Haagse rechter legt bom onder Duitse Apple-zaak

Door: andreas-udo-de-haes | 25 augustus 2011 11:06

Nieuws

De plotselinge uitspraak van de rechtbank Den Haag, die alle model- en auteursrechtclaims van Apple tegen Samsung van tafel veegde, hangt vandaag als een schaduw boven de zitting in Düsseldorf.

Het front van de patentoorlog tussen Apple en Samsung is sterk in beweging. Nadat gisteren de Haagse rechtbank onverwachts snel met een duidelijk vonnis kwam, staan beide partijen vandaag voor de rechtbank in Düsseldorf.

Blitzkrieg via ex parte

Apple claimt dat Samsung met de Galaxy Tab 10.1 tablet inbreuk maakt op de modelrechten die Apple heeft geregistreerd in 2004.

Dit is een serie ontwerpschetsen, die de Samsung min of meer heeft gekopieerd, stelt het concern uit Cupertino, Californië. De rechter legde twee weken gelden een zogenaamd ex parte verbod op, die Samsungs tablet uit de hele EU verbande.

Samsung, dat nog geen weerwoord had kunnen voeren, tekende meteen bezwaar aan, en met succes. Een week later werd het verbod alweer teruggedraaid, omdat onduidelijk was of een Duitse rechter een wel Koreaans bedrijf kan verbieden om handel te drijven met de rest van Europa. In Duitsland bleef het voorlopige verbod gehandhaafd.

Hard vonnis Den Haag

Veel eerder dan verwacht kwam gisteren de Haagse rechter al met zijn oordeel, en dat is keihard. Samsung maakt met de Galaxy S, SII en Ace inbreuk op één patent van Apple, op specifieke scroll- en veegbewegingen van schermvullende objecten zoals foto's op een touchscreen. Maar alle andere patentclaims, alsmede de claims van auteursrechtschending en slaafse nabootsing, werden resoluut naar de prullenbak verwezen.

En juist die laatste claims zijn hier vandaag aan de orde in Düsseldorf, waarvan Webwereld live verslag doet van de zitting. Volgens Apple lijkt de Galaxy Tab veel te veel op modeltekeningen van een platte tabletcomputer die Apple in 2004 Europa-breed liet registreren.

Bovendien aapt de Tab de iPad2 na, zodat sprake is van inbreuk op de beschermde look en feel van Apple's tablet. In de dagvaarding staan als ondersteunend bewijs enkele vergelijkende foto's van de iPad2 en de Tab naast elkaar om Apple's claim dat de 'algemene indruk' van de twee producten 'praktisch identiek' is te ondersteunen.

Fout fotobewijs

Een van de foto's is echter gemanipuleerd of fout. De afbeelding in Apple's aanklacht is verkleind en de verhoudingen zijn niet correct, waardoor de door Apple getoonde Galaxy Tab qua vorm meer een iPad dan een echte Tab is.

Het is onduidelijk hoe en waarom het onjuiste visuele bewijs in de dagvaarding terecht is gekomen, maar deskundigen zijn het er over eens dat Apple hiermee niet voldoet aan de wettelijk vastgelegde plicht om bewijs 'volledig en naar waarheid' in te dienen.

Het is afwachten of deze kwestie in de zitting wordt besproken. Samsung zal naar verwachting in elk geval wel het kersverse Haagse vonnis uitgebreid meenemen in zijn pleidooi. Mocht de rechtbank Düsseldorf oor hebben naar het vonnis van de Haagse rechter, dan ziet de zaak er voor Apple slecht uit.

Meer weten over de patentstrijd tussen Apple en Samsung? Ga naar onze dossierpagina.

0 Reactie(s) op: Haagse rechter legt bom onder Duitse Apple-zaak

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.