Handleiding: Bestanden onzichtbaar maken voor Spotlight

Door: Wouter Hoeffnagel | 20 mei 2013 15:36

Mac

Heb jij content op je Mac staan die je voor de ogen van nieuwsgierige mensen wil verbergen? Dan kan je de bestanden natuurlijk verstoppen op de harde schijf van je Mac. Echt effectief is dit echter niet, aangezien Spotlight de bestanden binnen korte tijd weer heeft teruggevonden. In deze handleiding lees je hoe je content kunt verbergen voor Spotlight, waardoor de content niet langer verschijnt in de zoekresultaten.

Spotlight is de zoekmachine die in OS X is verwerkt. De zoekmachine biedt je de mogelijkheid je volledige Mac in korte tijd te doorzoeken op één of meerdere trefwoorden. De zoekmachine is erg effectief en daardoor een handig hulpmiddel om in korte tijd bestanden terug te kunnen vinden.

Spotlight kan in je nadeel werken

Wil jij echter bepaalde content juist verbergen voor nieuwsgierige mensen die het niet kunnen laten een kijkje in jouw Mac te nemen? Dan kan Spotlight flink in je nadeel werken. Je kunt bijvoorbeeld een bestand verbergen door deze in een map te plaatsen, die je verbergt in een aantal andere mappen die op een onlogische locatie staan. Zodra iemand echter het juiste zoekwoord invoert in Spotlight verschijnt het bestand direct in de zoekresultaten.

Gelukkig is het mogelijk aan te geven dat bepaalde content verborgen moet blijven en dus niet mag worden opgenomen in de zoekresultaten van Spotlight. Je kunt hierbij specifieke mappen opgeven, maar ook een volledige harde schijf. De feature helpt je dus zeker te stellen dat content die jij met veel pijn en moeite hebt verborgen ook daadwerkelijk moeilijk te vinden is.

Locatie verbergen

Wil jij een map of harde schijf verbergen uit Spotlight? Open dan eerst de app Systeemvoorkeuren via het dock of de map Programma’s. Ga naar het menu Spotlight onder het kopje Persoonlijk en selecteer het tabblad Privacy. Dit tabblad biedt de mogelijkheid aan te geven welke locaties niet door Spotlight doorzocht mogen worden.

Ga naar het menu ‘Spotlight’ in de ‘Systeemvoorkeuren’

Een nieuwe locatie opgeven die Spotlight voortaan moet overslaan kan door op de + te klikken. Blader vervolgens naar de locatie die jij wilt verbergen en selecteer deze map of harde schijf. Klik op Kies om je keuze te bevestigen. De map of harde schijf wordt nu toegevoegd aan de lijst met locaties waar Spotlight niet zoekt. Wil je meerdere locaties aan de lijst toevoegen? Herhaal dan de bovenstaande stappen.

Selecteer de map of harde schijf die Spotlight niet langer mag doorzoeken

Locatie weer zichtbaar maken

Heb je een locatie verborgen voor Spotlight die je toch liever weer zichtbaar maakt? Dan kan je de map of harde schijf met enkele muisklikken weer voor Spotlight zichtbaar maken. Open opnieuw de app Systeemvoorkeuren via het dock of de map Programma’s. Ga naar het menu Spotlight en selecteer het tabblad Privacy.

Je krijgt nu een overzicht te zien van de locaties die niet door Spotlight worden doorzocht. Zoek in de lijst de locatie op die jij weer zichtbaar wilt maken en selecteer de locatie door erop te klikken. Klik vervolgens op de - om de locatie van de lijst te verwijderen. De map of harde schijf wordt vanaf nu weer gewoon doorzocht door Spotlight.

Selecteer een locatie en klik op de ‘-‘ om deze weer zichtbaar te maken

1 Reactie(s) op: Handleiding: Bestanden onzichtbaar maken voor Spotlight

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 3 juli 2014 13:56 Anoniem
    Hey! Do you know if they make any plugins to help with Search Engine Optimization? I'm trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I'm not seeing very good gains. If you know of any please share. Many thanks! beckeedcefcekckk
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.