Handige toetsenbord trucs voor de iPad

Door: Martin Gijzemijter Martin Gijzemijter | 26 februari 2013 07:35

How To

Dat het typen op het virtuele toetsenbord van de iPad niet optimaal is, daar zullen alle gebruikers het over eens zijn, maar het is iets waar we mee zullen moeten leren leven. Dan is het wel fijn om te weten dat dat toetsenbord vol zit met handige trucjes om het werken efficiënter te maken. Een aantal daarvan zijn bekend, maar een groot aantal ook totaal niet. We zetten de beste ‘trucs’ voor je op een rij.

Ingedrukt houden

Waar bevinden zich toch die verdraaide letters met leestekens? Je kunt zoeken tot je een ons weegt, want ze zijn alleen met een trucje tevoorschijn te toveren. Wil je een é? Houd dan de letter ‘e’ ingedrukt op het toetsenbord en veeg naar de gewenste letter in het popup venstertje. Eigenlijk een hele efficiënte methode.

Wanneer je toetsen ingedrukt houdt dan krijg je extra opties voor die specifieke tekens.

Extensie wisselen

In het verlengde van de eerste tip, maar zo handig dat het ’t noemen waard is, is de optie om de standaardextensie in je toetsenbord te wijzigen. Wanneer je in safari een url intypt of een e-mail adres in Mail, dan vind je op het toetsenbord een toets genaamd .com. Handig, maar niet als je naar een .nl adres op zoek bent. In dat geval houd je de .com-toets ingedrukt, waarna je . nl kunt selecteren.

Dezelfde truc helpt ook voor het wisselen van extensie.

Dubbel spatie

Zeker wanneer je snel typt, kun je fouten maken wanneer je een punt, een spatie, en dan weer een hoofdletter moet typen. Gelukkig kan dit veel sneller. Wanneer je twee keer snel achter elkaar op de spatiebalk drukt, maakt je iPad daar een punt en een spatie van en begint de volgende zin automatisch met een hoofdletter. Dit kan veel tijd en frustratie schelen.

Twee keer spatie betekent een punt, een spatie en een hoofdletter.

Numeriek

Cijfers en leestekens bevinden zich op het numerieke toetsenbord, dat je tevoorschijn kunt halen door op de toets linksonder te drukken met daarop de cijfers 123. Dat is natuurlijk ontzettend irritant wanneer je aan het typen bent en snel een cijfer of leesteken in wilt voegen, omdat je daarna weer op de alfabetknop moet drukken. Het kan echter sneller. Wanneer je een cijfer of leesteken wilt invoegen, druk dan op de toets voor het numerieke toetsenbord en houd deze ingedrukt. Veeg nu met je vinger naar de gewenste toets, en zodra je loslaat, wordt dit teken ingevoegd én springt je toetsenbord terug naar alfabetweergave.

Houd de numerieke toets ingedrukt en je keert automatisch terug naar de alfabetweergave.

Toetsenbord scheiden

Steve Jobs mag dan half heilig verklaard zijn, hij was geen Mozes die de Rode Zee Kon scheiden. Ter compensatie daarvan scheidde hij maar iets anders, namelijk het toetsenbord. Vind je het vervelend dat het toetsenbord in het midden van je iPad zweeft? Trek het toetsenbord dan met twee vingers uit elkaar, en je hebt twee kleine toetsenbordjes (links en rechts) die je met je duimen kunt bedienen. Met een knijpgebaar voeg je het toetsenbord weer samen.

Je kunt het toetsenbord scheiden door deze uit elkaar te trekken.

2 Reactie(s) op: Handige toetsenbord trucs voor de iPad

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 13 juni 2015 20:57 Anoniem
  Ik krijg geen dubbele punt getypt
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 4 april 2016 23:31 Anoniem
  Hoe krijg je de spatiebalk terug
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.