Haal meer uit iOS 8 op je iPad

Door: Maikel Dijkhuizen | 29 december 2014 10:54

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4
  5. pagina 5

In iOS 8 zitten een boel nieuwigheden verstopt die het gebruik van je iPad nog gemakkelijker maken. Veel functies hebben we eerder uit de doeken gedaan, maar er blijft nog een heleboel onbesproken! Reden om deze handigheidjes in één artikel te bundelen.

Vergeleken met iOS 7 lijkt er in iOS 8 op het eerste gezicht weinig veranderd. Niets is minder waar, want wie zich eens goed verdiept in Apples mobiele besturingssysteem, zal versteld staan van alle verse snufjes. In dit artikel leggen we aan de hand van praktische voorbeelden diverse nieuwigheden uit. Zo vertellen we onder meer hoe extensies werken en op welke wijze je kunt bellen met een iPad. Verder gaan we diep in op de nieuwe functies van de Berichten-app. Ook relatief kleine vernieuwingen blijven op de laatste pagina's niet onbesproken. Doe er je voordeel mee!

Extensies

Dankzij extensies kunnen apps in iOS 8 onderling met elkaar communiceren. Zeer vernieuwend, want voorheen werkte iedere app voor zich in een gesloten systeem. Ontwikkelaars kunnen nu hun apps openstellen voor andere toepassingen. Hierdoor is het bijvoorbeeld mogelijk om vanuit de app Foto's, bewerkingsfuncties van een andere fotobewerker aan te spreken. Of je deelt rechtstreeks een foto vanuit de bibliotheek met Instagram of een ander sociaal netwerk. Een ander voorbeeld is dat je vanuit een willekeurige app wachtwoorden kunt opvragen die in een aparte kluis-app staan opgeslagen.

Je kunt apps vanuit diverse iOS 8-onderdelen benaderen, zoals de dagweergave in het Berichtencentrum en via de actie- of deelknop in diverse toepassingen. Welke extensies er beschikbaar zijn, hangt af van de keuzes van de ontwikkelaar. Op dit moment zijn er al veel apps die via extensies met iOS-onderdelen kunnen communiceren.

Via een extensie van Vimeo kun je bijvoorbeeld rechtstreeks vanuit de videobibliotheek filmpjes uploaden.

Foto's bewerken

Wellicht zie je het gebruik van extensies nog niet helemaal voor je. Om die reden bespreken we enkele apps die je vanuit diverse iOS-onderdelen kunt aanspreken. Een mooi voorbeeld hiervan is Camera Plus. Installeer deze app eens op je apparaat en open daarna een afbeelding in de app Foto's. Tik daarna op Wijzig om het bewerkvenster te openen. Naast de standaard-gereedschappen van iOS 8 kun je nu rechtstreeks de functies van Camera Plus gebruiken. Tik hiervoor op het pictogram met de drie puntjes en kies voor Meer. Activeer de schuifknop achter Camera Plus en bevestig met Gereed. Tik daarna op Camera Plus om de bewerkingsgereedschappen te openen. Je past nu rechtstreeks filters en tekst van deze foto-app toe, zonder dat de toepassing op de iPad is geopend.

Vanuit de app Foto's benader je rechtstreeks de bewerkingsfuncties van Camera Plus.

Camera Plus

Prijs: € 0,89 (+ in-app-aankopen)

Score: 4 / 5

Informatie delen

Diverse iOS-toepassingen kunnen dankzij het gebruik van extensies informatie delen met apps van derden. Neem nu bijvoorbeeld Evernote. Je kunt nu nog gemakkelijker foto's, documenten en webpagina's als notitie bewaren. In de app Foto's en Safari hoef je hiervoor alleen maar op de deelknop (pictogram met vierkant en pijltje) te tikken. Je ziet nu een rijtje standaard-apps staan waarmee je een foto of webpagina kunt delen. Veeg naar links en tik op Meer. Activeer de schuifknop achter Evernote.

Je wijzigt eventueel de volgorde van het menu door achter een app het pictogram met de drie horizontale strepen aan te raken en vervolgens te vegen. Bevestig met Gereed. Tik op Evernote en sla de webpagina of foto als notitie op. Handig is dat je in plaats van een volledige webpagina ook een geselecteerde tekst aan Evernote kunt toevoegen. Andere apps waarmee je vanuit Safari informatie kunt delen zijn onder meer Tumblr en Pocket.

Vanuit Safari deel je webinhoud gemakkelijk met andere apps, zoals Evernote.

Evernote

Prijs: Gratis (+ in-app-aankopen)

Score: 5 / 5

Tumblr

Prijs: Gratis

Score: 4 / 5

Pocket

Prijs: Gratis (+ in-app-aankopen)

Score: 4,5 / 5

Acties

Naast het delen van informatie, voer je vanuit iOS-onderdelen met de juiste app-extensies ook rechtstreeks acties uit. Installeer maar eens de wachtwoordkluis 1Password op je iPad. Open deze app en bedenk een hoofdwachtwoord. Je kunt via het plusteken inloggegevens van verschillende webdiensten in de kluis opslaan, zodat je voortaan alleen nog maar het hoofdwachtwoord hoeft te onthouden. Open Safari en navigeer naar een website waarop je wilt inloggen.

Tik daarna de deelknop aan. Veeg het rijtje met activiteiten naar links en kies voor Meer. Zet de schuifknop achter 1Password aan. Desgewenst wijzig je de volgorde van het menu. Sluit met Gereed het menu en tik in de activiteitenlijst op 1Password. Voer daarna het hoofdwachtwoord in. Je geeft ten slotte aan met welke accountgegevens je wilt inloggen. Een pluspunt is dat 1Password in staat is om wachtwoordgegevens met iCloud en Dropbox te synchroniseren. Verder zijn er ook steeds meer apps die direct met 1Password samenwerken om wachtwoordgegevens op te halen.

Communiceer in Safari rechtstreeks met de wachtwoordkluis van 1Password.

1Password

Prijs: Gratis (+ in-app-aankopen)

Score: 3,5

0 Reactie(s) op: Haal meer uit iOS 8 op je iPad

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.