Haagse rechter: 'Apple schendt 3G-patent Samsung'

Door: andreas-udo-de-haes | 20 juni 2012 14:49

iPad

Samsung kraait victorie: Apple maakt inbreuk op één UMTS-patent met oude iPhones en iPads. Maar drie andere - volgens Samsung cruciale -patentclaims zijn afgewezen. Samsung moet acht ton betalen.

Alle iPhones en iPads in Nederland die zijn uitgerust met basebandchips van Intel maken inbreuk op een UMTS-patent van Samsung. Dat oordeelt de rechtbank Den Haag. Samsung is blij en zegt in een reactie "adequate schade" te gaan vorderen "die Apple en zijn producten hebben veroorzaakt."

Het gaat om patent EP 1188269, dat betrekking heeft op TFCI (Transport Format Combination Indicator) dat een ontvanger informeert omtrent de gegevenssnelheid van de data die wordt verzonden door een mobiel of tablet.

1 raak, 3 missen

De overwinning van Samsung is echter beperkt. Ten eerste oordeelt de rechtbank dat het patent in kwestie slechts deels geldig is.

Ten tweede is dit ene patent onderdeel van in totaal vier zogenaamde standaardessentiële patenten die Samsung in stelling bracht tegen Apple. Op twee ervan maakt geen enkel Apple-product inbreuk, aldus de rechter. Het vierde patent is zelfs ongeldig verklaard. Het betreft EP 1097516, een zogenaamd 'turbocodeerorgaan' voor het datasignaal van een 3G-apparaat.

Dit terwijl Samsung van alle vier de octrooien claimt dat ze cruciaal zijn voor de UMTS-standaard.

Geen verbod, beperkte schade

Ten derde geldt de inbreuk alleen voor oudere Apple-producten met een baseband chip van Intel/Infineon. De iPhone 4S en de iPad 3 maken geen inbreuk. Die hebben namelijk een chip van Qualcomm, en die heeft een licentie bij Samsung die ook geldt voor partners. De patenten van Samsung zijn hierdoor 'uitgeput'.

Ten vierde kan Samsung geen verbod eisen op de inbreukmakende iPhones en iPads, omdat op de ingebrachte patenten een zogenaamde FRAND-verplichting rust. Partijen die hun eigen patenten als standaardessentieel bestempelen, beloven aan iedereen een licentie te geven onder redelijke voorwaarden.

Ten vijfde is de schade beperkt: Samsung mag alleen schadevergoeding eisen vanaf 4 augustus 2010.

Doordat de claims in drie zaken waren opgesplitst, verliest Samsung er twee van en moet het Apple 800.000 euro aan proceskosten betalen.

Kort geding afgeschoten

De rechtbank oordeelde in maart al dat het machtsmisbruik is als Samsung deze patenten gebruikt om een verkoopverbod af te dwingen.

Samsung was de zaak in september vorig jaar gestart als reactie op de rechtszaken die Apple had aangespannen. In kort geding werden alle claims van Samsung afgewezen, in de bodemprocedure haalt Samsung nu een overwinning op Apple met één patent.

Eerste offensieve overwinning Samsung

Volgens patentdeskundige Florian Müller, die de talloze rechtszaken tussen de techreuzen volgt, is dit de eerste keer wereldwijd dat een rechter oordeelt dat Apple inbreuk maakt op Samsung-patenten. Samsung zet dit winnende patent overigens ook in tegen Apple in de VS.

Samsung Nederland laat strijdbaar weten "door te gaan met het verdedigen van onze innovaties en het beschermen van onze intellectuele eigendomsrechten om Apple te stoppen gratis gebruik te maken van onze technologie."

Apple heeft nog geen inhoudelijke reactie gegeven.

Bron: Webwereld.nl

0 Reactie(s) op: Haagse rechter: 'Apple schendt 3G-patent Samsung'

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.