Hacker: 'Apple moet iOS opengooien voor ontwikkelaars'

Door: Wouter Hoeffnagel | 02 juni 2013 15:16

iPad

Apple wil iOS meer openstellen voor ontwikkelaars en hen meer mogelijkheden bieden. Dit liet Apple-CEO Tim Cook onlangs weten tijdens de D11-conferentie. Jailbreaker en iOS-hackers pod2g weet wel hoe Apple dit kan doen. pod2g stelt voor een aparte, volledig open firmwareversie voor de iPhone, iPod touch en iPad uit te brengen die ontwikkelaars en gebruikers op eigen risico kunnen installeren.

pod2g schrijft op Twitter dat Apple een aparte firmwareversie zou kunnen lanceren voor ontwikkelaars en gebruikers die niet gebonden willen zijn aan Apple's beperkingen. De firmwareversie moet gebruikers dan ook in staat stellen apps die niet uit de App Store afkomstig zijn te installeren op iOS. Het gebruik van de firmwareversie zonder beperkingen zou volledig op eigen risico zijn. Gebruikers zouden dus meer vrijheid krijgen, maar hierdoor ook minder goed beschermd zijn. Apple zou hiermee jailbreaken daarnaast overbodig maken, waardoor het bedrijf geen tijd meer hoeft te investeren in het tegenwerken van jailbreakers.

Vergelijking met iOS

De ontwikkelaar verwijst naar OS X, waar sinds OS X 10.6.6 Snow Leopard de Mac App Store beschikbaar is. De Mac App Store biedt gebruikers net als de App Store op iOS een veilige locatie om apps te downloaden en te installeren, zonder dat zij het risico lopen hun Mac te infecteren met malware of virussen. Apple biedt iOS-gebruikers echter ook de mogelijkheid content te installeren die zij bijvoorbeeld rechtstreeks van de website van de ontwikkelaar hebben gedownload. Wel moeten gebruikers hiervoor eerst instellingen veranderen. pod2g stelt dat een vergelijkbare werkwijze prima geschikt zou zijn voor iOS.

Het is natuurlijk de vraag of Apple iets ziet in de voorstellen van pod2g. Het bedrijf zet iOS op de markt als een besturingssysteem dat 'simpelweg werkt'. Het is dan ook maar de vraag of Apple bereid is dit imago op het spel te zetten door een volledig open firmwareversies vrij te geven. Het bedrijf kan hierdoor immers niet meer garanderen dat software probleemloos op iOS werkt en volledig vrij is van malware, virussen en andere kwaadaardige software.

0 Reactie(s) op: Hacker: 'Apple moet iOS opengooien voor ontwikkelaars'

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.