Gratis toptools voor iTunes

Door: Robbin Ooijevaar | 30 november 2010 17:53

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3

iPod-gebruikers zijn min of meer veroordeeld tot iTunes, maar erg hoeft dat niet te zijn. Dankzij allerlei handige gratis uitbreidingen zet u dit programma helemaal naar uw hand. We vertellen wat de tien beste tools zijn!

1. Muziekbibliotheek opschonen

Wie regelmatig muziek downloadt, afspeelt en de mp3's verplaatst, is bekend met het probleem. Bijvoorbeeld het bestand party.mp3 stond ooit in de map C:\Download, maar heeft inmiddels netjes een plek gekregen in de map Mijn Muziek/Feestliedjes. De bibliotheek van iTunes verwacht het liedje nog op de oude locatie en kan het niet vinden. Dit is voor één nummer geen probleem, maar vaak gaat het om tientallen zo niet honderden mp3's die niet meer op de originele locatie staan. iTunes Library Updater doorzoekt de iTunes-muziekbibliotheek en vergelijkt de gegevens met de mappen die u opgeeft. Nieuwe muziek wordt toegevoegd en foute verwijzingen verdwijnen. Geef bij Location de mappen op waar uw muziek staat op de harde schijf. Bij de opties kiest u Nieuwe media toevoegen (Add new media), Zoek in onderliggende mappen (Search in subdirectory's) en Verwijder verwijzingen naar muziek die niet meer bestaat (Clean orphaned entries). Bewaar de instellingen eventueel met Profiel opslaan (Save profile) en begin de schoonmaakactie met Start. iTunes Library Updater schoont alleen de muziekbibliotheek op en laat uw mp3-bestanden met rust.

iTunes Library Updater verwijdert liedjes die niet meer aanwezig zijn op uw computer en voegt nieuwe muziek toe.

2. Synchroniseren met iTunes

Dankzij iTunes Sync kunt u elke mp3-speler of mobiele telefoon die een schijfletter heeft in (Deze) Computer ook gebruiken met iTunes. Open de mp3-speler, maak een map aan en noem die bijvoorbeeld iTunes muziek. Maak nu in iTunes een afspeellijst aan, bijvoorbeeld met dezelfde naam als uw mp3-speler. Klik met rechts op het iTunes Sync-icoontje in het systeemvak en kies Mp3-spelers instellen (Configure mp3-players), Toevoegen (Add). Geef de synchronisatie-actie een naam, wederom identiek aan de mp3-speler zodat deze goed herkenbaar is. Blader vanuit de instellingen naar de schijfletter van de mp3-speler en wijs de map iTunes muziek aan. Vanaf nu kunt u de mp3-speler snel synchroniseren met de muziek uit de geselecteerde afspeellijst in iTunes. Dubbelklik op het iTunes Sync-icoontje en kies Sync mp3 player. U krijgt een overzicht met hierin het aantal bestanden dat iTunes Sync zal overzetten naar de mp3-speler. De kracht van iTunes Sync schuilt in de beperking en heet gebruiksgemak. Een keer instellen en u houdt één afspeellijst in iTunes eenvoudig synchroon met een willekeurige mp3-speler.

iTunes Sync synchroniseert muziek tussen een iTunes-afspeellijst en een willekeurige mp3-speler.

3. Back-up bibliotheek

Sommige van de in dit artikel besproken tips kunnen invloed hebben op uw muziekbibliotheek. Als het goed is alleen ten goede, maar u kunt altijd per ongeluk iets doen waar u later spijt van hebt. Met een back-up van uw muziekbibliotheek hebt u een reservekopie van uw afspeellijsten achter de hand. U vindt de bestanden voor de back-up in (Mijn) Muziek, iTunes. Kopieer de volgende bestanden naar een andere locatie (of usb-stick): iTunes Music Library.xml, iTunes Library Extras.itdb, iTunes Library Genius.itdb en iTunes Library.itl. Het terugzetten van de bibliotheek naar een eerdere toestand is eenvoudig: kopieer de bestanden terug naar (Mijn) Muziek, iTunes. Met deze reservekopie worden geen back-ups gemaakt van uw mp3's. Wel hebt u de structuur van iTunes en uw afspeellijsten veiliggesteld. Voor een goede back-up van uw volledige mp3-collectie, kunt u het beste een externe harde schijf gebruiken in combinatie met de back-upfunctie van Windows 7/Vista. Eventueel kunt u met iTunes Export (zie tip 7) uw afspeellijsten back-uppen, inclusief mp3's.

Maak een back-up van uw iTunes-bibliotheek door o.a. het bestand iTunes Music Library.xml te kopiëren.

4. Alleskunner

Het programma iTuner is een echte alleskunner. Zo kunt u met iTuner o.a. uw bibliotheek opschonen, muziek exporteren en iTunes synchroniseren met een willekeurige mp3-speler of mobiele telefoon. De vele functies maken iTuner wel minder overzichtelijk, maar er valt goed mee te werken. Het synchroniseren met een mp3-speler naar keuze is uitgebreider dan bij iTunes Sync (zie tip 2). Zo kunt u meerdere afspeellijsten laten overzetten naar de draagbare speler. Sluit de mp3-speler of mobiele telefoon aan via usb. Klik met rechts op het iTuner-icoontje in uw systeemvak en kies Sync mp3 player. Rechts in beeld verschijnen al uw iTunes-afspeellijsten die u één voor één kunt aanvinken. De mp3-speler verschijnt rechts in beeld onder Attached mp3-players. iTuner wist alle bestanden op uw mp3-speler of mobiele telefoon als u geen speciale map aanmaakt. Klik dus niet direct op de knop Sync! Verwijder eerst het vinkje bij Autodetect folder capabilities en blader bij Target folder naar de schijfletter van uw mp3-speler. Maak een nieuwe map aan die u bijvoorbeeld iTuner muziek noemt. Gebruik nu de Sync-knop om de geselecteerde afspeellijsten op uw mp3-speler te zetten.

iTuner is een alleskunner en kan o.a. meerdere afspeellijsten naar een willekeurige mp3-speler synchroniseren.

5. Albumhoesjes

Artiesten en platenmaatschappijen besteden veel aandacht aan albumart. De albumart van lp's was vaak een zinnenprikkelend kunstwerkje en daar was ook alle ruimte voor op de grote lp-hoes. Sinds de komst van de cd is albumart minder prominent aanwezig en inmiddels kijken we terloops naar het hoesje op de iPod of afspeelsoftware. Als iTunes is geminimaliseerd, ziet u zelfs niets van dit moois. CD Art Display brengt de albumart opnieuw onder de aandacht door de afbeelding van het hoesje weer te geven als een subtiele pop-up, inclusief cd-behuizing. Zo hoort u niet alleen wat iTunes afspeelt, maar ziet ook in één oogopslag van welk album de muziek afkomstig is. Naast het cd-hoesje ziet u trackinformatie en kunt u door de muis over de pop-up te bewegen doorklikken naar het volgende nummer. De hoesjes wisselen uiteraard automatisch. Dit is vooral prettig bij het afspelen van een random muziekselectie. Hierbij is het soms lastig om in de gaten te houden wat u nu precies hoort.

CD Art Display toont bij elk nummer het albumhoesje in een subtiele pop-up.

0 Reactie(s) op: Gratis toptools voor iTunes

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.