Haal alles uit Netflix met deze superhandige tips

Door: Redactie MacWorld | 01 februari 2017 10:58

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. Volgende

07 Externe beoordelingen

Binnen Netflix heeft iedere titel een score die deels wordt aangepast aan jouw (historische) smaak. Het is een goede richtlijn, maar wij gebruiken ook andere sites als IMDb of Rotten Tomatoes om te bepalen of een titel de moeite waard is. Het is niet heel handig als je titels steeds op een ander tabblad moet opzoeken. Dat hoeft gelukkig ook niet, dankzij browserextensies kun je externe scores aan Netflix toevoegen. De bekendste zijn NEnhancer en Flix Plus. Zelf vinden we Flix Plus de betere van de twee, omdat externe beoordelingen fraaier in de interface geplaatst wordt.

Wel bevat Flix Plus naar onze smaak wel te veel andere tweaks die bovendien niet allemaal werken. Om de extensie aan Chrome toe te voegen, kies je in het menu Meer hulpprogramma's / Extensies. Klik op Meer extensies toevoegen en zoek op flix plus. Klik op de knop Toevoegen aan Chrome waarna de extensie een tabblad opent om te bevestigen dat de installatie gelukt is.

Open Netflix en je zult zien dat er een moersleutel in de adresbalk getoond wordt. Klik hierop en kies Options. Om alleen gebruik te maken van de externe beoordelingen, klik je op Uncheck all. Vink vervolgens onder Title Details de opties Show Rotten Tomatoes/IMDB ratings en Add search button for other sites aan en klik op Save. Open je nu de details van de titel, dan zie je indien beschikbaar externe scores waarop je kunt klikken voor meer informatie. Met de kleine logo's boven de Netflix-score kun je de titel alsnog zoeken in de filmdatabases indien de score niet automatisch gevonden wordt.

Via een extensie voeg je waardevolle externe beoordelingen toe aan Netflix.

08 Eigen ondertiteling

Alle buitenlandse titels op de Nederlandse Netflix zijn voorzien van Nederlandstalige ondertiteling. Sommige series en films zijn daarnaast voorzien van andere talen. Helaas is hier geen lijn in te ontdekken. Zelfs binnen dezelfde serie komt het voor dat het ene seizoen wel is voorzien van Engelstalige ondertiteling, terwijl dat bij het andere seizoen niet het geval is. Je kunt zelf ondertitels toevoegen, deze kun je bijvoorbeeld hier downloaden. Netflix ondersteunt de populaire ondertitelingsformaten als srt of sub echter niet, je kunt alleen dfxp-ondertitels gebruiken.

Een groot probleem is dit niet, je kunt ondertitels converteren naar het juiste formaat. Een site die dit doet voor srt-bestanden en zich specifiek op Netflix richt, is SubFlicks. Klik op Choose Subtitle File en open het srt-bestand en klik op Download. Eventueel kun je met de optie Resync Subtitle de tijdsweergave van de ondertitels aanpassen als de ondertitels achterlopen. Voldoet deze site niet, dan kun je een beroep doen op Subtitle Edit, dat je hier kunt downloaden. In het kader 'Ondertitels omzetten met Subtitle Edit' vind je meer informatie. Heb je de ondertitels in het juiste formaat, dan kun de ondertiteling inladen in Netflix. Gebruik je de Silverlight-speler in Internet Explorer of Firefox, dan kun je op de video klikken met Shift+Alt. Nu opent het menu Diagnostics. Kies Load Custom DFX File en open het gewenste ondertitelingsbestand. Steeds vaker wordt Silverlight niet meer gebruikt en wordt je video afgespeeld in de HTML5-speler die het menu Diagnostics niet meer bevat. In Chrome wordt alleen HTML5 gebruikt.

Je kunt in Chrome nog steeds je eigen ondertitels gebruiken via de browserextensie Super Netflix. Klik op deze website onderaan op Super Netflix (Chrome Extensions) en klik op de knop Toevoegen aan Chrome. Speel de titel waar je de ondertitels aan wilt toevoegen af en gebruik de toetsencombinatie Ctrl+Alt+Shift+T. De ondertiteling is nu beschikbaar in het standaardmenu voor ondertitels en wordt automatisch geselecteerd.

Je kunt je eigen ondertitels toevoegen aan Netflix.

Ondertitels omzetten met Subtitle Edit

Klik op Bestand / Openen en selecteer je gedownloade ondertiteling. Klik vervolgens opnieuw op Bestand en kies Opslaan. Kies bij Opslaan als voor Timed Tekst 1.0 en klik op Opslaan. De ondertiteling wordt opgeslagen met de extensie .xml. Deze kun je veranderen in .dfxp waarna je hem kunt openen in Netflix. Blijkt dat de ondertiteling niet helemaal (lip)synchroon loopt, dan kun je in Subtitle Edit via Synchroniseren / Verschuiven de tijdsweergave aanpassen. Je kunt de ondertitels dan het beste vergelijken met Netflix' eigen Nederlandse ondertiteling. Pauzeer de film op een bepaalde tijd en kijk welke Nederlandse zin er in beeld staat. In Subtitle Edit zie je alle zinnen onder elkaar staan met een start- en eindtijd, zoek dezelfde zin als in de Nederlandse ondertiteling en reken het verschil uit tussen de starttijd en de in Netflix getoonde tijd. Dat is het aantal seconden waarmee je de ondertiteling moet aanpassen.

Met Subtitle Edit kun je vrijwel ieder ondertitelingsformaat geschikt maken voor Netflix.

09 Gebruik Mijn lijst

Zoals je in de rest van dit artikel kunt lezen, zijn browserextensies bijna onmisbaar om alles uit Netflix te halen. Die kun je uiteraard niet op je smart-tv of ander afspeelapparaat installeren. Gelukkig bevat Netflix in de vorm van Mijn lijst een onderdeel waarin je titels kunt bewaren. Je kunt hierdoor titels zoeken op de website die je eventueel hebt verbeterd met extensies, de titels toevoegen aan je lijst en ze afspelen op je televisie. Aan de functie Mijn lijst valt nog wel iets te verbeteren. In Nederland is het niet mogelijk om zelf de volgorde van je lijst te bepalen. De lijst wordt in een volgorde gezet waarvan Netflix verwacht dat dat de volgorde is waarin je de titels wilt bekijken.

Via de interface kun je de volgorde niet veranderen, maar het kan wél door direct naar de link voor Amerikaanse gebruikers te surfen. Open nadat je bent ingelogd deze pagina en kies Handmatige rangschikking. Ga terug naar het hoofdscherm en klik op Mijn lijst zodat deze opent op een eigen pagina. Je zult zien dat je lijst nu verticaal gerangschikt is in plaats van een scherm met posters. Door je muiscursor boven een titel te houden verandert de cursor in een handje en kun je de titel naar de gewenste positie in je lijst slepen. Een ander voordeel van de nieuwe verticale weergave is dat er een kolom is toegevoegd waarin getoond wordt wanneer snel te verdwijnen titels verwijderd worden.

Via een trucje kun je de volgorde van je eigen lijst zelf bepalen en snel zien of een titel op het punt van verdwijnen staat.

Op goed geluk

Weet je echt niet meer wat je moet kijken? Dan kun je gebruik maken van een Netflix-roulette waarmee je een random titel tevoorschijn tovert die voldoet aan de door jou gestelde grenzen zoals genre, Netflix-beoordeling en IMDb-beoordeling. In de app Upflix vind je een roulette door op het rode rondje met roulette-pictogram te klikken. Online vind je hier een handige roulette.

Weet je echt niet wat je wilt kijken? Gebruik een Netflix-roulette.

10 Verborgen menu

Netflix heeft een verborgen menu waarin je zaken rond het afspelen van je stream kunt aanpassen. Dat gaat iets verder dan de standaardkeuzes die je krijgt in het gewone menu van de video die je afspeelt. Met de toetscombinatie Ctrl + Alt + Shift + S krijg je een pop-up te zien met instellingen voor de bitrate en het CDN (Content Delivery Network). Als doorsnee gebruiker wil je hier niet al te veel in veranderen, omdat standaard de best mogelijke instellingen worden gekozen, maar als je tegelijkertijd iets aan het downloaden bent, kan het handig zijn de bitrate handmatig aan te passen.

Met een andere sneltoets, Ctrl + Alt + Shift + D, komt er een handige layer met statistieken over je video. Daarin kun je zaken als de framerate, buffergrootte en latency bekijken. Aanpassingen doen kan hier niet, het is puur informatievoorziening. Nog niet genoeg? Ctrl + Alt + Shift + L geeft je nóg meer info over de video. Op de Mac verander je Alt door de Option-toets.

Je kunt de bitrate handmatig aanpassen.

11 Rommel verwijderen

Het mooie van profielen is dat je de content die je partner kijkt, gescheiden kunt houden van de content die je zelf kijkt. Of beter nog: van de content die je kinderen kijken. Het nadeel is echter dat wij mensen nogal lui van aard zijn. En als je kinderen heel, heel graag Blaze en de Monsterwielen willen kijken en jij toch zelf de afstandsbediening in beheer hebt, is de kans klein dat je de moeite neemt om van profiel over te schakelen. Met als gevolg dat Netflix in de toekomst allerlei tekenfilms zal aanraden. Dan is het goed om te weten dat je je kijkgeschiedenis kunt wissen. Klik rechtsboven op je profielfoto en daarna op Mijn account / Kijkactiviteit. Je kunt nu heel eenvoudig de content die je niet geassocieerd wilt hebben met je profiel uit je geschiedenis verwijderen. Gaat dat niet snel genoeg? Dan kun je ook je hele profiel verwijderen en opnieuw aanmaken, maar dan ben je wel ál je geschiedenis kwijt.

Je kijkactiviteit kan soms best een zooitje zijn.

Streams opnemen, mag dat?

In de laatste tip van dit artikel laten we je zien hoe je streams kunt opnemen van Netflix, zodat je ze later terug kunt kijken. Maar wat vindt Netflix daar eigenlijk van, en mág Netflix daar iets van vinden? Dit vraagstuk is al zo oud als de mogelijkheid om televisieprogramma’s op te nemen en later terug te kijken. Timeshifting heet dat. Timeshifting is toegestaan, omdat er feitelijk niet zo veel verandert: je kijkt hetzelfde programma op hetzelfde apparaat, maar dan op het tijdstip dat je beter uitkomt. Ga je echter streams opnemen van Netflix op je pc, en later terugkijken op je tablet, dan is dat niet alleen Timeshifting, maar ook Place shifting. Daar wordt Netflix niet gelukkig van, want dergelijk gebruik zet de afspraken met z’n contentproviders onder druk (immers, opnemen betekent de mogelijkheid tot verspreiden). Het goede nieuws? Zolang je niet tien streams tegelijk opneemt, is het voor Netflix niet mogelijk om te zien of jij naar een programma kijkt of dat PlayOn dat doet. En waarom zou je tien streams tegelijk opnemen als het voor eigen gebruik is?

12 Streams opnemen

Tot slot een optie waar we heel gelukkig van worden: Netflix-streams opnemen. Waarom? Omdat wij in het vliegtuig, de trein of waar dan ook niet afhankelijk willen zijn van onze verbinding of databundel. De dienst PlayOn kost je wel wat geld, namelijk 30 dollar (ca. 26,50 euro) per jaar, maar in dat jaar kun je flink wat opnemen. Daarbij heb je een levenslang account voor 59,99 dollar (ca 53 euro). Wanneer je een account hebt aangemaakt, download en installeer je de software, waarna je inlogt met je PlayOn-account. Vervolgens klik je op My account / Channels en op Netflix. Vul nu je accountgegevens in en klik op Test en vervolgens op OK. Klik, bijvoorbeeld, op het seizoen van de serie die je wilt opnemen en daarna op Record all. Het opnemen zal direct beginnen. Let op: dit is realtime, dus tien uur aan video duurt ook tien uur om op te nemen. Een prima klusje voor je pc als je ligt te slapen dus.

Streams opnemen voor eigen gebruik is geen probleem.

3 Reactie(s) op: Haal alles uit Netflix met deze superhandige tips

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 19 mei 2016 08:24 Anoniem
  Is het ook mogelijk om te zien welke films je al gezien hebt?

  Jan Wiggers
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 19 mei 2016 20:41 Anoniem
  Eind december 2015 kon ik 4K streamen. Ongeveer begin maart kan dit niet meer. Wat kan hiervan de oorzaak zijn. Philips TV 7600 serie. Kan dit te maken hebben H264 te wijzigen in H265 compressie.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 20 mei 2016 18:06 Anoniem
  Upflix bevat reclame….
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.