is ondergebracht in bronnen, waarvan standaard slechts een aantal zijn geïnstalleerd. Dit betekent dat alleen de apps en tweaks uit de geïnstalleerde bronnen in Cydia worden getoond. Het is mogelijk extra bronnen toe te voegen door het tabblad Beheren te openen en te kiezen voor de optie Bronnen.

Installeer bronnen om toegang te krijgen tot meer apps en tweaks

Heb je een app of tweak gevonden die je wilt installeren? Klik dan op de naam om deze te selecteren en kies de optie Installeer in de rechterbovenhoek. Cydia vraagt nu of je de app echt wil installeren. Klik op Bevestig. De app wordt nu geïnstalleerd en krijg je apparaat een respring. In sommige gevallen zal je iPhone, iPad of iPod touch zelfs in zijn geheel opnieuw op worden gestart. Ben je een app of tweak weer zat? Dan kan je deze verwijderen via het menu Pakketten, dat te vinden is onder het tabblad Beheren.

Jailbreak verwijderen

Het is natuurlijk mogelijk dat je de jailbreak na een tijd weer wilt verwijderen. Dit kan door je iPhone, iPad of iPod touch via iTunes te herstellen naar een originele versie van iOS. Vergeet niet een reservekopie van je apparaat te maken voordat je het besturingssysteem opnieuw installeert.

0 Reactie(s) op: Handleiding: Jailbreaken met evasi0n

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.