Greenpeace en Apple kiften over datacenterverbruik

Door: andreas-udo-de-haes | 19 april 2012 07:30

Nieuws

Greenpeace hekelt Apple's 'zwaar vervuilende' datacenter, dat zou draaien op elektriciteit uit steenkool en kernenergie. Onzin, stelt Apple, ons datacenter is zuinig én groen.

Greenpeace en Apple vechten elkaar de tent uit over het energieverbuik en de herkomst van de stroom voor Apple's gigantische datacenter. Volgens een datacenterexpert slaan ze allebei de plank mis.

iCloud draait op steenkool

Greenpeace hekelt Apple in een rapport van deze week. De iPad-maker neemt volgens de actiegroep het milieu niet in acht bij de bouw en operatie van zijn nieuwe gigadatacenter van 46.000 vierkante meter in Maiden, Noord-Carolina.

Het concern houdt veel details over het rekencentrum geheim, maar volgens Greenpeace verstookt het minstens 80 Megawatt (MW), waarschijnlijk zelfs 100MW. Bovendien komt het gros van deze stroom uit kolen- of kerncentrales, waardoor Apple ver achter Google, Facebook en Yahoo aanhobbelt in de Clean Energy Index' van Greenpeace. Overigens is Apple in goed gezelschap, want ook Amazon, Microsoft en IBM scoren slecht volgens de milieuorganisatie.

'Juist ultrazuinig'

Opmerkelijk genoeg komt Apple met een publieke reactie op de beweringen van Greenpeace. Volgens het concern slaat de milieu-organisatie maar een slag in de lucht met zijn cijfers. Ten eerste verbruikt het gehele datacenter bij volle capaciteit slechts maximaal 20 Megawatt, vertelt Apple-woordvoerster Kristin Huguet tegenover Webwereld. Oftewel, Greenpeace zit minstens een factor vier te hoog.

Apple iDatacenter

Apple's enorme iDatacenter in North-Carolina. Foto: Apple

Die grove overschatting heeft als gevolg dat ook het aandeel grijze stroom dat Apple verbruikt in het echt veel lager uitvalt. Volgens Cupertino zal maar liefst 60 procent van de totale energiebehoefte van het rekencentrum komen van eigen groene stroom. Apple bouwt namelijk een flink park met zonnepanelen en maakt ook gebruik van brandstofcellen op biogas. Greenpeace vindt de cijfers van Apple echter ongeloofwaardig.

Beiden missen de kern

Datacenterexpert Dirk Harryvan van Mansystems is sceptisch over zowel de claims van Greenpeace als die van Apple. “Greenpeace hamert alleen op groene stroom, maar laat de efficiëntie van datacenters buiten beschouwing. Maar energie besparen is vaak veel logischer en belangrijker dan waar de elektriciteit vandaan komt", zegt Harryvan tegen Webwereld.

Aan de andere kant vindt hij de reactie van Apple 'nonsens'. “Het totale verbruik zoals Apple noemt, is geen zinvol getal omdat onbekend is hoeveel servers er staan en dus ook niet hoe efficiënt het datacenter is. Typisch Apple: een tipje van de sluier oplichten zonder iets prijs te geven."

Vorig jaar september bleek dat de uitrol van Apple's iCloud in eerste instantie nog zwaar leunde op infrastructuur van Amazon en Microsoft. De cloudomgevingen van die twee grootmachten doen dienst voor de iCloud, die Apple's eigen online-dienst MobileMe opvolgt.

Meer openheid

Greenpeace roept de cloudbedrijven op om meer data en helderheid te verschaffen over energieverbruik en efficiency van hun datacenters. Harryvan sluit zich daar bij aan: “Het zou ze sieren als ze meer gegevens delen. Daar kan iedereen van profiteren."

Zoals de geijkte standaardmanier om de efficientie van datacenters te vatten, de zogenaamde PUE. PUE staat voor Power usage effectiveness. De waarde daarvan wordt berekend door het totale energieverbruik van een datacenter te delen door het verbruik van de computerapparatuur.

Facebook pronkte in april 2011 met zijn eigen datacenter in Oregon, die heeft een zeer efficiënte PUE van 1,07. Harryvan erkent dat ook PUE geen onomstreden meetmethodiek is. "Maar bij gebrek aan beter wel de beste en meest gangbare." Wordt vervolgd.

Greenpeace spotje tegen Apple's 'steenkolencloud':

[youtube]Omnbf1gYEwY[/youtube]

0 Reactie(s) op: Greenpeace en Apple kiften over datacenterverbruik

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.