Haagse rechter: iPhone 4S vrij van Samsung-claims

Door: andreas-udo-de-haes | 14 maart 2012 15:58

Nieuws

De rechtbank in Den Haag trekt definitief een streep door de patentclaims van Samsung op de iPhone 4S. En Samsung mag ook geen verbod eisen op andere Apple apparaten.

Apple's iPhone 4S maakt geen inbreuk op vier cruciale 3G-patenten van Samsung. Apple hoeft ook geen royalty's te betalen, want de patenten zijn al afgedekt door Samsung's licentiedeal met Qualcomm, de fabrikant van 3G-basebandchips in de nieuwste iPhone.

Patenten uitgeput

Daarmee zijn de octrooien van Samsung uitgeput. Dat oordeelt de rechtbank Den Haag in een tussenvonnis in de bodemprocedure van de Koreaanse techconcern tegen Apple.

Samsung heeft in april 2011 aan Qualcomm en Apple te kennen gegeven dat Apple niet onder de licentie valt. Maar die uitzondering is niet rechtmatig, omdat Samsung zelf in 2009 heeft beloofd dat de licentie van Qualcomm op Samsungs cruciale telecomoctrooien ook geldt voor "elke klant" van Qualcomm.

Geen verbod

Of deze uitputting ook geldt voor eerdere iPhones en iPads, die een basebandchip hebben van Intel/Infineon, is niet duidelijk. Apple krijgt nog de kans dit hard te maken met documenten uit Amerika, oordeelt de rechtbank.

Maar een verbod eisen, zoals Samsung heeft gedaan, is uit den boze. “Samsung heeft hoe dan ook geen recht op een verbod, vernietiging of recall van de Apple producten. Dit zou volgens de rechtbank de tussen partijen lopende onderhandelingen over een licentie onder oneigenlijke druk zetten", schrijft de meervoudige kamer.

Samsung is namelijk op grond van de regels die horen bij de UMTS/3G-standaard verplicht om een licentie aan Apple te geven. Die licentie moet dan voorts “fair, reasonable and non-dicriminatory" (FRAND) zijn. “De rechtbank vindt niet dat Apple zich tot nu toe in die onderhandelingen onredelijk heeft opgesteld zodat er geen plaats is voor een verbod."

Antitrustonderzoek

Afgelopen oktober kwam de Haagse rechter in kort geding tot een vergelijkbare conclusie, al was toen nog niet duidelijk dat Samsung's patenten zijn uitgeput ten aanzien van de iPhone 4S. Intussen doet de Europese Commissie onderzoek naar mogelijk patentmachtsmisbruik van Samsung.

De patentzaken zullen de komende weken doorgaan voor de Haagse rechter, maar alleen de technische behandeling, dus de geldigheid van de patenten en of Apple inbreuk maakt. Een verbod op enig Apple-apparaat mag Samsung niet meer eisen, hoogstens de schadevergoeding in de vorm van achterstallige royalty's.

Samsung reageert met een verklaring waarin het benadrukt dat de uitspraak "een juridische basis geeft om de bescherming van onze octrooirechten voort te zetten." "Samsung is en blijft bereid om aan de verplichtingen voor de licensering van haar technologie te voldoen op basis van evenwichtige en redelijke voorwaarden."

0 Reactie(s) op: Haagse rechter: iPhone 4S vrij van Samsung-claims

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.